Dodaj do ulubionych

Prädikatsergänzung und Angaben - problem!!

24.04.14, 11:25
Witam, mam problem z dwoma zdaniami. Są to przykłady z Arbeitsblattów z zajęć:
1. Das Madchen geht aus dem Schwimmbad nach Hause.
2. Der Zug fahrt nach Berlin.
W pierwszym zdaniu "aus dem Schwimmbad" i "nach Hause" są okolicznikami, a w drugim zdaniu "nach Berlin" jest uzupełnieniem orzeczenia... Nie rozumiem różnicy, jeśli usuniemy okoliczniki (nie są one obowiązkowe) to zostanie "Das Madchen geht", co według tego co słyszałam jest zdaniem niepoprawnym, bo nie ma tego uzupełnienia dokąd, skąd, gdzie itd. Mógłby ktoś mi pomóc i wytłumaczyć tę różnicę?
Obserwuj wątek
    • chief-denunciator Re: Prädikatsergänzung und Angaben - problem!! 24.04.14, 13:09
      www.bc.ore.edu.pl/Content/66/2002_01_all.pdf

Bardzo ciekawa ale także skomplikowana problematyka.

Było tu dyskutowane kilka lat temu, udało mi się odnaleźć polski artykuł o

a. uzupełnieniach fakultatywnych

b. uzupełnieniach obligatoryjnych

c. przyłączeniach swobodnych

a i b są zależne od czasownika

c jest niezależne od czasownika

Zagadnienie jest skomplikowane, bo w tradycyjnej polskiej gramatyce wszystkie trzy pojęcia traktowano jako okoliczniki.

Także w gramatyce niemieckiej taki podział istnieje dopiero od kilkunastu lat.

Byłoby ciekawe, gdybyś podała jakieś szczegóły, jak to w waszej klasie dyskutowano...

I czy w ogóle dyskutowano?

Patrz strona 14. (pdf) Patrz strona 12.(na papierze)

Cały plik zawiera ponad 140 stron...

Ot, co...
      • adrianna.8 Re: Prädikatsergänzung und Angaben - problem!! 25.04.14, 18:45
        Dziękuje za odpowiedź.
        Na zajęciach omawialiśmy kolejno orzeczenie, potem uzupełnienie orzeczenia, na końcu okoliczniki. W czasie zajęć wszystko wydawało się jasne, dopiero przed analizowaniem wszystkiego przed kolokwium zaczęłam się nad tym zastanawiać... Nie było żadnej dyskusji na temat różnic między dwoma pojęciami, tylko, że te są obligatoryjne, drugie obowiązkowe, a czasowniki ruchu, lokalizacji itp. wymagają Prädikatsergänzung. Na tym koniec. Dlatego zdanie z dziewczynką bez okoliczników wydawało mi się niepoprawne...
        • chief-denunciator Prädikatsergänzung und Angaben - bez problemu!! 25.04.14, 20:40
          Fajnie, że się odezwałaś.

1. Das Mädchen geht aus dem Schwimmbad nach Hause.
          2. Der Zug fährt nach Berlin.

Sprawa mnie zainteresowała i jeszcze trochę poszperałem w innych książkach.
          Wyczytałem, że Prädikatsergänzung razem z Prädikat opisują akcję, zdarzenie.
          Bo czasownik sam nie zawsze jest w stanie wyrazić całość akcji, więc potrzebuje pomocy Prädikatsergänzung. I dopiero wtedy zdanie jest sensowne. W bardzo prostych zdaniach czasownik w roli orzeczenia sam opisuje akcję.

Angaben natomiast informują nas dodatkowo w jakich okolicznościach akcja, zdarzenie się realizuje.

Załóżmy, że Twoje dwa zdania wyglądają następująco:

1. Das Mädchen geht nach Hause.
          2. Der Zug fährt nach Berlin.

Pod względem typu, budowy, są identyczne.
          "nach Hause" - jest Prädikatsergänzung.
          "nach Berlin" - jest także Prädikatsergänzung.

"aus dem Schwimmbad" nie ma wpływu na strukturę zdania, jest tylko dodatkową informacją, a więc Angabe.

Taki "dodatkowy" podział "okoliczników" w niemieckim przydaje się przy ustalaniu miejsca w zdaniu. Angaben zajmują miejsce w pierwszej połowie "Mittelfeld", Prädikatsergänzungen natomiast na samym końcu drugiej połowy "Mittelfeld", bezpośrednio przed drugą częścią orzeczenia (o ile orzeczenie jest dwuczęściowe).

Ale się rozpisałem! Ale było miło z Tobą pogaworzyć...
          Są ludziska, którzy jeszcze więcej na ten temat napisali. W czasie dzisiejszego buszowania po internecie natknąłem się na książkę opisującą niemiecką gramatykę z punktu widzenia najnowszych badań i różnych szkół i kierunków. Wyszła książka przeszło 1700 stronicowa i kosztująca coś tam około 500 E...

Ot, co...
          • adrianna.8 Re: Prädikatsergänzung und Angaben - bez problemu 25.04.14, 23:21
            Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i oczywiście o wszystkim tym słyszałam, ale dalej nie rozumiem dlaczego "aus dem Schwimmbad" i "nach Hause" są okolicznikami, dlaczego "nach Hause" nie jest uzupełnieniem (stoi dalej od orzeczenia, poza tym "gehen" to czasownik ruchu, więc potrzebuje uzupełnienia itp. itd.). Chyba powinnam dopytać wykładowczyni, jak to według niej jest, bo dla mnie to trochę nielogiczne... W każdym razie dziękuję za odpowiedź, nie sądziłam, że kogoś zainteresują moje rozterki :).
            Może ta KSIĘGA by mi pomogła. Niestety jak widać, wiedza dość sporo kosztuje.
            • chief-denunciator (Rąbnij pięścią w stół u pani Profesor!) 26.04.14, 08:15
              Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i oczywiście o wszystkim tym słyszałam, ale dalej nie rozumiem dlaczego "aus dem Schwimmbad" i "nach Hause" są okolicznikami, dlaczego "nach Hause" nie jest uzupełnieniem (stoi dalej od orzeczenia, poza tym "gehen" to czasownik ruchu, więc potrzebuje uzupełnienia itp. itd.). Chyba powinnam dopytać wykładowczyni, jak to według niej jest, bo dla mnie to trochę nielogiczne... W każdym razie dziękuję za odpowiedź, nie sądziłam, że kogoś zainteresują moje rozterki :).
              ==========================

Witam, mam problem z dwoma zdaniami. Są to przykłady z Arbeitsblattów z zajęć:
              1. Das Madchen geht aus dem Schwimmbad nach Hause.
              2. Der Zug fahrt nach Berlin.
              W pierwszym zdaniu "aus dem Schwimmbad" i "nach Hause" są okolicznikami, a w drugim zdaniu "nach Berlin" jest uzupełnieniem orzeczenia... Nie rozumiem różnicy, jeśli usuniemy okoliczniki (nie są one obowiązkowe) to zostanie "Das Madchen geht", co według tego co słyszałam jest zdaniem niepoprawnym, bo nie ma tego uzupełnienia dokąd, skąd, gdzie itd. Mógłby ktoś mi pomóc i wytłumaczyć tę różnicę?
              ==========================

Podejrzewam, że w Twoich Arbeitsblättach jest coś pokićkane... (Rąbnij pięścią w stół u pani Profesor!)

Po mojemu „nach Hause” jest (identycznie jak nach Berlin) Prädikatsergänzung do „gehen“. Pozycja na samym końcu „Mittelfeld” zdania. Pozycja {12}

„aus dem Schwimmbad” jest dodatkową informacją, czyli „Angabe” Pozycja {5}

Numerowanie pozycji części zdań jest pomysłem pana Heinza Griesbacha, autora licznych książek DaF. „Neue deutsche Grammatik” była jego główną pozycją w wydawnictwie Langenscheidt w latach 1970 i 80-tych. Obecnie już chyba zmarł. Ale jego książkę można zamówić on Demand. Wydawcami są jego prawnuczki, podejrzewam. Cena około 20 E.
              Numerowanie pozycji części zdania jest dobrym pomysłem. Ułatwia analizę poprawności szyku w zdaniu. Według Griesbacha „Mittelfeld” zajmuje 12 pozycji. Oczywiście nigdy 12 pozycji nie jest wykorzystanych. Czasami są wykorzystane zaledwie jedna lub dwie. Pozostała numeracja istnieje nadal ale pozycje nie są zajęte. Aby sprawa nie była zbyt prosta, istnieją oczywiście wyjątki.

Części mowy w roli Angaben to:
              Nomen w różnych przypadkach
              Adjektive
              Adverbien
              Partizipien

Neue deutsche Grammatik
              Von Heinz Griesbach
              Libri Books on Demand
              ISBN 3-89811-388-4

Pan Griesbach był autorem starej daty I jako taki był przeciwnikiem gramatyki walencyjnej.
              Niemniej rezultaty jego dociekań są prawie że identyczne z gramatyką walencyjną.
              Wszystkie drogi wiodą do Rzymu...

Ot, co...

Postscriptum

Od kilku lat chwalę tu p.Griesbacha. Mógłby ktoś pomyśleć, że mam jakich udział w dochodach. Oświadczam niniejszym, że nie mam!
    • antipejs Re: Prädikatsergänzung und Angaben - problem!! 25.04.14, 13:24
      Najpierw zapoznaj się z umlałtami. Potem pogadamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka