Dodaj do ulubionych

Unia Europejska o krok

IP: *.ny.us.prserv.net 01.12.02, 19:04
Bardzo madry i wywazony artykul.
Jesli chodzi o PiS to oni chyba patrza dalej niz rok 2004.
Wiedza, ze w kazdym kraju UE istnieja eurosceptycy winiacy
Bruksele o wszelkie zlo i probuja orientowac sie i
zagospodarowywac ten elektorat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Puro Re: Unia Europejska o krok IP: *.nanarb01.mi.comcast.net 01.12.02, 20:24
      O tak jak na tym zdjeciu hahaha

www.russ.ru/journal/netcult/99-01-11/figa.gif
    • Gość: Mirek Re: Unia Europejska o krok IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 21:40
      Jak pamiętam to nie tylko klasa polityczna wszędzie gadała o
      desczu Unijnych pieniędzy,ale również Gazeta Wyborcza. A teraz,
      gdy te wasze marzenia o forsie nie spełniły się, wasze
      przekonywanie do członkostwa w Unii jest wręcz żałosne.
    • Gość: Bartek23 Re: Unia Europejska o krok IP: 130.225.14.* 01.12.02, 22:03
      Dziekuje za ten artykul. Ja oczywiscie jestem za, i to
      dokladnie z takich powodow jakie zawarte sa w artykule. Nie
      chodzi o pieniadze ale zycie naszych dzieci , wnukow. ja moge
      placic nawet wieksze podatki teraz aby wejsc do Unii, po to aby
      nastepne pokolenia mogly zyc w normalnym kraju, kraju ludzi
      madrych, prawych , no i bogatych. A moze ktos za 100 lat napisze:
      "Dziekujemy temu pokoleniu za madra i odwazna dezyja"
    • Gość: Smok Wawelski UE nie jest obozem wygranych IP: *.client.attbi.com 02.12.02, 06:13
      A ten "dostatek Zachodu" może robić wrażenie na kimś, dla kogo Cinquecento i M-3 to znamiona sukcesu.
      Europa ma dochód narodowy brutto na mieszkańca o ok. 10,000$ niższy niż USA, bezrobocie dwa razy wyższe,
      perspektywy niewesołe (obciążenie gospodarki socjalem i starzenie się społeczeństw). Też mi wzorzec, dom
      spokojnej starości...
      • Gość: EU Re: UE nie jest obozem wygranych IP: *.198-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.12.02, 07:20
        Gość portalu: Smok Wawelski napisał(a):

> A ten "dostatek Zachodu" może robić wrażenie na kimś, dla kogo Cinquecento i
        > M-3 to znamiona sukcesu.Europa ma dochód narodowy brutto na mieszkańca o ok.
        > 10,000$ niższy niż USA,

Odejmij od 10000$ swiadczenia ktore w Europie sa za darmo i inne korzysci jak
        darmowe szkolnictwo i leczenie, krotszy dzien pracy, dwa razy dluzsze wakacje
        itp, i wtedy porownaj.
        • Gość: Smik Wawelski Re: UE nie jest obozem wygranych IP: *.client.attbi.com 03.12.02, 08:57
          Gość portalu: EU napisał(a):

Wiesz aby, Kolego, co to jest dochód narodowy brutto? To wartość dóbr wytworzonych przez daną gospodarkę
          (podzielona przez ilość mieszkańców danego kraju, w tym przypadku). Sposób, w jaki te dobra są dystrybuowane nie
          ma tu nic do rzeczy. Zapytaj jakiegoś ekonomistę, jak mi nie wierzysz.
          G.
    • Gość: igstr Re: Unia Europejska o krok IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 02.12.02, 12:41
      Ten "deszcz unijnych pieniędzy" to żaden mit tylko efekt pełnego
      członkowska, które jeszcze parę lat temu negocjowaliśmy.
      Fundamentem Unii Europejskiej była od zawsze zasada solidarności
      i wspieranie biedniejszych regionów tak by wyrównywać
      międyregionalne różnice. Nas potraktowano zupełnie inaczej, jak
      upierdliwych żebraków, których trzeba zbyć byle czym. I nie mam
      oto pretensji unijnych negocjatorów bo jak mawia K. Górski "tak
      się gra jak przeciwnik pozwala". Natomiast nasi dali ciała. I
      uważam, że na takich warunkach nie należy wchodzić. Polskie
      społeczeństwo jest już mocno podminowane i każde kolejne
      znaczące pogorszenie warunków życia może spowodować wybuch. A
      takie pogorszenie oznaczają m.in. nierówne zasady konkurencji
      dla polskiego rolnictwa. Jeżeli w referendum przeciwnicy wejścia
      wygrają to należy podjąć negocjacje i powinni się za to wziąć
      inni ludzie, mógłby np. wrócić pan Jan Kułakowski, który nigdy
      dopłat nie odpuścił. A Unia się od nas nie odwróci nie ma obawy,
      poszerzenie bez Polski jest dla nich bez sensu, problemów z
      rozszerzeniem o dziewięć małych krajów będą mieli 90% (np.
      ustalanie jednomyślnych decyzji lub tłumaczenia), a korzyści
      (np. dostęp do nowych rynków) mniej niż 50%.
      • Gość: edu Re: Unia Europejska o krok IP: *.208.116.132.Dial1.Weehawken1.Level3.net 04.12.02, 10:01
        z fusow wrozysz Wizjonerze....
    • Gość: W-waToronto Szansa jak nigdy w historii IP: 209.167.118.* 02.12.02, 16:03
      Dziekuje za madry artykul, panie Jacku. Smutno mi tylko, ze
      dyskusja toczy sie na tak niskim poziomie, ze trzeba siegac do
      podrecznnikow historii szk. podstawowej, zeby
      przypomniec "niezdecydowanym" gdzie sa, skad pochodza i co to
      jest szansa.
      Ludzie w Polsce nie tylko nie umieja sie usmiechac, ale
      gloryfikuja cierpienie, nie rozumieja i boja sie sukcesu i
      szczescia. Nie maja rowniez pojecia ze stoja nizej
      cywilizacyjnie i intelektualnie niz Zachod, a ludza sie, i
      oklamuja sami siebie ze jest odwrotnie, zeby poczuc sie lepiej.
      Prostacka religijnosc i pomieszanie pojec mowia im, ze "biedny"
      jest w jakims sensie lepszy. Ze "bogaty" to pewnie zlodziej.
      Zwalanie winy na innych za swoj brak horyzontow myslowych, za
      lenistwo -to codziennosc.
      Na mentalnosc chlopa panszczyznianego nalozylo sie 50 lat
      barbarzynstwa sowieckiego, i mamy Ozarow.
      Piecdziesiat lat psychopatii plus prostacki klerykalizm plus
      wolnosc - i jest radio maryja.
      Wiele zaszlo takich reakcji chemicznych w naszym narodzie,
      dobrze jednak ze mamy choc te 15% ludzi inteligentnych,
      znajacych troche swiat, historie i umiejacy myslec.
      Pietnascie procent to niewiele, ale Bialorus ani Ukraina nie
      maja nawet tego.
    • Gość: Nikodem Poplawski NIE dla UE, TAK dla USA i NAFTA! IP: 129.79.150.* 03.12.02, 00:06
      Tylko idioci wierza, ze nie ma alternatywy dla Unii. A taka
      istnieje i jest nia sojusz ekonomiczny z supermocarstwowym USA
      czyli wejscie do NAFTA. A poniewaz Unia niechybnie przegra wojne
      ekonomiczna z USA to wobec tego tylko kretyn zdecyduje sie na
      sojusz z UE. A na glosy mowiace, ze Polska jest w Europie a nie
      w Ameryce odpowiadam, ze Honolulu jest dalej od Waszyngtonu niz
      Warszawa, a Hongkong dalej od Londynu niz od Pekinu.
      • Gość: EU Re: NIE dla UE, TAK dla USA i NAFTA! IP: *.198-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.12.02, 07:25
        Gość portalu: Nikodem Poplawski napisał(a):

> Tylko idioci wierza, ze nie ma alternatywy dla Unii. A taka
        > istnieje i jest nia sojusz ekonomiczny z supermocarstwowym USA

Wyjasnij mi co USA beda z tego mialy.
        • Gość: juz w EU Re: NIE dla UE, TAK dla USA i NAFTA! IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.02, 12:51
          EU to wielka bzdura ,EU to bezrobocie,EU to na dobra sprawe
          dokladnie nie wie nikt,co ma oznaczac,bo jesli np.patrzenie na
          rece,to gdzie byla EU podczas wojny w Jugoslawi,dalej
          CZeczenia,Ukraina ,Bialorus itd.gdzie deptane sa prawa czlowieka
          dzisiaj,tj.w 21 wieku-do diabla z EU.I jesli juz wszyscy beda w
          EU,powstanie taki kociol, ze tego nie bedzie w stanie nikt
          opanowac i tego wlasnie sie boje.
    • Gość: podroznik Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.02, 01:14
      Czesc,
      wlasnie dzisiaj niemieckie TV podalo wiadomosc o uroczystosciach 50-lecia
      niemieckiej Izby Handlowej - impreze zaszczycil swoja wizyta
      kanclerz "towarzysz bossow". Przemawiajac do szefow firm powiedzial ze
      zblizajace sie przystapienie nowych krajow jest duza szansa dla ich firm oraz
      ze trzeba to "nalezycie" wykorzystac.
      Pytam sie zatem Was Euroentuzjasci jak wy chcecie wykorzystac to rozszerzenie
      skoro wiekszosc bankow czeka na komando z Frankfurtu nad Menem zeby to reszte
      naszego przemyslu zgnoic a Polske zalac tandetnymi bublami !??
      Jak widzicie rozwoj gospodarczy Polski skoro sami oddalismy Europie Zachodniej
      rynki zbytu Rosji na ktorych istnielismy jeszcze od cara Mikolaja po Brezniewa,
      nalezy pamietac ze pozycje mielismy dobra a np. polskie kosmetyki dla kobiet w
      Rosji byly symbolem jakosci i luksusu !!??
      Czym wy chcecie rzucic na kolana Bruksele skoro nawet zwykle "krowki" niemiecki
      swistak zawija w niemieckie papierki i sprzedaje jako "Sahnebonbons", no czym !?
      Nie spieszcie sie z odpowiedzia - mam czas poczekam !
      Pozdrawiam
      "podroznik"
      • Gość: snajper Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.acn.waw.pl 03.12.02, 01:52
        Gość portalu: podroznik napisał(a):

> Czesc,
        > wlasnie dzisiaj niemieckie TV podalo wiadomosc o uroczystosciach 50-lecia
        > niemieckiej Izby Handlowej - impreze zaszczycil swoja wizyta
        > kanclerz "towarzysz bossow". Przemawiajac do szefow firm powiedzial ze
        > zblizajace sie przystapienie nowych krajow jest duza szansa dla ich firm oraz
        > ze trzeba to "nalezycie" wykorzystac.

Oczywiście, że jest. Tak samo, jak dla naszych.

> Pytam sie zatem Was Euroentuzjasci jak wy chcecie wykorzystac to rozszerzenie
        > skoro wiekszosc bankow czeka na komando z Frankfurtu nad Menem zeby to reszte
        > naszego przemyslu zgnoic a Polske zalac tandetnymi bublami !??

To banki handlują tandetnymi bublami ???? A ja myślałem, że banki zajmują się
        sprawami finansowymi. No popatrz, człowiek cały czas się czegoś nowego
        dowiaduje. A handlowcy co robią ? Pewnie kredytów udzielają ?

> Jak widzicie rozwoj gospodarczy Polski skoro sami oddalismy Europie Zachodniej
        > rynki zbytu Rosji na ktorych istnielismy jeszcze od cara Mikolaja po Brezniewa

Rzeczywiście, mieliśmy dużo do powiedzenia. Nasze towary zostały wyparte przez
        towary lepsze i tańsze.

> nalezy pamietac ze pozycje mielismy dobra a np. polskie kosmetyki dla kobiet w
        > Rosji byly symbolem jakosci i luksusu !!??

Jaaaasne. Co tam Chanel. Woda >Być może< - to oznaka luksusu.

>Czym wy chcecie rzucic na kolana Bruksele skoro nawet zwykle "krowki" niemiecki
        > swistak zawija w niemieckie papierki i sprzedaje jako "Sahnebonbons", no czym!
        > ? Nie spieszcie sie z odpowiedzia - mam czas poczekam !

Tym, co i teraz eksportujemy. Po naszym wejściu będzie eksportować łatwiej i
        taniej. I o to właśnie chodzi.

> Pozdrawiam
        > "podroznik"

Snajper.
        • Gość: podroznik Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.02, 02:56

> To banki handlują tandetnymi bublami ???? A ja myślałem, że banki zajmują się
          > sprawami finansowymi. No popatrz, człowiek cały czas się czegoś nowego
          > dowiaduje. A handlowcy co robią ? Pewnie kredytów udzielają ?

Snajper !!!,
          znowu walisz kula w plot - zmien swoj pseudo. Czy Ty myslisz ze Deutsche albo
          Dresdner Bank (uwazany w latach 30 za bank SS) beda pozwalac na jakakolwiek
          uczciwa konkurencje !? Czy uwazasz ze nie ma zwiazku miedzy polityka bankow
          a dzialaniami firm i to w takiej sytuacji jaka istnieje obecnie w Europie
          Wschodniej !? Jezeli tak uwazasz to zdradz nam kto ci wlacza komputer,komu
          dyktujesz te swoje uwagi ...
          Jezeli chcesz sie naprawde czegos nowego dowiedziec to przeczytaj/daj sobie
          przeczytac "Dysproporcje" Eugeniusza Kwiatkowskiego -> jakbys nie wiedzial
          bylego ministra i budowniczego portu w Gdyni.
          Bardzo obrazowo opisuje on polityke Niemiec wobec Polski ze szczegolnym
          uwzglednieniem zagadnien gospodarczych, ksiazka ta jest nadal aktualna - zrob
          wiec sobie przerwe w "klikaniu" - CZYTAJ I UCZ SIE OD MADRZEJSZYCH !!!
          "podroznik"

PS.
          Moze mi zdradzisz co my takiego na Zachod wysylamy i taniej wysylac bedziemy ???
          • Gość: snajper Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.acn.waw.pl 03.12.02, 03:11
            Gość portalu: podroznik napisał(a):

> > To banki handlują tandetnymi bublami ???? A ja myślałem, że banki zajmują
            > > się sprawami finansowymi. No popatrz, człowiek cały czas się czegoś nowego
            > > dowiaduje. A handlowcy co robią ? Pewnie kredytów udzielają ?
            >
            > Snajper !!!,
            > znowu walisz kula w plot - zmien swoj pseudo. Czy Ty myslisz ze Deutsche albo
            > Dresdner Bank (uwazany w latach 30 za bank SS) beda pozwalac na jakakolwiek
            > uczciwa konkurencje !?

Oczywiście, że tak. Czyżbyś miał inne zdanie ? Na podstawie działalności SS ?

> Czy uwazasz ze nie ma zwiazku miedzy polityka bankow
            > a dzialaniami firm i to w takiej sytuacji jaka istnieje obecnie w Europie
            > Wschodniej !?

Bank to taka sama firma jak każda inna. Nastawiona na swój zysk.

> Jezeli tak uwazasz to zdradz nam kto ci wlacza komputer,komu
            > dyktujesz te swoje uwagi ...

Jakoś sobie sam daję radę.

> Jezeli chcesz sie naprawde czegos nowego dowiedziec to przeczytaj/daj sobie
            > przeczytac "Dysproporcje" Eugeniusza Kwiatkowskiego -> jakbys nie wiedzial
            > bylego ministra i budowniczego portu w Gdyni.
            > Bardzo obrazowo opisuje on polityke Niemiec wobec Polski ze szczegolnym
            > uwzglednieniem zagadnien gospodarczych, ksiazka ta jest nadal aktualna - zrob
            > wiec sobie przerwe w "klikaniu" - CZYTAJ I UCZ SIE OD MADRZEJSZYCH !!!
            > "podroznik"
            >
            > PS.
            > Moze mi zdradzisz co my takiego na Zachod wysylamy i taniej wysylac >
            bedziemy ???

Ależ służę, skoro nawet takich podstawowych faktów nie znasz...

Nasz eksport do UE (w mln USD):

1996 - 16.195,6
            1997 - 16.526,5
            1998 - 19.269,8
            1999 - 19.326,4
            2000 - 22.143,6
            2001 - 24.986,8

W 2001 r. główne grupy towarowe w polskim eksporcie do UE stanowiły: maszyny i
            urządzenia mechaniczne 23,1%, pojazdy i jednostki pływające 16,2%, metale
            nieszlachetne 11,5%, materiały i wyroby włókiennicze 9,7%, meble, pościel,
            materace, stelaże - 8,8%, produkty mineralne 6,3%.

W czterech miesiącach 2002 r. głównymi grupami towarowymi w polskim eksporcie
            do UE były maszyny i urządzenia - 25,4%, pojazdy i jednostki pływające - 17,0%,
            metale nieszlachetne - 10,6%, materiały i wyroby włókiennicze - 8,9%, meble,
            pościel, materiały, stelaże - 9,4% oraz produkty mineralne - 5,2 %.

Źródło: dane Ministerstwa Gospodarki, CIHZ

Snajper.
            • Gość: podroznik Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.02, 18:09
              Snajper !,
              nie wierz statystykom ktorych sam nie sfalszowales !
              Twoje przekonanie ze niemieckie banki beda zezwalac na uczciwa konkurencje
              zwyklo sie w niemczech okreslac jako "kaknaiv" -> sorry - gownianonaiwny !
              Stwierdzenie ze "Bank to taka sama firma jak kazda inna.Nastawiona na swoj zysk"
              w odpowiedzi na moja uwage kompromituje Cie kompletnie - niezaleznie od tych w
              pocie czola wystukanych danych statystycznych ...
              Przykladem przejecie akcji Mannesmanna Mobil przez Vodafone ktoremu
              towarzyszyla nacjonalistyczna histeria z odpowiednim slownictwem rodem z
              raportow frontowych ( die Fronten werden begradigt,Kriegskassen gefüllt itp.)
              jak ostatnio dyskusja wokol palety modeli Skody nalezacej do VW. Skoda mimo ze
              mogla by wypuszczac modele tej samej jakosci co VW jest trzymana krotko bedac
              swego rodzaju zakladnikiem takiej wlasnie polityki nastawionej na zniszczenie
              konkurencji
              To banki szczegolnie w Niemczech kieruja polityka, nie bez powodu Amerykanie
              byli o krok od rozwiazania DB po wojnie jako glownego sponsora Hitlera o czym
              ostatnio b. duzo pisano (w zwiazku z odszkodowaniami dla ofiar wojny).
              Wyszczegolnione przez Ciebe pozycje nie mowia o charakterze tych towarow - czy
              sa one dostepne jako "Made in Poland" czy tez sa wytworem zakladow pracujacych
              dla zachodnich koncernow -> vide niemiecki BOSS,VW !?
              Skad sie w tej statystyce wziely wyroby wlokiennicze - odwiedzilem przed 3 laty
              Lodz wiekszosc zakladow padla,w wiekszosci fabryk hurtownie w miescie kompletny
              marazm.
              Wreszcie moim glownym tematem sa rynki zbytu na wschodzie a nie w UE - o tym
              wie kazdy jadacy do Rosji/chin polityk oprocz naszych jeleni skaczacych przed
              Verheugenem ktory dostal te posade na otarcie lez a teraz i tak na pewno placze
              ze smiechu widzac naiwniactwo Millerow,Truszczynskich,Duszczykow i ...Snajperow.
              "podroznik"
              • krzys1231 Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi 03.12.02, 19:59
                > nie wierz statystykom ktorych sam nie sfalszowales !

To jedyne co byles w stanie napisac w odpowiedzi na konkrety
                podane przez Snajpera? W cos trzeba wierzyc, czy chociaz
                racjonalnie przyjmowac za prawdopodobne. A ty chyba wierzysz
                tylko w to co ci mowia glosy w twojej glowie. Polskie towary
                spotykam nawet na polkach sklepowych w USA. Jeszcze wiecej jest
                ich w EU.
                Tak BTW przypuszczam, ze siedzisz w tym swoim Reichu, bierzesz
                ich pieniadze i plujesz na kraj co ci zrobil dobrze. Jaki masz w
                tym interes? Boisz sie, ze po zjednoczeniu konkurencja lepszych
                pracownikow z Polski wykopie cie z posadki w Aldiku?
                • Gość: podroznik Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.02, 21:19
                  Krzys,
                  1. Gdzie sa te towary !!???
                  2. Kraj nic mi dobrze nie zrobil- to ja sam musialem zdawac egzaminy na uczelni.
                  3. W Aldiku mozna dobrze sie zaopatrzyc tak ze zadna to hanba tam kupowac.
                  4. Tzw. "lepszych pracownikow" ogladam w pociagu jak schlani rzucaja kurwami
                  godnie reprezentujac Polske i od dawna wyrabiajac jej opinie ...tak samo jak
                  ty i twoi kumple z "azbestow" w Chicago,New Jersey,itd.
                  5. Swoim komentarzem do mojej propozycji przeczytania "Dysproporcji" udowodniles
                  ze jestes typowo polonijnym menelem z USA latwym do nabrania byle komu !
                  6. Wreszcie jezeli takie towary w USA sa to bardzo dobrze mnie zreszta chodzi
                  o przezycie firm znajomych z Polski ktorym wystarczalby dobry zbyt w kraju i
                  ktorzy nie maja ochoty zebrac o kredyt w zagranicznym banku .
                  "podroznik"

PS.
                  Jezeli uwazasz ze miejsce zamieszkania zobowiazuje do bezwzglednej lojalnosci
                  to naprawde nisko upadles.
                  • Gość: krzys1231 Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.chem.usu.edu 03.12.02, 23:31
                    > 2. Kraj nic mi dobrze nie zrobil- to ja sam musialem zdawac
                    egzaminy na uczelni

Ale ich nie zdales...

> 3. W Aldiku mozna dobrze sie zaopatrzyc tak ze zadna to hanba
                    tam kupowac.

...i teraz tam nie tylko kupujesz, ale i pracujesz.

> mnie zreszta chodzi
                    > o przezycie firm znajomych z Polski ktorym wystarczalby dobry
                    zbyt w kraju i
                    > ktorzy nie maja ochoty zebrac o kredyt w zagranicznym
                    banku .

No i jestesmy w domu. Masz w dupie nie tylko swoja nowa
                    ojczyzne, ale i te dawna. Chodzi ci tylko o dobro wlasne i paru
                    kumpli z ktorymi pijesz najtansze piwko z Aldika. To po co tu
                    zabierasz glos?

> Jezeli uwazasz ze miejsce zamieszkania zobowiazuje do
                    bezwzglednej lojalnosci
                    > to naprawde nisko upadles.

Moze nie bezwzglednej lojalnosci, ale chociaz odrobiny zwyklej
                    przyzwoitosci. Jakos glupio byloby mi brac pieniadze od kogos o
                    kim mam az tak zle zdanie, jak ty o Niemcach. Jak tam tak ci sie
                    nie podoba, to po co tam siedzisz? Wracaj do Polski i pomagaj
                    oszolomom z Radia Maryja.
                    • Gość: podroznik Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.02, 08:43
                      Duzo postow z USA juz na tym forum czytalem - zadne jednak nie oddawaly tak
                      trafnie charakteru tzw."Polonii" w USA. Facet idz spac bo znowu nie uslyszysz
                      syreny do fabryki i boss w obecnosci Latynosow i Murzynow cie opierdoli - w to
                      ze pisales listy na forum i tak nikt nie uwierzy !!!
                      Piszac notorycznie o Aldiku udowadniasz faascynacje ta siecia sklepow czemu sie
                      zupelnie nie dziwie - w Stanach dobrego piwa ze swieca szukac...
                  • Gość: krzys1231 Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi IP: *.chem.usu.edu 03.12.02, 23:33
                    > 5. Swoim komentarzem do mojej propozycji
                    przeczytania "Dysproporcji" udowodnile

Ale ja cie tylko zacytowalem! Rozumiem, ze ktos kto
                    przesylabizowal jedna ksiazke w zyciu, jest tym faktem strasznie
                    podniecony i chce sie pochwalic na forum, ale sa juz nowsze
                    rzeczy do czytania.
            • klus144 Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi 04.12.02, 10:31
              Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: podroznik napisał(a):
              >
              > > > To banki handlują tandetnymi bublami ???? A ja myślałem, że banki zaj
              > mują
              > > > się sprawami finansowymi. No popatrz, człowiek cały czas się czegoś n
              > owego
              > > > dowiaduje. A handlowcy co robią ? Pewnie kredytów udzielają ?
              > >
              > > Snajper !!!,
              > > znowu walisz kula w plot - zmien swoj pseudo. Czy Ty myslisz ze Deutsche a
              > lbo
              > > Dresdner Bank (uwazany w latach 30 za bank SS) beda pozwalac na jakakolwie
              > k
              > > uczciwa konkurencje !?
              >
              > Oczywiście, że tak. Czyżbyś miał inne zdanie ? Na podstawie działalności SS ?
              >
              > > Czy uwazasz ze nie ma zwiazku miedzy polityka bankow
              > > a dzialaniami firm i to w takiej sytuacji jaka istnieje obecnie w Europie
              > > Wschodniej !?
              >
              > Bank to taka sama firma jak każda inna. Nastawiona na swój zysk.
              >
              > > Jezeli tak uwazasz to zdradz nam kto ci wlacza komputer,komu
              > > dyktujesz te swoje uwagi ...
              >
              > Jakoś sobie sam daję radę.
              >
              > > Jezeli chcesz sie naprawde czegos nowego dowiedziec to przeczytaj/daj sobi
              > e
              > > przeczytac "Dysproporcje" Eugeniusza Kwiatkowskiego -> jakbys nie wiedz
              > ial
              > > bylego ministra i budowniczego portu w Gdyni.
              > > Bardzo obrazowo opisuje on polityke Niemiec wobec Polski ze szczegolnym
              > > uwzglednieniem zagadnien gospodarczych, ksiazka ta jest nadal aktualna - z
              > rob
              > > wiec sobie przerwe w "klikaniu" - CZYTAJ I UCZ SIE OD MADRZEJSZYCH !!!
              > > "podroznik"
              > >
              > > PS.
              > > Moze mi zdradzisz co my takiego na Zachod wysylamy i taniej wysylac >
              > bedziemy ???
              >
              > Ależ służę, skoro nawet takich podstawowych faktów nie znasz...
              >
              > Nasz eksport do UE (w mln USD):
              >
              > 1996 - 16.195,6
              > 1997 - 16.526,5
              > 1998 - 19.269,8
              > 1999 - 19.326,4
              > 2000 - 22.143,6
              > 2001 - 24.986,8

I nasze zagraniczne zadluzenie ( skarbu panstwa, osob prywatnych, instytucji
              finansowych niefinansowych, podmiotow gospodarczych)
              [mln USD):

1996 47 541
              1997 49 647
              1998 59 135
              1999 65 365
              2000 69 465
              2001 71 048
              2002 78 367 (30 VI)

Z czego splacisz te zadluzenie?
              To rowniez z tego zadluzenia pokrywamy platnosci za importowane towary.

Źródło: NBP, www.nbp.pl
              Klus

> Źródło: dane Ministerstwa Gospodarki, CIHZ
              >
              > Snajper.
          • krzys1231 Re: Unia Europejska o krok - trzeba zamknac drzwi 03.12.02, 20:00
            > Jezeli chcesz sie naprawde czegos nowego dowiedziec to
            przeczytaj/daj sobie
            > przeczytac "Dysproporcje" Eugeniusza Kwiatkowskiego

Nie wierz ksiazkom, ktorych sam nie napisales.
    • Gość: Zyczliwy Re: Unia Europejska o krok IP: *.208.116.132.Dial1.Weehawken1.Level3.net 04.12.02, 10:23
      Hmmm.....to smieszna dyskusja...ilustrujaca poziom rozbrykanych
      absolwentow "zawodowek".Nistety polkie szkolnicwo produkuje taki
      material ludzki.Ale nistety wszyscy jestesmy Polakami i tu i tam.
      Czy to moze nas jakos integrowac?
      Pod jakim sztandarem?
      Pod jaka idea?
      Wiekszosc "wakacjuszy" jednak pomaga finansowo swoim rodzinom w
      Kraju.
      Jest to rownomierny strumien pieniedzy, ktory zasila polskie budzety,
      szacuje go na 30 %, i te pieniadze nie sa opodatkowane.
      Zatem kochani : kazda Praca ma SEBS i tu i tam. Chociaz tam, jest
      bardziej trudna i gorzka.
      Pozdrawiam "zapalone" glowy".
    • Gość: Zyczliwy Re: Unia Europejska o krok IP: *.208.116.132.Dial1.Weehawken1.Level3.net 04.12.02, 10:25
      Hmmm.....to smieszna dyskusja...ilustrujaca poziom rozbrykanych
      absolwentow "zawodowek".Nistety polkie szkolnicwo produkuje taki
      material ludzki.Ale nistety wszyscy jestesmy Polakami i tu i tam.
      Czy to moze nas jakos integrowac?
      Pod jakim sztandarem?
      Pod jaka idea?
      Wiekszosc "wakacjuszy" jednak pomaga finansowo swoim rodzinom w
      Kraju.
      Jest to rownomierny strumien pieniedzy, ktory zasila polskie budzety,
      szacuje go na 30 %, i te pieniadze nie sa opodatkowane.
      Zatem kochani : kazda Praca ma SENS i tu i tam. Chociaz tam, jest
      bardziej trudna i gorzka.
      Pozdrawiam "zapalone" glowy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka