lira_korbowa 03.12.07, 14:25 Wiem, że komenda policji to Polizeipräsidium. Ale jak przetłumaczyć KRP (w Olsztynie np.)? Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: borgia nie dzękuj, nie dzękuj - przecież to wyssane IP: *.iesy.net 03.12.07, 15:36 jest z palucha... Kreispolizeipraesidium to mosz - ale w Strzylcach łOpolskich... ;D))) tiny.comm.pl/?04Q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia najpierw masz Landespolizeipräsidium... IP: *.iesy.net 03.12.07, 15:18 Entsprechend dem föderalistischen Aufbau der Bundesrepublik Deutschland hat jedes Bundeslandseine eigene Polizei. Es bestehen also 16 Landespolizeien. Die Organisation der Polizei liegt in der Hoheit des jeweiligen Bundeslandes. Die Strukturen sind unterschiedlich - i na przykładzie Hessii masz: Landespolizeipräsidium - które ma 7 Polizeipräsidien... i np.: Polizeipräsidium Frankfurt am Main.... ma kilka Polizeidirektionen - a te z kolei mają Polizeireviere (bo w mieście!) - normaleweise Poli.Direkt. w regionie, dzielą się na Polizeistationen! (które selten bo selten ale mają swoje Polizeiposten bzw. Polizeistuetzpunkte!)... Aber wie schon gesagt - die Strukturen der Polizei in DE sind unterschiedlich - so genauer - laesst sich das net sagen ... Zależy co też dla ciebie jest tym "rejonem" - na szczeblu całego województwa - sicherlich waere das Polizeipräsidium, das passendste, a poszczególne miasta dann - Polizeidirektionen etc... kA Ahnung :( guckst du auch hier: tiny.comm.pl/?04P Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: najpierw masz Landespolizeipräsidium... 03.12.07, 16:22 Liebe Borgia, nie narzekam na umiejętność poszukiwania w Góglu. Niemiecka struktura niewiele mi daje - niestety polska też nie - obecnie takiego tworu nie ma: w Olsztynie jest komenda wojewódzka i miejska. Rzecz dotyczy starego podziału terytorialnego. No a "sąd rejonowy" to Amtsgericht. I bądź tu mądry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia nie no.... ja cię rozumię, tylko pojąć nie umię ;) IP: *.iesy.net 03.12.07, 17:09 no rzeczywiście - trzeba w takim bądź razie - cóś z sowjet-poezji wytrzasnąć - a najlepiej gleich mit dojczem Touch - czyli z DDRowa ... die alte gute Volkspolizei! lol.... und da hamwa schon - die Bezirksbehörden der DVP (BDVP) in allen Bezirksstädten und die VP-Kreisämter (VPKA) in den Kreisstädten --> no to ja bym to najlepiej łod razu z grubej rury wypaliłA - Bezirkskommendantur der Volkspolizei.... Haa.. Haai... nö.. ostro - nie? ;D Odpowiedz Link Zgłoś