Gość: Rafa IP: *.wieniawa.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 13:02 Czy jest jakiś specjalistyczny odpowiednik słowa "Referenz" występującego w tekście dot. urządzeń radiologicznych (densytometrii). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krysia Re: Referenz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:49 Czy w wyrazie złozonym? Czy dotyczy np. jakiejś instrukcji? jaki kontekst? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CO2 Re: Referenz? IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 19:28 Napisz moze cale zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Referenz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 22:06 Czy przypadkiem w technice słowo -Referenz- nie jest używane w znaczeniu; pasma,częstotliwości, amplitudy...lub coś w tym stylu, sam jestem ciekaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: Referenz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 23:12 techn. w złożeniach : odniesienie, wzorzec ale np. Referenzhandbuch - instrukcja, kompendium, podręcznik użytkownika +/- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafa Re: Referenz? IP: *.wieniawa.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 13:56 "Wzorzec" jakoś mi nie leży.Nie wiem, czy nie można by tego określić jako "pomiar wzorcowy". Spotkałam się też z "wartościami referencyjnymi". Słowniki podają po prostu "referencja", tja, ale czy rzeczywiście się używa takiego określenia. Nie natknęłam się jakoś na rzeczoną "referencję" w polskich tekstach... A w kontekście wygląda to tak: Nachdem Sie eine Messung aufgenommen haben, koennen Sie diese als Referenz speichern oder zu einer vorhandenen Referenzmessung "dazumittlen". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CO2 Re: Referenz? IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 21:52 A w kontekście wygląda to tak: Nachdem Sie eine Messung aufgenommen haben, koennen Sie diese als Referenz speichern oder zu einer vorhandenen Referenzmessung "dazumittlen". Mysle, ze sens oddaje okreslenie "Pomiar odniesienia" Ten, z ktorym inne beda porownywane. Odpowiedz Link Zgłoś
co2 Re: Referenz? 16.07.04, 12:09 Gość portalu: Damian napisał(a): > Czy przypadkiem w technice słowo -Referenz- nie jest używane w znaczeniu; > pasma,częstotliwości, amplitudy...lub coś w tym stylu, > sam jestem ciekaw. Nie pomyliles czasem z "Frequenz" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Referenz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 20:59 Nie pomyliłem tylko kombinowałem jak koń pod górę że może to ma "odniesienie" do takich rzeczy w technice.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romis Re: Referenz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 23:42 To nic innego jak "odnośnik" lub "pomiar odniesienia", "pomiar do porównania" Podrawiam Specjalista od aparatury kontrolno-pomiarowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romis Re: Referenz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 23:45 Można jeszcze tłumaczyć jako "wartość odniesienia". To sa najpopularniesze tłumaczenia stosowane na codzień przy pomiarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gostek Re: Referenz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 22:16 Ojej, ojej, Referenz = referencja czyli polecenie w sensie Empfehlung. Czy ma Pani jakieś referencje? - pytano kiedyś ( a chyba i dzisiaj też) panienki, które zgłaszały się do kogoś na "służbę". Ludziska, czasami wystarczy znajomość ogólnego słownictwa obcego... A więc nawet w znaczeniu technicznym Referenz oznacza jakąś wartość ZALECANĄ (czy polecaną). Odpowiedz Link Zgłoś