mock 12.08.02, 14:12 Czy ktos widzial w Polsce? Po powrocie z Ukrainy bardzo mi go brakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciek Re: Kwas chlebowy IP: 217.11.134.* 12.08.02, 14:25 mock napisał: > Czy ktos widzial w Polsce? Po powrocie z Ukrainy bardzo mi go brakuje.... W Warszawie można go kupić np w Supersamie przy pl. Unii Lubelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Kwas chlebowy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 19.08.02, 01:48 Gość portalu: maciek napisał(a): > mock napisał: > > > Czy ktos widzial w Polsce? Po powrocie z Ukrainy bardzo mi go brakuje.... > > W Warszawie można go kupić np w Supersamie przy pl. Unii Lubelskiej. Technologia produkcji kwasu chlebowego jest prosta jak konstrukcja cepa. 1 kg czarnego chleba razowego (na zakwasie) pokroić i wysuszyć w piekarniku. Pokruszyć na małe kawałki i zalać 6 litrami wrzątku w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Po wystygnięciu dodać 10g prasowanych drożdży piekarskich rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody. Zostawić na dwanaście godzin. Dodać 180g cukru. Odcedzieć i przelać do butelek z zamykaczem (np. po piwie Grolsch). Wstawić do lodówki. Gotowy do spożycia po 24 godz., po 3 dniach idealny. Uwaga: dokładnie odmierzyć drożdże, bo po otwarciu butelki wszystko wyleci. Napój jest faktycznie boski. Robię go bardzo często - zamiennie z równie dobrym kwasem miodowym. Są jeszcze inne: kminkowy, żurawinowy. Pycha i bez konserwantów Smacznego (idę się napić - mam w lodówce kilka butelek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Super! Daj tez inne przepisy... IP: 141.63.88.* 19.08.02, 09:19 > Napój jest faktycznie boski. Robię go bardzo często - zamiennie z równie > dobrym kwasem miodowym. Są jeszcze inne: kminkowy, żurawinowy. Pycha > i bez konserwantów Super. Daj przepis tez i na ten miodowy przynajmniej, slicznie prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Super! Daj tez inne przepisy... IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:34 Gość portalu: Luki napisał(a): > Super. Daj przepis tez i na ten miodowy przynajmniej, slicznie prosze... Kwas miodowy: 300-400 g miodu (wg uznania). Najlepszy będzie miód scukrzony, gdyż jest bardziej odporny na wrzątek. Miód i garść rodzynek (80g) zalewamy 6 litrami wrzątku (naczynie kamionkowe lub szklane). Dodajemy 1 cytrynę pokrojoną w cieniutkie plastry. Czekamy, aż wystygnie i dodajemy 10g drożdży piekarskich rozpuszczonych w letniej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Zostawiamy na 16 godz. W międzyczasie (po ok. 5 godz.) zbieramy rodzyniki i cytrynę, które wypłynęły na wierzch. Już po 2 godzinach napój ma przepiękny zapach. Cedzimy i wlewamy do butelek (ok. 7/8 pojemności). Wstawiamy do lodówki. Kwas można pić, jak tylko się schłodzi, ale najlepszy jest, kiedy się sklaruje (2-3 dni). Uwagi: drożdże powinny byc zdrowe i świeże. Nie należy zbyt szybko schładzać płynu i zbyt wcześnie wrzucac drożdży. Napój, jak wszystkie produkty fermentacyjne, pracuje najlepiej w temperaturze pokojowej. Rodzynki nie są obiwiązkowe (zbyt duża ilość przydaje lekkiego zapachu spalenizny). Smacznego Kwas miodowy, tak jak chlebowy, to oczywiście wynalazek kuchni rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk2002 Re: Kwas chlebowy IP: *.man.poznan.pl / *.gammanet.pl 26.08.02, 15:22 kwas chlebowy można wytropić w sieci marketów "Piotr i Paweł" (Wielkopolska + Warszawa CH Janki). Produkcja ukraińska ( firma OBOŁOŃ, butelki PET 1l (2,67zł) i 2L(ok.3,90 - dawno nie było). Niestety konserwowany benzoesanem sodu i dlatego smakiem trochę odbiega od naturalnego pierwowzoru ale na bez rybiu i rak ryba. Super na lato! Odpowiedz Link Zgłoś
cassie1122 Re: Kwas chlebowy 02.09.02, 21:36 Dzieki za info cassie1122@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mmfirana Re: Kwas chlebowy 02.09.02, 16:32 jasne na pewno krakow pl. matejki taka mala restauracja Odpowiedz Link Zgłoś
cassie1122 Re: Kwas chlebowy 02.09.02, 21:35 Nigdy tego nie pilam, ale slyszalam, ze jest pyszny. Czy mozna go zrobic domowym sposobem? Pozdrowienia cassie1122@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Kwas chlebowy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 04.09.02, 02:15 cassie1122 napisała: > Nigdy tego nie pilam, ale slyszalam, ze jest pyszny. Czy mozna go zrobic > domowym sposobem? > Pozdrowienia > Nieco wyżej podałem przepis (nawet dwa). Tak po prawdzie technologia produkcji kwasu chlebowego powinna być wyłącznie domowa. Chyba, że można go szybko sprzedać. Krótki okres trwałości tego typu napojów wyklucza szerszą dystrybucję kwasu o odpowiedniej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Kwas chlebowy IP: *.acn.waw.pl 03.09.02, 00:08 Czy ktos widzial to w Polsce?! Widzialem...bo ten syf jest w kazdym sklepie prawie! Feeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Kwas chlebowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 19:08 Gość portalu: h napisał(a): > Czy ktos widzial to w Polsce?! Widzialem...bo ten syf jest w kazdym sklepie > prawie! Feeeeeee ????????????????????????????????????????????????????? trzeźwy jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Kwas chlebowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 00:57 ostatnio piłem w Krakowie, rest "Ukraińska" (od Rynku w stronę Wawelu), przy okazji mó syn się załapał po raz pierwszy i bardzo mu smakował! jarek Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Kwas chlebowy z butelki 26.09.02, 15:59 Kupiłem dziś w warszawskiej Hali MIrowskiej butelkowany kwas chlebowy - nie zły, choć wolę domowej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś