pokahontaz17 01.12.13, 09:45 Witam, czy jest ktoś kto chociaż w małym stopniu pomoże mi z określeniem czy dana samogłoska jest długa, krótka, zredukowana itd. Mam pewien wierszyk w załączniku a w nim zadanie :) speedy.sh/TPj9R/001.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rotkaeppchen1 Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 17:15 Nie bede sciagac nieznanego pliku ale pytanie, czy ty w ogole wiesz, co ta sa smoglosci dlugie, krotkie i zredukowane? Podam ci trzy przyklady: Kahn - samogloska dluga kann - samogloska krotka können - samogloska zredukowana Wystarczy poprawnie wymowic i wszystko staje sie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
chief-denunciator Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 18:18 rotkaeppchen1 napisała: > Nie bede sciagac nieznanego pliku ale pytanie, czy ty w ogole wiesz, co ta sa s > moglosci dlugie, krotkie i zredukowane? > > Podam ci trzy przyklady: > Kahn - samogloska dluga > kann - samogloska krotka > können - samogloska zredukowana > > Wystarczy poprawnie wymowic i wszystko staje sie jasne. ======================================== A ja gadam po niemieckiemu od kilkunastu dekad bez powyższej wiedzy... I co my teraz zrobimy z tym fantem? Muszę wszystko co dotychczas wypowiedziałem, wezwać z powrotem do skorygowania? Wiem, że firmy samochodowe tak robią... Ot, co... Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 18:25 No ale ty nie jestes studentem germanistyki, jak za pewne autorka watku. A na tego typu studiach kwestie fonologii sa istotne. A bez powyzszej wiedzy rodowici Niemcy gadaja od urodzenia :D Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 18:35 A poza tym - gratuluje dlugowiecznosci! Malo kto ma szanse gadac w jakimkolwiek jezyku przez kilkanascie dekad :D Odpowiedz Link Zgłoś
chief-denunciator Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 19:21 rotkaeppchen1 napisała: > A poza tym - gratuluje dlugowiecznosci! > Malo kto ma szanse gadac w jakimkolwiek jezyku przez kilkanascie dekad :D ============================= A Ty czytała Biblię? O Matuzalemie słyszała? Ot, co... Postscriptum Ciekaw jestem czy ta omawiana studentka germanistyki już przerabiała Hildebranslied? Autor tego przeboju zmarł kilka dni temu. Niech Mu ziemia lekką będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
chief-denunciator Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 19:51 Oto przykład, jak się Polacy czasowo w Niemczech, żywo interesują się spiritual heritage swoich gospodarzy.. Ot, co... Postscriptum Lachę na niego kładą... Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 20:01 Nie wiedzialam, ze jestes postacia biblijna :D Odpowiedz Link Zgłoś
chief-denunciator Re: Fonologia - samogłoski 01.12.13, 21:19 rotkaeppchen1 napisała: > Nie wiedzialam, ze jestes postacia biblijna :D ================================== Wykopali mnie niedawno w Syberii z Terma Frost... Razem z małym Mamutkiem... Ot, co... Odpowiedz Link Zgłoś