Dodaj do ulubionych

kaufmännische angestellte

21.04.05, 00:45
Witam! Czy ktoś z Was ma może pomysł, jak to sensownie przetłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Papaya pracownik biura IP: 141.76.121.* 21.04.05, 07:48
      • ggigus pracownik biurowy jest lepiej 21.04.05, 09:58
        • ola4321 Re: pracownik biurowy jest lepiej 21.04.05, 11:14
          Dzięki. Właśnie w tym kierunku myślę, ale mam spore obawy, czy to rzeczywiście oddaje sens tego sformułowania. Ostatecznie sekretarka, czy referentka to też pracownicy biurowi, a kaufmännische Angestellte to na moje wyczucie stanowisko o oczko wyższe. Ale może ja już nie mam wyczucia...
          Pozdrawiam
          • tiggerific Re: pracownik biurowy jest lepiej 21.04.05, 11:17
            to nie jest wyższe stanowisko, to stanowisko pomocnicze w dziale handlowym, po
            prostu pracownik biurowy działu handlowego, ale nie handlowiec.
            • ola4321 Re: pracownik biurowy jest lepiej 21.04.05, 11:18
              Dzięki serdeczne! Pa
    • tiggerific Re: kaufmännische angestellte 21.04.05, 09:04
      pracownica działu handlowego
    • pmp5 Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 12:14
      Ja wiem, że to darmowe forum, ale jak już ktoś pisze, to po co zmyla? A jak
      zmyla z własnej niewiedzy, to po co pisze...

Kaufmännische Angestellte to pani, która zrobiła Ausbildung als Kauffrau
      (Bürokauffrau, Bankkauffrau, dla konkretnej dziedziny etc.), cyzli z 3 lata
      uczyła się prac biurowych i funkcjonowania biura (zakupy, rachunkowość,
      księgowość, controlling etc), a potem zostaje właśnie pracownikiem biurowym.
      Matury do tego nie potrzeba, ale w polskich realiach najbardziej odpowiada mi
      coś jak ekonomik czy Ogrodowa (studium w Warszawie, pewnie w każdym mieście są
      podobne).
      KA zatrudniają także małe firmy, kilkuosobowe, gdzie nie ma żadnego działu
      handlowego (np. kancelaria adwokacka, biuro projektowe, apteka)!!!
      Pat
      • ola4321 Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 12:47
        No i właśnie. Wszystkie opcje, które tu się pojawiły (i parę innych) brałam pod uwagę. Tego typu określenia spędzają mi sen z powiek i nie widzę sensownego rozwiązania. O ile wiem, w Niemczech, a już na pewno Szwajcarii (Szwajcarii dotyczy ten konkretny tekst), co druga osoba jest kaufmännische Angestellte. Jednoznaczne jest dla mnie również, że ma ona odpowiednie wykształcenie kierunkowe(ekonomia, rachunkowość etc.), by takie stanowisko zajmować. Tłumaczę ważny dokument i akurat zajn=mowane stanowisko ma tu spore znaczenie, dlatego tak się nad tym rozwodzę. Niby proste, ale niekoniecznie...
        • pmp5 Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 13:01
          A może wklikaj sobie w google'a tę Ogrodową i zobacz, jak oni nazywają to
          dokładnie, w jakich kierunkach kształcą? Może coś z tego Ci precyzyjnie
          przypasuje do stanowiska, które opisujesz?
          powodzenia
          Pat
          • marijohanna pracownik biurowy?? 21.04.05, 13:08
            kaufmmänische wyksztalcenie moga miec nawet informatycy. ktos tu juz podal, ze
            jest to jakby kierunek ekonomiczny, ale jak to sensownie prztlumaczyc - nie
            wiem.
            • Gość: greg Re: pracownik biurowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 14:11
              Moim zdaniem:
              pracownik działu handlowego

• ola4321 Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 16:33
            Wklikałam Ogrodową i parę innych podobnych instytucji. Poczytałam też czym dokładnie miałyby się różnić kaufmännische Angestellte i Büroangestellte. Z Waszych sugestii i moich twórczych męczarni wynika, że nie ma wyjścia i musi to być "wykwalifikowany pracownik biurowy wyższego szczebla" (bo zdecydowanie jest to stanowisko bardziej wymagające i odpowiedzialne niż Büroangestellte). Cóż, brzmi to może nieszczególnie, ale chyba będę miała najczystsze sumienie tak to tłumacząc... Dziękuję Wszystkim.
            • marijohanna Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 16:58
              ola4321 napisała:

> Wklikałam Ogrodową i parę innych podobnych instytucji. Poczytałam też czym
              dokł
              > adnie miałyby się różnić kaufmännische Angestellte i Büroangestellte. Z
              Waszych
              > sugestii i moich twórczych męczarni wynika, że nie ma wyjścia i musi to
              być "w
              > ykwalifikowany pracownik biurowy wyższego szczebla"

to zmien na pracownik ekonomiczny, bo biurowy to jest bürokaufmann.
              angestellter to calkiem inna historia, ale to juz na pewo przeczytalas w
              wikipedii:)
              • ola4321 Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 17:24
                Wydaje mi się, że nie mogę. Jeśli masz ochotę, zerknij sobie na stronę
                www.wander.ch/cgi/de/career/profiles/kv.aspalbo
                www.kvschweiz.ch/sw1710.asp
                Z tego, co tam piszą, nie wynika, żeby to stanowisko musiało mieć cokolwiek wspólnego z ekonomią. To ich nieszczęsne "kaufmännische" cokolwiek, jest nie tyle "ekonomiczne", czy "kupieckie", jak to tłumaczą co poniektóre przedwojenne słowniki, ile "związane z obrotem handlowym", a więc dotyczące działalności gospodarczej w najprzeróżniejszej postaci. Dlatego wydaje mi się, że wszelkie jednoznaczne "ekonomiczne" odniesienia nie są tu całkiem na miejscu.
                • Gość: greg Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 17:55
                  Spójrz jeszcze na to:

www.proz.com/?sp=h&id=318842
                • marijohanna Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 18:32
                  a czy wedlug ciebie informatyk (programista) ma cos wspolnego z handlem??? a
                  jest to w niemczech kaufmännische ausbildung. prawie 50 % programu nauczania
                  stanowi: ekonmia polityczna, ekonomika, rachunkowosc, organizacja
                  przedsiebiorstw itd. wiec w dalszym ciagu twierdze, ze nie masz racji wrzucajac
                  do szufladki "handlowy lub biurowy".
                  • ggigus no ale 21.04.05, 18:55
                    noe o programiste osobie pytacej chodzilo. Büroangesstellte i to tez pracownik
                    biurowy. Wyzszy szczeblem. Autorka watku nie podala dokl. kontekstu, stad
                    problem.
                    pozdr

Marijohanno!
                    Napisze Ci na maila, mam pytanie.
                  • ola4321 Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 19:09
                    marijohanna napisała:

> a czy wedlug ciebie informatyk (programista) ma cos wspolnego z handlem???
                    Pisałam o "obrocie handlowym", a nie o handlu (czyli sprzedaży). Usługi informatyczne i różne inne to wbrew pozorom też obrót handlowy mimo, że w potocznym rozumieniu obrót handlowy bywa uznawany za handel jako taki. Sam programista nie będzie nazywany "kaufmännischer Angestellter", ale już pani zatrudniona w jego firmie może nią być.
                    • marijohanna Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 19:14
                      ola4321 napisała:

> Sam programista nie
                      > będzie nazywany "kaufmännischer Angestellter", ale już pani zatrudniona w
                      jego
                      > firmie może nią być.

i tu sie mylisz;)

ale skoro ci z kontekstu bardziej pasuje ten handlowiec to pisz.
                      • ola4321 Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 19:28
                        Niestety kontekstu nie ma. O handlowcu też nie napiszę, bo to bez sensu. Napiszę z bólem serca opisowo (jak gdzieś wyżej), bo to chyba najbliższe prawdy.
                        Pozdrawiam
                        • ggigus Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 19:33
                          no to - wg mnie - pracownik biurowy, bo skoro nie ma porzadnego kontesktu,
                          trzeba dac jedno slowo, co ma wiele zanczen
                          pozdr
                • tiggerific Re: Ggigus ma rację! oczywiście pracownik biurowy 21.04.05, 18:36
                  jeśli można coś dodać:
                  pracownik biurowy, to pojęcie trochę zbyt szerokie. Asystentka prezesa, czy
                  pracownica banku też wykonuje w jakimś tam sensie sensie pracę biurową, a jej
                  stanowisko nie będzie się przecież nazywało kaufmaennische Angestellte.
                  Odpowiednikiem pracownika biurowego byłby chyba Bueroangestellte
                  Czym innym będzie też wykształcenie, a czym innym stanowisko w firmie -
                  nazewnictwo nie musi się pokrywać, tak więc odsyłanie do szkół i kierunków
                  kształcenia chyba nie jest pomocne.

można poszukać wśród ogłoszeń, czasami ukazują się dwujęzyczne.
    • marijohanna ggigus OT 21.04.05, 19:16
      moge odpowiedziec tu? bo z gazety nie moge wyslac mejli..
      • ggigus Re: ggigus OT 21.04.05, 19:32
        serioo??
        jako informatyczka? (pamietasz nasze spory o to? hihi)
        pisz, pisz
        pozdr
        • marijohanna Re: ggigus OT 21.04.05, 19:50
          ggigus napisała:

> serioo??
          > jako informatyczka? (pamietasz nasze spory o to? hihi)
          > pisz, pisz
          > pozdr

pewnie, ze pamietam;)) chyba zaraz zajrze z sentymentu na tamto forum, jesli
          jeszcze cos tam sie dzieje:))

odpowiadajac na twoje pytanie: normalne najzupelniej!
          powiem ci na moim przykladzie: cala zime bylam na kortyzonie. nie moglam
          uprawiac sportu. pozniej od stycznia zaczelam szczepienia w zwiazku z wyjazdem.
          zle to znosilam, bylam oslabiona - zero sportu. caly marzec mnie nie bylo i po
          powrocie zmusilam sie (taaaa do lenistwa szybko sie czlowiek przyzwyczaja;)) i
          potrenowalam na cross-trainerze. myslalam, ze umre!!! pot sie ze mnie lal,
          slablam! a i glupi cross-trainer bezlitosnie mi wyswietlal: "SCHNELLER
          GEHEN!!". GEHEN!! rozumiesz moj bol????;)))
          nastepnego dnia poplywalam pol godziny. meczylam sie. w sobote poszalam 2
          godziny na MTB po lesie i o dziwo czulam sie swietnie! w poniedzialek (zeszly)
          poszlam pobiegac. lalo jak z cebra, ale ja lubie te klimaty. zero zadyszki -
          czulam sie jak dawniej, a anwet lepiej, bo przez ta przymusowa przerwe kosci mi
          odpoczely;) we wtorek bylam na basenie na normalnym treningu i jak dawniej!
          wczoraj tez trening - alles ok;)

dzis jestem padnieta, ale fazit taki, ze nalezy sie troche przemeczyc i forma
          ci wroci!!

podaje ci pare linkow:

www.runners-world.de
          ttp://www.leichtathletik.de
          www.running-magazin.de
          www.runners-world.de
          www.triathlon-online.de
          www.laufmagazin-spiridon.de
          www.pcsport.de
          www.marathonis.com/htm/traine.htm
          www.marathon.de
          www.frankfurt-marathon.com/home.php
          www.marathon-hamburg.de/deutsch/index.php
          www.hm3.de/lk/index.htm
          www.laufmedizin.de
          www.lauftreff.de
          zobacz czy znajdziesz cos dla ciebie. my kupujemy runners world i running
          magazin. jest duzo ciekawych rzeczy. polecam:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka