kalejdoskopik 01.10.05, 20:15 Witam! Jak przetłumaczyć: imiesłów przysłówkowy, przypadki w znaczeniu gramatycznym. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ms.jones Re: imiesłów przysłówkowy 01.10.05, 20:54 imieslow = particilple dalej nie wiem przypadki = cases Odpowiedz Link Zgłoś
jewis Re: imiesłów przysłówkowy 02.10.05, 01:01 imiesłów przysłówkowy uprzedni/współczesny=the perfect(ive)/present participle Domyslam sie ze uczysz polskiego, ale nie łudz sie zadenemu Anglikowi tlumaczenie na angielski polskich terminow gramatycznych nie pomoze w zrozumieniu gramatyki jezyka polskiego. Przypadek gramatyczny - to jak slusznie zauwazyla ms jones [wyrazy uznania z racji posiadanej wiedzy i kultury] - case. Odpowiedz Link Zgłoś
kalejdoskopik Re: imiesłów przysłówkowy 02.10.05, 12:31 Dziękuję za pomoc:) Sprawa jest bardziej skomplikowana. Mam znajomego, który zamierza uczyć zbieraninę wielojęzyczną języka rosyjskiego. Wszyscy oni posługują się angielskim. Nie wiem w jaki sposób zamierza on rozwiązać kwestię gramatyczną, ale na razie kompletuje słownictwo z tej dziedziny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś