Dodaj do ulubionych

sokoupka żółwia

03.12.05, 16:09
mam żółwia lądowego =greckiego- na jego skorupie pojawiły się jaśniejsze
smugi - cóż to może oznaczac? czy może to byc objaw jakiejś choroby? w jaki
sposób leczyć coś takiego? Dodam ze zółwik jest niesamowicie aktywny pomimo
pory roku, ma spory apetyt, nei ma problemów z wypróznianiem się.
Obserwuj wątek
    • anka.777 Re: sokoupka żółwia 03.12.05, 16:51
      cześć. trudno coś stwierdzić nie oglądając tego żółwia. czy jesteś pewna, że
      nie ma innych zmian w wygłądzie? czy oczy są ładne, czy skóra się nie łuszczy,
      czy nie rogowacieje nadmiernie? czy nie ma wypływu z noska? a te smugi
      pojawiały się stopniowo i powiększały? czy są suche, czy się łuszczą? czy to
      nie jest kwestia jakiegos urazu w przeszłości? czy już ci chorowal? i czym go
      karmisz? to dobrze, że narazie się normalnie zachowuje, ale z drugiej strony z
      gadami bywa tak, że gdy zaczynają się gorzej czuć to bywa już za późno na
      leczenie, więc może warto się zastanowić nad wizytą u weta?
      pozdrawiam. anka
      • lola1231 Re: sokoupka żółwia 04.12.05, 08:45
        oj.... przyglądałam sie - nie ma innych zmian w wygłądzie
        czy oczy są ładne - błyszczące duże jak zwykle :)
        skóra się nie łuszczy - jest elastyczna - o ile skora u zolwika może byc
        elastyczna ;)z noskanei ma zadnych wypływów
        te smugi są suche- jakby odbarwienie- nie łuszcza sie wcale.
        on mi raz chorował -ale to był katar. czasami kicha-prycha jak sie kurzu
        nawącha.
        Zółwik dostaje pokarm Biorept L z Tropicala i witaminki Reptilin z Sera -
        bardzo je lubi.
        kiedys dawalam mu wiecej warzyw ale jak kiedys zobaczylam co sie stalo z
        marchweka ktora zostawilam i zapomnialam o niej....szok!
        ale chyba w najblizszym czasie pojde do weta. jak cos nei tak jest to niech da
        lekarstwa. słyszałąm kiedyś ze coś takiego dzieje sie jak jest mało promieni
        UV. ale znowu mój Boguś ucieka od lampy :( ja go w terrarium nie trzymam bo sie
        awanturuje niemiłosiernie - zatem ma rodziaj "wybiegu" nad którym jest lampa. i
        daje noge jak tylko go pod ta lampe podstawie. a diabeł jest tak charakterny,
        ze jak cos zrobei na siłe to się bedzie ode mnei odwracal, ustawial tylem,
        wysypywał jedzenie na podłogę itp.
        • avasawaszkiewicz Re: sokoupka żółwia 04.12.05, 16:40
          Takie smugi choć bez zobaczenia ziwerzaka nic o nich nie mogę powiedzieć mogą
          być spowodowane np; niedoborami. Nie wiem od jak dawna zobaczyłaś te smugi i
          gdzie one dokładnie się znajdują, na brzegach skorupy czy na każdej łusce?? Czy
          kąpiesz czasami swojego pupila?????? Czy skurupa jest kształtna, nie zawija
          sie, nie pęka??? Od jak dawna masz żółwika i w jakim on jest wieku??? Od jak
          dawna nie podajesz nic poza gotowym pokarmem???
          Pozdrawiam - ava
          • lola1231 Re: sokoupka żółwia 05.12.05, 11:55
            te smugi znajduja się na brzegach skorupki - nie ma ich na każdej łusce.
            kąpie żółwika mojego kochanego teraz co 2 dzień. nei sądziłam ze to tak ważne -
            wcześniej kąpałam go z mniejsza częstotliwościa. a tak na marginesie - czy są
            jakieś płyny do kąpieli dl ażółwi???
            skurupa jest kształtna, nie zawija sie ani nie pęka - jest jednolicie
            wybrawiona
            żółwika dostałam w spadku po panu który wyjechał na stałe z Polski - mam go od
            kilku miesięcy. nei wiem lie może miec lat - ma ok 20 cm wielkości. na poczatku
            poszłam z nim do weterynarza i on mi powiedziął ze wszystko ok (nawiasem mówiąc
            potraktował mnei jak panikarę a ja tylko chcialam wiedziec czy Boguś ma się
            dobrze)
            to nei do końca tak ze nie podaję mu nic poza pokarmem - kupuję mu kiełki.
            czasem dostaje banana.
            --
            wstrząśnięta, nie zmieszana.
          • lola1231 Re: sokoupka żółwia 05.12.05, 11:59
            oczywiscie teraz dowiaduje się wszystkiego naokoło - taki pytanie: czy to może
            być niedobór wapnia??? czy jeśli Boguś nie chce jeść kostki, to można mu
            kawałek kostki rozkruszyć - roztopić w wodzie i tą wodę podać razem z pokarmem?
            • angieblue26 Re: sokoupka żółwia 05.12.05, 13:30
              Zolw stepowy mojej siostry uwielbia pokruszony bialy ser, moze posmakuje tez
              Bogusiowi?
              Pozdrawiam,
              Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka