Dodaj do ulubionych

David Lynch

18.07.06, 23:57
po obejzeniu jego trzech filmów "Miasteczko Twin Peaks" "zagubiona
autostrada" i "mulholland drive" jestem pod wrazeniem jjego tworczosci.
ogladaliscie jakies jego filmy? sa niesamowite tyle ze nie da sie ich
zrozumiec w zaden sposb.
Obserwuj wątek
    • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:05
      e tam, ,nie ma to jak Arnie
      • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:06
        kolego a ogladales ktorys z tych filmow? dodam ze to rezyser nie aktor.
        • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:09
          kobieto , co ty tam wiesz o filmach, w normalnych pszynajmiej wiadomo o co
          biega, sama se oglądaj jakieś nudziarstwa
          • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:10
            ogladam i zamierzam ogldac dalej. polecam obejzyj jeden a potem sie
            wypowiedz. :)
          • Gość: qqq Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:12
            "pszynajmniej".........hhhhhhhhhhaaaaaaa..........ale debil
    • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:18
      nie bede komentowac tego jak on pisze tylko co pisze. nie zgadzam sie z nim ale
      ma prawo do wlasnej opini.
      • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:30
        jakiś gostek zrobi film co sam nie wie o czym, a inne barany to oglądają i
        myślą, że fajne
        • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:34
          przede wszystkim nie nazywaj mnie baranem bo nie masz do tego podstaw zeby mnie
          obrazac. ja Cie nie obrazam. a moj temat jest skierowany do kogos tko
          ogladalfilm lyncha a ty chyba do nich nie nalezysz.
          • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:37
            w zyciu bym tego badziewia nie oglądnąl , jak dokola tyle fajnych filmów co ich
            jeszcze nie widzialem
            • Gość: >lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:39
              np jakich? blysnij erudycja ...
              • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:41
                widziałes "the last slayer" ?
                • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:43
                  co za shit?
                  • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:44
                    gościu, gały by Ci na wieszch wyszly jakbys zobaczył
                    • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:45
                      pewnie biegaja i zabijaja krew sie leje a na koncu wygrywa USA.
                      • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:48
                        ale wszystko jest jak ma być, a nie jakies pierdoły co sie nic kupy nie trzyma
                        • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:51
                          dobra skonczy ten temat bo do niczego konkretnego nie dojdziemy. klocic sie nie
                          chce mam za dobry humor :]
                          • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:54
                            racja kurna, co sie bedziemy kłocić, ja i tak sie czuje moralnym zwycięscą
                            • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:55
                              oczywiscie ;] idz spac ;p
                            • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 01:02
                              czuc sie mozesz jak tylko Ci sie podoba. zadalam Ci pytanie. co nazywasz
                              fajnymi filmami. a tego ktory poleciles szukalam opisu i nigdzie nie ma.
                              • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:03
                                ale opisu jakiego filmu?
                                • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 01:04
                                  przepraszam zle wkleilam. probuje dogadac sie z michalem:) to mialo byc gdzies
                                  pod jego postem.
                                  • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:06
                                    hehe nie dogadasz sie ;] ja tez nie znalazlem :)
                    • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:49
                      a zapomnialem mam dla ciebie dobra rade idz do szkoly na naucz sie abecadla
                      jeszcze raz bo chyba nie uwazales.
            • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:49
              a co nazywasz dobrym filmem? bo dla mnie dobry film to taki nad ktorym trzeba
              sie zastanowic zeby go zrozumiec. i to mi daje lynch. ale w tym wypadku to
              trzeba sie anmeczyc;)
              • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:50
                nie rozumiem go :]
                • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:51
                  tam mialo byc nameczyc* a kogo nie rozumiesz? michaua? ja tez nie szukalam
                  tego jego filmu tzn. opisu ale nie moge znalezc.
                  • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:55
                    no wlasnie jego :]

www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=3888 masz tu link przeczytaj wszystkie
                    komentarze tam jest wszystko wyjasnione :]
    • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:32
      michu ale z Ciebie baran! co rozumiesz przez pojecie "normalne"? filmy typu
      "atak pajakow gigantow na ameryke"?! filmy dla typowych amerykanskich
      ograniczonych w rozwoju widzow! wiem ze ten amerykanski kicz jest obecny wszem i
      wobec ale wlasnie dzieki takim reezyserom jak lynch ktorzy sa uwazani za
      przecietnych z bajecznej ameryce kino nie spadlo kompletnie na psy!

unicat6 te filmy da sie zrozumiec trzeba tylko poglowkowac. jesli chidzi o
      mulholland drive obejrzyj ten film jeszcze raz i wyobraz sobie ze caly film to
      jest tak jak by sen naszej glownej bohaterki a to co dzieje sie na prawde to
      tylko koncowka teo filmu kiedy ona daje kase platnemu zabojcy zeby zabil ta
      brunetke. w jej snie wszystko jest idealne ta druga aktorka wychodzi calo z
      wypadku (ktory symbolizuje zabicie przez morderce) ona jest idealna aktorjka
      dostaje role w filmie i na probie gra genialnie co nijak sie ma w
      rzeczyswistosci kiedy to ta brunetka dostaje role zmiast niej!

"dick laurent is dead." pewnie ze ogladalismy : ) w lost highway nie ma ogolnego
      wytlumaczenia ilu ludzi na swiecie tyle interpreacji. bo do oknca nie wiadomo co
      to jest ta zagubiona autostrada. obejrzyj ten film jeszcze raz i jesczze raz i
      jeszcze raz a moze dojdziesz do jakichs konkretnych wnioskow.

twin peaks poprostu genilane obejrzalem cala serie dwa razy i nie dziwie sie ze
      dostal za ten serial zlota palme.

polecan Ci jeszcze inne filmy lynch'a takie jak "blue velvet" "eraserhead" i
      "elephant man" sa rownie genialne! a spoza lynch'a to polecam "memento" i
      "insomnia" (bezsenność) naprawde swietme i godne uwagi.

milego ogladania!

P.S. slyszales o najnowszym filmie lynch'a "inland emire"? premiera bedzie na
      jesieni sa tam sceny krecone w lodzi ! :] pozdrawiam
      • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 00:44
        oj obejrze jeszcze raz albo i wiecej. cos slyszalam o tym filmie. dzieki za
        wytlumaczenie.:D pozdrawiam.
        • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:44
          zajrzyj na stopklatka.pl tam znajdziesz duzo cennych informacji :]
    • Gość: papasmurf Re: David Lynch IP: *.eth0.raptor-cl-konstantynow.lubman.net.pl 19.07.06, 01:07
      ogladalem Mulholland Drive i Zaginioną Autostradę, musze przyznac ze filmy zrobily na mnie ogromne wrazenie, chociaz z drugiej strony nic z nich nie zrozumialem:) dopiero po przeczytaniu recenzji/wytlumaczenia/opisu scena po scenie zrozumialem co, kto, gdzie i jak itd. dopiero wtedy mozna bylo tak na prawde podziwiac geniusz Lyncha. chociaz jeszcze z innej strony (to bedzie chyba juz trzecia) uwazam za troche bezsensowne ogladanie filmow ktorych sam nie potrafie zrozumiec:) porownalbym to do czegos w rodzaju analizy wierszy i domyslanie sie tego "co poeta mial na mysli", a Lyncha uwazam ze trzeba podziwiac bo wielkim rezyserem jest. ja osobiscie jednak preferuje inne filmy i innych rezyserow a najbardziej Emira Kusturice. pozdrawiam
      • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 01:09
        ale zobacz jaka to frajda ogladac i samemu dochodzic do prawdy. fajnie odkrywac
        jak to byc powinno. a nie masz podane jak na tacy co i jak amsz myslec. tu
        mozesz odebrac ten film tak jak go czujesz i tak ajk Ty uwazasz.
        • Gość: <lol2> Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:11
          racja ...
        • Gość: papasmurf Re: David Lynch IP: *.eth0.raptor-cl-konstantynow.lubman.net.pl 19.07.06, 01:18
          no zgadzam sie z Toba w 100%, ale (jak zwykle musi jakies byc) tak szczerze to rozmawiajac ze znajomymi o tych filmach (ja obejzalem wczesniej film, jakos tam zrozumialem na swoj sposob, przeczytalem wyjasnienia i obejrzalem raz jeszcze i dopiero wtedy docenilem geniusz rezysera) i pytajac ich: "no to opowiedz mi o czym byl ten film? jak go rozumiesz? itd" nikt nie potrafil mi powiedziec o co chodzi i mysle ze malo kto jest w stanie wyciagnac jakis sens z tych filmow (chociaz kazdemu kto sie pyta to polecam filmy Lyncha). a takie pytanko Ty jestes bezposrednio po obejrzeniu filmu?? czy czytlas juz wyjasnienia do Mulholland Drive albo Zaginionej Autostrady??
          • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 01:21
            jestem bezposrednio po obejzeniu mulholland drive. nie czytalam. poczytam jak
            obezjze kilka razy i dalej nie bede rozumiec. hej a moze te filmy nalezy
            ogladac po pijaku?
            • Gość: papasmurf Re: David Lynch IP: *.eth0.raptor-cl-konstantynow.lubman.net.pl 19.07.06, 01:28
              to opowiesz/opiszesz mi jak go zrozumialas?? (juz po tym ktoryms razie) jestem bardzo ciekaw. po pijaku...... hehe no mozna by sprobowac, tylko nie zalej sie w trupa;) bo wtedy w ogole malo co rozumiesz (nie tylko z filmu), kazdy sposob, kazda proba jest dobra w dotarciu do sedna. mysle ze ktorys raz warto rzeczywiscie napic sie czegos z babelkami. diabel tkwi w szczegolach pamietaj:)
              • unicat6 Re: David Lynch 19.07.06, 01:32
                no bo domyslam sie ze rezyser tez nie jest w stanie normalnym gdy pisze
                scenariusze. albo moze ma w nich balagan i mu sie mieszaja;). bo "zagubiona
                autostrada" to jakby dwa rozne filmy:) opowiem. bede mila i podziele sie
                spostrzezeniami:)
                • Gość: papasmurf Re: David Lynch IP: *.eth0.raptor-cl-konstantynow.lubman.net.pl 19.07.06, 01:51
                  no wydaje mi sie ze czlowiek w normalnym/trzezwym stanie nie byl w stanie napisac tak poplatanego czegos (zreszta razem z Lynchem scenariusz pisal Barry Gifford-nie znam czlowieka). nie wiem, nie czytalem tak na prawde biografii Lyncha, nie znam tez ciekawostek z jeo zycia i nie wiem czy piszac scenariusz do Mulholland Drive byl pijany, a do Zaginionej Autostrady np nacpany. moze poszedl w slady niektorych pisarzy ktorzy na trzezwo nie potrafili pisac (polecam zreszta ksiazki rosyjskich pisarze no i np Ken Kesey). no i czekam na spostrzezenia, uwagi i przemyslenia:)
                • papasmurff Re: David Lynch 19.07.06, 02:09
                  dobrej nocy zycze, papa i czekam
                  • Gość: michu Re: David Lynch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 06:25
                    oglądać jakieś gó.. 10 razy, żeby coś zrozumiec jak w tym czasie mozna obejżec
                    10 normalnych filmów, musiałbym być walnięty
                    • papasmurff Re: David Lynch 19.07.06, 11:21
                      czyli uwazasz ze lepiej obejrzec ten film i nie rozumiawszy sensu zostawic go?? czy wolalbys pojsc na latwizne i przeczytac od razu wytlumaczenie?? a moze jednak sprobowalbys obejrzec go kilka razy, za kazdym razem znajdziesz cos nowego, na cos zwrocisz uwage no i powoli powoli dohodzic do sedna filmu. mysle ze mogloby Ci to sprawic nawet przyjemnosc. wybor nalezy do Ciebie ja przeciez nie piwsze ze musisz tak robic. a tak na marginesie filmy Lyncha nie s gó.... a zwlaszcza jakimś gó.... pozdrawiam
                    • Gość: unicat6 Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:24
                      nikt Ci nie kaze ogladac. a skoro nie masz nic do powiedzenia w tej kwestii to
                      proponuje nie odopowiadac wcale.
                      • papasmurff Re: David Lynch 19.07.06, 22:38
                        hehehe jak ostro:) ale mam nadzieje ze to nie bylo do mnie:/ tak swoja droga to polecam jeszcze "Dzikosc serca" (calkiem o nim zapomnialem), jest moze troszke mnie Lynchowski ale tez warty obejrzenia
                        • Gość: unicat6 Re: David Lynch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:40
                          to bylo do michaua. obezjze i jesli kiedys zroumiem to sie wypowiem:D
                          • papasmurff Re: David Lynch 20.07.06, 00:34
                            zrozumisz, nie boj zaby;D powodzenia
    • Gość: papaja77 Re: David Lynch IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:44
      Lynch jest geniuszem. Polecamtym co nie widzieli jeden z mniej zawiłych , ale
      także super DZIKOŚĆ SERCA i BlUE VELVET.
      Drugim genialnym reżyserem jest dla mnie Pedro Almodovar i dawniej LUis Bunuel -
      polecam wszystkie ich filmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka