zb_zg_cu 20.02.04, 13:13 co sadziciw o ABS w punto, czy warto dopłacać przy zakupie nowego auta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rupertpl Re: ABS w punto 24.02.04, 21:08 Wszystko zależy od tego jakich wrażeń potrzebujesz jako kierowca. Mój obecny samochód ma ABS, w poprzednim nie miałem i przyznam że jakoś pewniej czułem się w tym poprzednim. Bezwzględnie są sytuacje w których ABS pomaga, ale są też niestety takie w których przeszkadza np: zlodowaciały śnieg lub rozjeżdżone błoto. Ja już drugi rok przyzwyczajam się do poczucia bezradności kiedy naciskasz na hamulec a auto nie reaguje (czujesz tylko udar pod pedałem hamulca a auto jedzie sobie w najlepsze). Odpowiedz Link Zgłoś
alap2 Re: ABS w punto 25.02.04, 22:05 nie bardzo rozumiem(jestem laikiem motoruzacyjnym) ale prosze mi wytłumaczyc dlaczego w takich sytuacjach ABS moze przeszkadzac? Odpowiedz Link Zgłoś
w_r_e_d_n_y Re: ABS w punto 26.02.04, 03:04 rupertpl napisał: > Wszystko zależy od tego jakich wrażeń potrzebujesz jako kierowca. Zdaje sie ze ABS nie ma dostarczac wrazen kierowcy ,ale umozliwic bezpieczne hamowanie. > Bezwzględnie są sytuacje w których ABS pomaga, ale są też > niestety takie w których przeszkadza np: zlodowaciały śnieg lub rozjeżdżone > błoto. A to ciekawe,bo ABS wlasnie na takie sytuacje jest przewidziany. :-( > Ja już drugi rok przyzwyczajam się do poczucia bezradności kiedy > naciskasz na hamulec a auto nie reaguje (czujesz tylko udar pod pedałem > hamulca a auto jedzie sobie w najlepsze). Tak wlasnie ma dzialac na sliskiej nawierzchni. Uwazasz ze jak bez ABS-u zablokujesz kola to zatrzymasz sie na krotszym dystansie? Jezeli tak to po prostu nie masz zielonego pojecia jak dziala i po co jest ABS. Na dodatek wprowadzasz w blad innych. Odpowiedz Link Zgłoś
rupertpl Re: ABS w punto 26.02.04, 07:59 Widzę, że zostałem źle zrozumiany. Nie twierdzę, że ABS w samochodzie jest szkodliwy, wręcz przeciwnie sam miałem już takie sytuacje w których mi pomógł. ABS ma faktycznie umożliwić bezpieczne hamowanie, ale to nie jest tożsame z maksymalnym skróceniem drogi hamowania (a o tym pisałem), jego rola polega bardziej na zapobieżeniu niekontrolowanemu poślizgowi (np podczas hamowania na zakręcie). Np w rozjeżdżonym błocie pośniegowym zablokowane koło zbiera śnieg (jak spychacz) co nieco wspomaga hamowanie, takie zjawisko nie wystąpi w samochodzie z ABSem. Układ ABS to tylko elektronika i nie zawsze jest ona lepsza od człowieka, pewnie w 90% sytuacji tak, ale zawsze pozostaje to 10%. Reasumując w swoim poście nie próbowałem zniechęcić nikogo do kupna auta z ABSem, przestrzegałem natomiast przed traktowaniem tego systemu jako panaceum na wszelkie problemy z zatrzymaniem samochodu, a tak zazwyczaj jest on przedstawiany w prasie motoryzacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
rutki1 Re: ABS w punto 29.02.04, 11:29 Oczywiście że warto miałem punto 1.3 75 KM z ABS-em jeżdziło mi sie super w szczególnośći na mokrej nawierzchni.Więc naprawde polecam ,na ochronie zdrowia nie ma co oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
pikot2 Re: ABS w punto 02.03.04, 14:57 tydzień temu stałem przed takim dylematem. wydawalo mi sie, ze nie warto doplacac za ABS. okazalo sie, ze w cenie tegorocznego activa moge dostac dynamica z zeszlego roku (z ABS wlasnie). wzialem dynamica i nie zaluje. wcześniej jezdzilem Punto I bez abs. teraz smieszy mnie, ze ludzie doplacaja do metalika 1.500 zł, a szkoda im na abs 2000. wolalbym czerwonego z abs-em niż metalika bez. Odpowiedz Link Zgłoś