Gość: Tomek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 14:21 Witam, kiedy stosuje się mich a kiedy mir w zdaniu? Wiem, że to jest związane z przypadkami, ale ma ktoś link do opisu tego? Z góry wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: mich a mir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 14:42 mich to Akkusativ (biernik), mir to Dativ (celownik) Stosujesz mich albo mir w zależności od tego, jakiego przypadka wymaga dany czasownik (tak samo dich/dir) - tego (czyli rekcji) uczysz się wraz z czasownikiem. Analogiczna różnica występuje w języku polskim (oczywiście rekcja poszczególnych czasowników może się różnić). Ona odwiedziła mnie (kogo, co - biernik). - Sie hat mich (Akk.) besucht. Ona powiedziała mi (komu, czemu - celownik). - Sie hat mir (Dat.) gesagt. Najtrudniej chyba jest z czasownikami zwrotnymi, np. poruszać się (sich bewegen - z Akk, czyli ich bewege mich), ale wyobrażać sobie - sich vorstellen z Dat. (ich stelle mir vor). Odpowiedz Link Zgłoś