marusia_sto_2_3 06.09.07, 13:21 1.czy cytologia boli ? 2.na czym polega owe badanie ? 3.i czy w dniu jej zrobienia otrzymam wyniki ? 4.co ile trzeba ją robić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
always.be.my.baby Re: cytologia 06.09.07, 13:24 1.nie boli,no ale ogolnie nie ma co liczyc na przyjemnosc i ekstaze ;) 2.ginekolog specjalnym patyczkiem (?)pobierze wydzieline w Twojej pochwy 3.wyniki sa zazwyczaj po kilku dniach.najczesciej jest tak,ze jesli wszystko w porzadku to w ogole sie do Ciebie nie odzewa,cyha,mze cos bedzie wskazywalo na stan zapalny - wtedy zadzwonia. 4.zdaje sie,ze zalecane jest co rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz [...] IP: *.chello.pl 06.09.07, 21:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dania_86 Re: cytologia 06.09.07, 22:38 1.nie boli 2.pobierany jest wymaz takim specjalnym patyczkiem 3.to zalezy gdzie,jak jest mało ludzi a wykonasz cytologie rano to masz szanse na otrzymanie wynikow za parę godzin 4.jeśli wyszło wszystko OK to co 2lata na marginesie do xyz : twoje wypowiedzi są beznadziejnie głupie, brak w tobie jakiejkolwiek empatii i zrozumienia, a porady ch*uja warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniki Re: cytologia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.09.07, 18:47 to prawda ze u dziewic nie robi sie cytologii? Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: cytologia 07.09.07, 20:12 Nieprawda. Wszystko zalezy od lekarza. Moze zrobic cytologie, a moze jej nie robic. Zalezy tez od budowy blony dziewiczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniki Re: cytologia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.09.07, 20:45 moja ginekolog powiedziala ,ze z racji tego, ze jestem dziewicą - cytologia jest zbedna bo wykonuje sie ją u kobiet ktore wspolzyly,ja jednak chce ja zrobic...chce byc pewna ze nic mi nie dolega,zmienie ginekologa jak tak... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: cytologia 07.09.07, 21:10 cóz, twoja pani ginekolog jest albo niedouczona albo lekkomyslna.. Czy np. dziewica nie moze miec raka szyjki macicy? Moze....CZy raka dostaje sie od seksu? NIE!!!!! Kretynizm do kwadratu. polecam forum polecanych ginekologow forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090 moze tam znajdziesz kogos bardziej kompetentnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniki Re: cytologia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 08.09.07, 19:17 dziekuje:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiołek Re: cytologia IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.07, 22:09 "Czy raka dostaje sie od seksu? NIE!!!!" No agatko, trzeba się poduczyć... tak się składa, że przyczyną raka szyjki macicy jest bardzo często zakażenie wirusem brodawczaka. A do zakażenia dochodzi właśnie podczas podczas seksu. Dlatego przeciw rakowi szyjki macicy = przeciw wirusowi brodawczaka - szczepi się młode dziewczyny, które nie podjęły współżycia. Jako ciekawostkę powiem, że u kobiet, które uprawiają seks z obrzezanymi mężczyznami raka szyjki prawie w ogóle nie ma! (Brak napletka = brak przechowalni wirusów i bakterii) Prawdopodobieństwo, że dziewica będzie miała raka szyjki jest dużo mniejsze niż wygrana w totka. Więc zanim napiszesz, że to kretynizm do kwadratu, najpierw trochę poczytaj... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: cytologia 13.09.07, 22:37 Alez bardzo dobrze wiem o wirusie HPV... ale nie jest on jedynym czynnikiem wywolujacym raka szyjki macicy. I na tego raka moga zachorowac nawet dziewice... "Przyczyny raka szyjki macicy: Rozwój tej choroby obserwuje się częściej przy współistnieniu cukrzycy, otyłości i nadciśnienia. Wykazano także, że infekcje i ciągłe drażnienie szyjki (głównie przy stosunkach płciowych) odgrywają rolę w rozwoju tego raka. Jest on więc częstszy u kobiet po wielu ciążach oraz kobiet utrzymujących bardzo częste i rozległe kontakty płciowe już od wczesnego wieku. Bez wątpienia, rak szyjki może być wywołany również przez inne czynniki, w tym przez niektóre szkodliwe składniki powietrza, zwłaszcza w dużych metropoliach. Wykazano też rakotwórczy wpływ promieniowania rentgenowskiego, dlatego należy unikać źródeł promieniowania. (Ważnym, może najważniejszym, czynnikiem wydaje się być zakażenie niektórymi typami wirusa brodawczaka ludzkiego.) W większości przypadków nie udaje się ustalić czynnika przyczynowego wywołującego nieprawidłowy rozwój komórek. " A przeciw wirusowi brodawczaka nie szczepia sie TYLKO mlode dziewczyny, ale i te starsze (a nawet "stare"), ktore przeszly badania i nie stwierdzono u nich zakazenia tym wirusem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kajpst Re: cytologia 22.09.07, 02:08 czyli wracamy do tego co napisała fiołek... Odpowiedz Link Zgłoś
jenifer1 Re: cytologia 09.09.07, 12:03 marusia_sto_2_3 napisała: > 1.czy cytologia boli ? > 2.na czym polega owe badanie ? > 3.i czy w dniu jej zrobienia otrzymam wyniki ? > 4.co ile trzeba ją robić ? Raczej nie boli, robi się co roku, wynik za parę dni:)) Odpowiedz Link Zgłoś
feenstra Re: cytologia 09.09.07, 17:06 Przy jedynce przed trzydziestką co dwa lata Odpowiedz Link Zgłoś
polishbellydancer Re: cytologia 09.09.07, 17:28 www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/cyt.html www.resmedica.pl/ffxart10994.html www.resmedica.pl/ffxart6002.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iem Re: cytologia IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.09.07, 01:43 jesli chodzisz do ginekologa minimum raz na pol roku i jesli wspolzyjesz rob cytologie przy kazdej wizycie (pol roku), o nie boli, nie placisz za badanie (jesli na rejonie), wiec lepiej miec pewnosc... Odpowiedz Link Zgłoś