Dodaj do ulubionych

Kwas chlebowy

12.08.02, 14:12
Czy ktos widzial w Polsce? Po powrocie z Ukrainy bardzo mi go brakuje....
Obserwuj wątek
      • Gość: maruda Re: Kwas chlebowy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 19.08.02, 01:48
        Gość portalu: maciek napisał(a):

        > mock napisał:
        >
        > > Czy ktos widzial w Polsce? Po powrocie z Ukrainy bardzo mi go brakuje....
        >
        > W Warszawie można go kupić np w Supersamie przy pl. Unii Lubelskiej.

        Technologia produkcji kwasu chlebowego jest prosta jak konstrukcja cepa.

        1 kg czarnego chleba razowego (na zakwasie) pokroić i wysuszyć w piekarniku.
        Pokruszyć na małe kawałki i zalać 6 litrami wrzątku w kamionkowym lub szklanym
        naczyniu. Po wystygnięciu dodać 10g prasowanych drożdży piekarskich
        rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody. Zostawić na dwanaście godzin. Dodać
        180g cukru. Odcedzieć i przelać do butelek z zamykaczem (np. po piwie Grolsch).
        Wstawić do lodówki. Gotowy do spożycia po 24 godz., po 3 dniach idealny.

        Uwaga: dokładnie odmierzyć drożdże, bo po otwarciu butelki wszystko wyleci.


        Napój jest faktycznie boski. Robię go bardzo często - zamiennie z równie dobrym
        kwasem miodowym.
        Są jeszcze inne: kminkowy, żurawinowy. Pycha i bez konserwantów

        Smacznego (idę się napić - mam w lodówce kilka butelek)
          • Gość: maruda Re: Super! Daj tez inne przepisy... IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:34
            Gość portalu: Luki napisał(a):

            > Super. Daj przepis tez i na ten miodowy przynajmniej, slicznie prosze...


            Kwas miodowy: 300-400 g miodu (wg uznania). Najlepszy będzie miód scukrzony,
            gdyż jest bardziej odporny na wrzątek. Miód i garść rodzynek (80g) zalewamy 6
            litrami wrzątku (naczynie kamionkowe lub szklane). Dodajemy 1 cytrynę pokrojoną
            w cieniutkie plastry. Czekamy, aż wystygnie i dodajemy 10g drożdży piekarskich
            rozpuszczonych w letniej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Zostawiamy na 16
            godz. W międzyczasie (po ok. 5 godz.) zbieramy rodzyniki i cytrynę, które
            wypłynęły na wierzch. Już po 2 godzinach napój ma przepiękny zapach. Cedzimy i
            wlewamy do butelek (ok. 7/8 pojemności). Wstawiamy do lodówki. Kwas można pić,
            jak tylko się schłodzi, ale najlepszy jest, kiedy się sklaruje (2-3 dni).

            Uwagi: drożdże powinny byc zdrowe i świeże. Nie należy zbyt szybko schładzać
            płynu i zbyt wcześnie wrzucac drożdży. Napój, jak wszystkie produkty
            fermentacyjne, pracuje najlepiej w temperaturze pokojowej. Rodzynki nie są
            obiwiązkowe (zbyt duża ilość przydaje lekkiego zapachu spalenizny).

            Smacznego

            Kwas miodowy, tak jak chlebowy, to oczywiście wynalazek kuchni rosyjskiej.
    • Gość: pk2002 Re: Kwas chlebowy IP: *.man.poznan.pl / *.gammanet.pl 26.08.02, 15:22
      kwas chlebowy można wytropić w sieci marketów "Piotr i Paweł"
      (Wielkopolska + Warszawa CH Janki).
      Produkcja ukraińska ( firma OBOŁOŃ, butelki PET 1l (2,67zł)
      i 2L(ok.3,90 - dawno nie było).
      Niestety konserwowany benzoesanem sodu i dlatego smakiem trochę
      odbiega od naturalnego pierwowzoru ale na bez rybiu i rak ryba.
      Super na lato!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka