mija06 05.02.15, 21:06 Od tygodnia codziennie spożywam około 1L maślanki zauważyłam, że nie ciągnie mnie na produkty mięsne i ogólnie mniej jem, czy jest to możliwe aby maślanka zastępowała białko zawarte w mięsie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xystos Re: Maślanka? 15.06.15, 10:34 t Zdolność ludzkiego organizmu do rozkładania i trawienia laktozy z mleka krowiego, jest zdumiewającym dostosowaniem. Żadne inne stworzenie w wieku dorosłym nie pije mleka, no może poza kotami domowymi. Skąd zatem wzięło się nasze przywiązanie do produktów pochodzenia mlecznego? Zwykle gen odpowiedzialny za trawienie laktozy występuje u osób rasy kaukaskiej. Dowody genetyczne wskazują na to, że dostosowanie to nastąpiło stosunkowo niedawno, bo dopiero 3 tysiące lat temu. Wcześniej zakładano, że adaptacji uległ układ trawienny ludzi epoki brązu, bo około 8 tysięcy lat temu doszło do udomowienia pierwszych krów. Jednak szczegółowa analiza szkieletów ludzi z tego okresu wskazuje, że zdolność trawienia laktozy była w tym czasie spotkana bardzo rzadko. Obecnie naukowcy starają się ustalić, jak zdolność do trawienia mleka krowiego rozprzestrzeniła się w całej populacji europejskich Homo sapiens. Najbardziej wspierana obecnie teoria zakłada, że przystosowanie to sprzyjało pozyskiwaniu wysokokalorycznego pożywienia z wykorzystaniem laktozy. Fakt, że teraz większość populacji posiada ten gen jest wynikiem naturalnej selekcji w okresach nieurodzaju. Artykuł pochodzi z portalu medycznego: tylkomedycena.pl Odpowiedz Link Zgłoś
agniesznowak Re: Maślanka? 26.11.15, 14:11 Też sobie popijam, ale mięso nadal jem w takich samych ilościach Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna346 Re: Maślanka? 27.11.15, 14:09 jakbym ja piła po litrze maślanki codziennie to też mi się nie chciało jeść :D Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_lestat Re: Maślanka? 22.06.16, 19:28 Też lubie maślankę ale nie wydaje mi sie aby te kupne miały taka ilosc białka ktora miałaby uzupelnic Ci zapotrzebowanie na wszystko co mogloby Ci dac mięso. Raczej zapychasz się ta maslanka po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
anielica.wrzosowata Re: Maślanka? 24.10.16, 12:48 czyli wystarczy pic maslanke i obniza sie apettyt? bardzo ciekawe, mozna spróbowac Odpowiedz Link Zgłoś