Dodaj do ulubionych

Piach w misce olejowej!!Pomocy!

14.06.11, 17:59
Witam.Jestem kobietą, więc tematy dot.motoryzacji są mi raczej obce:)
Mam problem ze swoim 21l Peugeotem 205 i potrzebuję porady, bo sama nie wiem co mam już robić...
Zacznę od tego, że mój samochodzik, ktorego właścicielką jestem od ponad pół roku strasznie dużo pali i bierze ponad 1l !oleju na miesiąc(ale jestem już do tego przyzwyczajona, więc spoko) Problem mam od 3 dni,wcześniej samochód stał 2dni, zalany 2l świeżutkiego oleju min+regenerator. Po przejechaniu kilku km zapaliły się kontrolki temp olej, stop, olej- więc stanęłam sprawdzić co jest grane...bagnecik wskazywał olej, a po odkręceniu korka....-SZOK-kupa piachu w misce+ biały mleczny osad!!!Podjechałam do znajomego( nie mechanika) i wspólnie zdjęliśmy pokrywę miski i wypłukaliśmy i wymyliśmy płynem do naczyń niezłą garść piachu i osadu( początkowo wybierałam go łyżeczką do herbaty)Samochód niby potem jechał i teraz też nim jeżdżę...ale....gaśnie mi na niskich obrotach i co chwila świecą 3 wspomniane kontrolki- temp.olej+stop+olej. Nikt z mechaników u których byłam jnie wie SKĄD TEN PIACH? niby teraz go nie widać( bo przepłukany) NIKT też czegoś takiego nigdy nie widział więc opcje są takie- Jakiś gnój wsypał mi piachu do miski po złości,-filtr oleju się wysypał i przepuścił syf zebrany z x km do środka...nie wiem...i nikt tego nie wie
Problem tkwi w tym, że mam za tydzień oc do opłacenia( przy okazji straciłam pracę niedawno i jestem spłukana) i nie mam kasy na większe naprawy- opcji jest wiele wg mechaników u których byłam- wymiana filtru oleju, spuszczenie oleju, przepłukanie naftą, benzyną, czy czymś tam, zalanie np superolem( bo niby gęstszy) , - wymiana uszczelki miski, jakiś panewek no i pompy ewentualnie- wszyscy są zgodni, że nie ma ciśnienia oleju, że trzeba robić silnik itd itp- a ja już zgłupiałam..remont silnika przewyższa wartość samochodu, więc może lepiej od razu pojechać na szrot....ale Ludzie- ja naprawdę kocham ten samochodzik(nie zależy mi na lansie) i wiem,,że nigdy nie będzie chodził jak zegarek, tylko chciałabym, żeby jeszcze choć trochę nim pojeździć....Tylko jeśli zmienię tylko filtr oleju i przepłuczę + nowy olej( co stosunkowo jest niewielkim kosztem) i jeśli problem będzie nadal, opłacę oc - to pieniądze wyrzucone w błoto:(
Poradźcie, czy jest szansa jakimś(niekosztownym)sposobem przywrócić mój samochodzik do " świata żywych"??? No i k**** skąd ten PIACH??? Pomocy!!
Obserwuj wątek
    • tomaszozog1990 Re: Piach w misce olejowej!!Pomocy! 16.06.11, 22:44
      raczej nikt ci nie wsypał bo musiałby podniesc mache a to musiałby miec dostep do auta :) mozliwa opcja z filtrem bądz jest jeszcze opcja ze poprzedni własciciel cos zrobił skoro mówisz ze bierze litr oleju na miesiąc (zalezy jeszcze ile km robisz na miesiąc) to moze poprostu ten piasek tak był już od dawna zanim go kupiłas, z tego co wiem czasem sie zdarza ze np skrzynia biegów lub most głośno chodzą to "handlarze" wsypują troche trotów co działa jako chwilowe wygłuszenie poczym po dłuzszym uzytkowaniu nie da sie nic z tym zrobić ale piasek ? :\ no sam niewiem moze ktos wymieniał np swiece i wsypało mu sie otworem ale to raczej byłaby ilosc nie do wykrycia :D
      • karibetka Re: Piach w misce olejowej!!Pomocy! 17.06.11, 09:34
        Mam pewne podejrzenia- Samochód mógł być dostępny dla kogoś- niedomknięte okna(upały)i dla chcącego żaden problem zrobić świństwo- tym bardziej, że parę dni przed tym piachem przyłapałam dresiarzy, którzy ukradli mi tablice rejestracyjne i pogoniłam ich, zadzwoniłam też na policję ( tablice wyrzucili mi pod nogi uciekając)Myślę, że to oni się mi odwdzięczyli po prostu
        Piachu było sporo(wypłukałam garść niezłą)-ewidentnie wsypane przez korek wlewu oleju-aż tyle, że jak wspomniałam wybierałam go na początku łyżeczką od herbaty przez otwór-szok:( Strucel stoi na razie i myślę co z tym fantem zrobić- może zajeżdżę go max i hol na szrot...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka