Dodaj do ulubionych

Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 21:17
WItam!
Mam szanse rozpoczęcia studiów germanistycznych na Uniwersytecie Śląskim
(program nauczycielski). Wcześniej brałam pod uwagę 3 letnię PWSZ w
Oświęcimiu. Jeżeli ktoś studiuje germanistykę na UŚ to czy moglby zreferowac
pokrótce czy naprawde jest az tak trudno? bo słyszałam że łatwo na pewno nie
jest. A ma ktoś może plan nauki? Jest na stronce internetowej? bo ja nie
widziałam... I ogolnie jak wyglądają studia na tej uczelni? Wszystko po
niemiecku i od razu wpuszczają studentow na szerokei wody:->?Będę wdzięczna
za wszystkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: kikitka Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:17
      wcale nie jest tak ciezko ja bede na II roku i nie narzekam wrecz chwale
      wykladowcy przemili.A co do tego PWSZ albo UŚ. na Uś masz odrazu 5 lat pełne
      magisterskie a tam tylko licencjat. Jzezeli jestes pasjonatka to bedzie bardzo
      dobrze ;). Trudno napewno nie jest atmosfera bardzo sedeczna.akie jest moje
      zdanie.
      • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:32
        Dziekuję za odpowiedź:-D. jak zgaduje ty jestes starsza o rok;-D. a mam jeszcze
        takie pytanie-bo widzialam rozklad zajec twoj na semestr cletni (z 1 roku) czy
        zimowy tez mniej wiecej tak wygladal? bo ja pewnie bede dojezdzac z oswiecimia
        i straszono mnie że na uczelni bede siedziec od 7:30 do 19:00 ... wiec troszkę
        się niepokoję.
        • Gość: kikitka Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:16
          Tak z `1986 jestem.Tak plan ten poprzeni tez tak wyglądał-podobnie :p. Jezeli
          chodzi o to ze od 7:30-19 ale kochana tam na tym jednym to jest plan dla
          wszystkich grup a nie dla jednej wiec dlsatego tak duzo.No chyba ze bedziesz
          uczestniczyc z wszystkimi grupami.Pozdrawiam. To bedziesz dojezdzac a masz
          pod nosem PWSZ zdecydowana juz na 100%??
          • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:47
            Tak jestem zdecydowana na 100%. Bo nie chce sie za dwa lata martwic o
            licencjat,.a w ogole jakbys miala chwilke to moglabys napisac na moje gg
            (3772191) bo mam pare pytan a tak glupio przed wsyztskimi:-D. Czyli na
            pierwszym roku są:
            1. gramatyka opisowa
            2. historia literatury
            3. zajecia z jezyka niemieckiego
            4. angielski
            5. łacina
            6. wf?
            cos jeszcze? od razu wszytsko auf Deutsch?
            Co do PWSZ- po prostu chce miec od razu 5lat na Sląskim. A jak wyglada kwestia
            rozpoczecia rou akademickiego?? Jest w budynku na Pułaskiego? A yty mialas
            najpierw inauguracje a potem wam napisali gdzie sie macie stawic? czy jak? Bedę
            wdzięczna za informacje. nie chce wejść tam 2 października jak
            przysłowiowa "sierotka Marysia";-D
            • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:56
              Aha i jeszcze z przedmiotow o filozofii, psychologii zapomniałam. A czy
              mogłabyś mi pdać ktore z tych przedmiotow były (jesli jakiekolwiek) po polsku?
            • Gość: kikitka Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 18:44
              pracuje w wakacje i nie mam czasu zeby tu wchodzic i nikogoi nie olałam!! Ja
              miałam inauguracje w Katowicach a nie na Pułaskiego. Przedmioty typu
              psychologia, filozofia sa po polsku. Potem po inauguracji juz mielismy na
              Pułaskiego!! A z przedmiotów to wszystko wymeniłas jeszcze metodyka naucznaia
              jezyka niemieckiego. A jaki jest Twój poziom z niemiieckiego ie miałas z matury
              i czy odzwierciedla ona Twoje umiejetnosci.Bedziesz dojezdzac z Oswiecimia
              codziennie-pociagiem ???
              • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 19:29
                Czyli muszę jechać najpierw do katowic a dopiero potem na Pułaskiego???Czy
                mozna od razu do Sosnowca przyjezdzac? Ja z matury mialam 85% podstawowy, 61%
                rozszerzony, ustna rozszerzona- 20pkt(czyli 100%). No nie wiem czy sobie
                poradze :-/, nigdy nie robilam notatek. Dotad to wlasciwie sluchanie było na
                lekcjach. no i troche radia. wiec zastanawiam sie czy w ogole dam rade zrobic
                te notatki.A jak było z tym u ciebie? a co do dojazdow to owszem- bede
                dojezdzac pociągiem. codziennie.
                • Gość: kikitka Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:36
                  ja Paulinko tez nie potrafiłam a miałam skromnie mowiac wiecej od ciebie z
                  matury.Dlatego nagrywam prof. na dyktafon bo ja tez nie umie robic z tego
                  notatek :P
                  • Gość: Paulinaaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 19:18
                    Tylko ze ty mialas np odpowiedzi ze słuchowisk np. po kolei. bo ja z probnej
                    mialam 92% i 80%. takze wierz mi ze to wiele zmienia. i nikt cie nie zlapal z
                    tym nagrywaniem?
          • Gość: Asiek Feldstudien in Philosophie IP: *.n.pppool.de 13.09.06, 10:18

Gość portalu: kikitka napisał(a):

> Tak z `1986 jestem.
            ~~~
            Asiek möchte gerne wissen:

Liebe kikitka,

was hast du 1985 gemacht und wo warst du zu jener Zeit?

Ich bin an dieser Frage sehr interessiert.

Schreibe eine Doktorarbeit in Philosophie.

Ich bedanke mich im voraus für deine Mühe.

Mit vorzüglicher Hochachtung

Asiek
    • Gość: Onaaaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:47
      No i cię Kikitka olała;-D
    • Gość: kikitka Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:40
      Paulinko zapomniałam histori Niemiec i krajów niemieckojezycznych tez po
      polskiemu;). Nie złapali na nagrywaniu mnie bo na wiekszosci zajeciach mozna to
      robic ;) Pozdrawiam
      • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 16:37
        Kikitko!
        A czy mgłambym napisać liste pytan- ponumerowana i moglabys mi na nie
        odpowiedziec? tak chyba bedzie latwiej. i jeszcze raz za wsyztsko dzieki!
        dzisiaj zapisalam sie na studia. panie w dziekanacie były bardzo mile. i juz
        jestem studentką US! pełna euforia. troche mniejsza gdy zobaczyłam na
        Pułaskiego tłum ludzi do poprawki;-D
        • Gość: kikitka Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 18:40
          tak Paulino możesz sporządzic liste pytań chętnie odpowiem :). Tłum ludzi do
          poprawki jak niechciało sie uczyc minimalnie chociaz to niestety... A jak z
          Twoim dojazdem-wiesz pytam bo sama dojeżdzam z Myszkowa ale mam pociągów
          mnóstwo relacji Częstochowa-Gliwice :P
          • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 20:28
            Ja mialam jezdzic twoim pociagiem jedna stacje: tzn. z Oswiecimia do katowic
            szopienic płd i potem twoim pocioagiem z tych szopienic do sosnowca glownego.
            ale znalazłam lepsze połączenie. jadę pociągiem z Oświęcimia do Katowic(na
            dworzec głowny) a potem szybciutko lecę na autobus nr 807 ktory zawozi mnie do
            sosnowca- dokladnie pod kosciol św. Tomasz.a zaraz koło Pułaskiego :-).MInusem
            tego jest to ze chcąc zdążyć na wyklad na 8:00 bede musiala jechać pociągiem
            5:15 co jest dla mnie kosmiczne. no ale wyksztalcenie wymaga poswięceń;-D. A
            nie myslalas o zamieszkaniu w sosnowcu? tzn. wynajeciu czegos z kims?
            a co do tego tlumu.. przerazilam sie:-). no bo tam naprawde bylo z 50 osób. to
            albo jest aż tak trudno albo niektorzy źle wybrali studia. chociaz nic nie
            mowie bo przeciez nie wiem jaka bedzie moja sytuacja. mozliwe ze bede piszczec;-
            D. a masz moze rozklad zajec z I roku? tzn. chodzi mi o to jakie egzaminy po I
            sem a jakie pod koniec roku? No i najwazniejsze: czy duzo jest egzaminow
            ustnych? Liste robie;-D. postaram sie ja zminimalizowac. no i przepraszam ze ci
            tak głowę zawracam:-)
            Pozdrawiam
            Paulina
            • Gość: Asiek Wyciąg z netykiety: IP: 87.193.34.* 15.09.06, 08:35

Wyciąg z netykiety:

###
              Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum.
              ###

Netykieta

Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie a więc i na Forum Gazeta.pl.
              • Gość: Paulinaa Re: Wyciąg z netykiety: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 10:35
                Oczywiście że możemy kontynuuowac prywatnie- ale w naszej dyskusji sa podawane
                konkretne informacje-ktos moze z nich skorzystac...
                to nie jest rozmowa o tym czy lakier pomaranczowy wyglada lepiej na paznokciach
                niz czerwony....
                • Gość: Asiek Sodom und Gomorrha IP: 87.193.34.* 15.09.06, 10:48
                  Gość portalu: Paulinaa napisał(a):

> Oczywiście że możemy kontynuuowac prywatnie- ale w naszej dyskusji sa podawane
                  > konkretne informacje-ktos moze z nich skorzystac...
                  > to nie jest rozmowa o tym czy lakier pomaranczowy wyglada lepiej na paznokciach
                  >
                  > niz czerwony....
                  ~~~

Ja, aber die Algemeinheit ist mehr an der Farbe des Laks interessiert...

Ist es bei euch in Stalinogród auch so warm wie hier?

Hier laufen die kleinen Mädchen mit nackten Nabel und Schamhaar herum. Reine Sodom und Gomorrha.
          • Gość: Paulinaa Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:07
            Hej Kikitka!
            Czy listę moich Pytań Pierwszaka mam wkleić tu czy na maila?
            • Gość: ... Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:07
              ....
              • Gość: Loli Re: Czy jest ktoś z germanistyki na UŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 20:46
                Ależ bogata odpowiedź :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka