zb_zg_cu 17.04.04, 08:28 odebrałem nowy fiat albea, mam tylko informację, że jest wlany do silmika olej selena, jaka wartość tego oleju i czy można po pierwszym przeglądzie zastąpić go lepszym a jeżeli tak to jakim (wlano podobno 10W40) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odra2004 Re: olej do Albea 17.04.04, 14:51 zb_zg_cu napisał: > odebrałem nowy fiat albea, Chyba nalezy pogratulowac ;) > mam tylko informację, że jest wlany do silmika > olej selena Selenia 20K dokladnie tak sie nazywa ;-> >, jaka wartość tego oleju i czy można po pierwszym przeglądzie > zastąpić go lepszym a jeżeli tak to jakim (wlano podobno 10W40) Tak, Selenia 20K to polsyntetyk o podobniez przedluzonym okresie zywotnosci (chodzi o te 20K, co oznacza wydluzony interwal miedzy wymianami),o glowna charakterystyka jest taka, ze to przecietny olej za niebotyczne pieniadze. Oczywiscie mozna wlac cos innego, ja polecam cos 5W40, np. Shell, Castrol etc. Odpowiedz Link Zgłoś
zb_zg_cu Re: olej do Albea 19.04.04, 07:07 dzieki za info - tylko nie wiem czy mogę w ramach gwarancji zmienić olej z fabrycznego na inny. Piszesz, że to półsyntetyk. czy mogę wlać następnym razem syntyk bo nie wiem jaki jest ten olej, który polecasz. Odpowiedz Link Zgłoś
odra2004 Re: olej do Albea 21.04.04, 19:42 z tymi ramami gwarancji to roznie bywa, jak slusznie zauwazyl expert selenia ma opinie nie najlepsza, choc znam przypadki silnikow majacych znaczne przebiegi i uzytkowanych wylacznie na tym oleju. Oczywiscie to, czy w ASO nie beda krecic, ze taka zmiana powoduje utrate gwarancji zazwyczaj zalezec bedzie od tego kogo tam trafisz. Osobiscie goraco polecam wymienic olej po jakims przebiego w okoloicach 4000 km na syntetyk, zawsze to ciut nowoczesniejsza technologia. Mity o tym, ze Fiaty pala oleje syntetyczne, co prawda dosc czeste niekoniecznie musza miec odzwierciedlenie w rzeczywistosci. Nie wiem jaka Albee posiadasz, ale jesli jest to 1.2 16V, to raczeh zuzycie oleju syntetycznego bedzie symboliczne, o ile w ogole dostrzegalne. Co do zuzycia oleju w silniku 1.6 niestety nie potrafie powiedziec, jedyne silniki Fiata montowane ostatnio i slynace z nadmiernego apatytu na olej, to 1.8 montowane w topowych wersjach Punto (juz w Polsce niedostepnych :( ), a takze do pewnego momentu we wszytkich Stilo, obecnie bodajze tylko w Stilo MW. Jedno co moge goraco polecic, to wymieniac olej czesciej niz zaleca to Fiat, bo te interwaly 20000 sa naprawde chore. Ja z przyzwyczajenia nalalbym Shella Helixa Ultra 5W-40, ale mysle, ze i produkty polskich refinerii prezentuja sie niezle, a na pewno stanowia doskonala alternatywe cenowa... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sussee Re: olej do Albea 22.04.04, 19:27 hmmm...to dziwne,bo FIAT zaleca uzywanie olejów Selenia...Aczkolwiek ja w swoim i tak mam Mobil1. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: olej do Albea 19.04.04, 15:59 nawet trzeba go zmienić.O Selenii mówi się zazwyczaj tylko źle. Zresztą wielu dilerów Fiata firmowo stosuje inny olej, np. Mobil Odpowiedz Link Zgłoś
marekglowacz Re: olej do Albea 19.04.04, 18:19 Moje SC które posiadam od grudnia ubiegłego roku właśnie dobija do 10tyś km przebiegu na Selenii 20K wlanej fabrycznie. Czy zmienić ten olej na coś lepszego (np. Castrol GTX Magnatec 10W/40) już teraz czy poczekać do przeglądu (20tyśkm/ rok eksploatacji)? Jeżeli wymienię teraz olej to czy podczas obowiązkowego przeglądu będą mi koniecznie chcieli w ASO zmienić go kolejny raz? Jeżeli nie yo jak oni wpiszą w papiery że nie zmienili oleju podczas obowiązkowego przeglądu? Moze moje wątpliwości są głupie ale to mój pierwszy samochód i pierwsze kontakty z serwisami. Z góry dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: olej do Albea 19.04.04, 20:08 Chodzą słuchy że Selenia jest made by orlen.Generalnie kiepski olej.Co do fiatów to na forum o olejach wypowiadają się użytkownicy że raczej należy stosować półsyntetyki.Jeżeli auto ma mały przebieg można zalać syntetyk 10w40 choćby castrol. Odpowiedz Link Zgłoś
westmike Re: olej do Albea 19.04.04, 20:20 10W40 to chyba półsyntetyk,,?! ale to nie ja jestem expertem... Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: olej do Albea 20.04.04, 08:39 Są i synetetyki jak chocby castrol,czy microoil-dawny QS Odpowiedz Link Zgłoś
bjbax Re: olej do Albea 20.04.04, 12:26 Magnatec jest w wersji 10w40 i 5w40 przy czym w tym drugim przypadku na opakowaniu pisze fully syntetic, zaś na pierwszym nie ma tego magicznego zapisu i stąd można wnioskować, że to półsyntetyk. Odpowiedz Link Zgłoś
rupertpl Shell Helix Plus 22.04.04, 18:52 ostatnio miałem podobny dylemat i zamieniłem na ShellHelixPlus - ma najlepsze parametry wśród dostępnych u nas półsyntetyków, a przy okazji udało mi się trafić na promocję w Tesco i kupiłem za 100zł+bon20zł czyli faktycznie za 80zł - dla porównania Selenia w ASO to 150zł. Odpowiedz Link Zgłoś