Dodaj do ulubionych

ABS w punto

20.02.04, 13:13
co sadziciw o ABS w punto, czy warto dopłacać przy zakupie nowego auta
Obserwuj wątek
    • rupertpl Re: ABS w punto 24.02.04, 21:08
      Wszystko zależy od tego jakich wrażeń potrzebujesz jako kierowca. Mój obecny
      samochód ma ABS, w poprzednim nie miałem i przyznam że jakoś pewniej czułem się
      w tym poprzednim. Bezwzględnie są sytuacje w których ABS pomaga, ale są też
      niestety takie w których przeszkadza np: zlodowaciały śnieg lub rozjeżdżone
      błoto. Ja już drugi rok przyzwyczajam się do poczucia bezradności kiedy
      naciskasz na hamulec a auto nie reaguje (czujesz tylko udar pod pedałem hamulca
      a auto jedzie sobie w najlepsze).
      • alap2 Re: ABS w punto 25.02.04, 22:05
        nie bardzo rozumiem(jestem laikiem motoruzacyjnym) ale prosze mi wytłumaczyc dlaczego w takich sytuacjach ABS moze przeszkadzac?
      • w_r_e_d_n_y Re: ABS w punto 26.02.04, 03:04
        rupertpl napisał:

> Wszystko zależy od tego jakich wrażeń potrzebujesz jako kierowca.

Zdaje sie ze ABS nie ma dostarczac wrazen kierowcy ,ale umozliwic bezpieczne
        hamowanie.

> Bezwzględnie są sytuacje w których ABS pomaga, ale są też
        > niestety takie w których przeszkadza np: zlodowaciały śnieg lub rozjeżdżone
        > błoto.

A to ciekawe,bo ABS wlasnie na takie sytuacje jest przewidziany. :-(

> Ja już drugi rok przyzwyczajam się do poczucia bezradności kiedy
        > naciskasz na hamulec a auto nie reaguje (czujesz tylko udar pod pedałem
        > hamulca a auto jedzie sobie w najlepsze).

Tak wlasnie ma dzialac na sliskiej nawierzchni.
        Uwazasz ze jak bez ABS-u zablokujesz kola to zatrzymasz sie na krotszym
        dystansie?
        Jezeli tak to po prostu nie masz zielonego pojecia jak dziala i po co jest ABS.
        Na dodatek wprowadzasz w blad innych.
        • rupertpl Re: ABS w punto 26.02.04, 07:59
          Widzę, że zostałem źle zrozumiany. Nie twierdzę, że ABS w samochodzie jest
          szkodliwy, wręcz przeciwnie sam miałem już takie sytuacje w których mi pomógł.
          ABS ma faktycznie umożliwić bezpieczne hamowanie, ale to nie jest tożsame z
          maksymalnym skróceniem drogi hamowania (a o tym pisałem), jego rola polega
          bardziej na zapobieżeniu niekontrolowanemu poślizgowi (np podczas hamowania na
          zakręcie). Np w rozjeżdżonym błocie pośniegowym zablokowane koło zbiera śnieg
          (jak spychacz) co nieco wspomaga hamowanie, takie zjawisko nie wystąpi w
          samochodzie z ABSem. Układ ABS to tylko elektronika i nie zawsze jest ona
          lepsza od człowieka, pewnie w 90% sytuacji tak, ale zawsze pozostaje to 10%.
          Reasumując w swoim poście nie próbowałem zniechęcić nikogo do kupna auta z
          ABSem, przestrzegałem natomiast przed traktowaniem tego systemu jako panaceum
          na wszelkie problemy z zatrzymaniem samochodu, a tak zazwyczaj jest on
          przedstawiany w prasie motoryzacyjnej.
    • rutki1 Re: ABS w punto 29.02.04, 11:29
      Oczywiście że warto miałem punto 1.3 75 KM z ABS-em jeżdziło mi sie super w
      szczególnośći na mokrej nawierzchni.Więc naprawde polecam ,na ochronie zdrowia
      nie ma co oszczędzać.
    • pikot2 Re: ABS w punto 02.03.04, 14:57
      tydzień temu stałem przed takim dylematem. wydawalo mi sie, ze nie warto
      doplacac za ABS. okazalo sie, ze w cenie tegorocznego activa moge dostac
      dynamica z zeszlego roku (z ABS wlasnie). wzialem dynamica i nie zaluje.
      wcześniej jezdzilem Punto I bez abs. teraz smieszy mnie, ze ludzie doplacaja do
      metalika 1.500 zł, a szkoda im na abs 2000. wolalbym czerwonego z abs-em niż
      metalika bez.
      • westmike Re: ABS w punto 05.03.04, 21:25
        ja bym wolał czarnego z abs'em
        • pikot2 Re: ABS w punto 08.03.04, 09:51
          tylko, że za czarny jest dopłata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka