Dodaj do ulubionych

Auto na wodę

05.02.13, 10:22
Gdzieś widziałem sklep z warsztatem oferujący wzbogacenie mieszanki powietrza poprzez (chyba) wytrącenie wodoru i tlenu z wody i doprowadzenie tego gazu do silnika. Podobno daje dużo mocy, oszczędza paliwo, obniża koszty.
Czy ktoś wie coś bliżej, może zastosował?
Obserwuj wątek
    • fruqo3 Re: Auto na wodę 05.02.13, 19:03
      Tak, ja zainstalowałem w swoim Tico.
      Koszt nie taki duży, ok. 4500zł.
      Trochę więcej niż kosztowało Tico.
      Dołozyłem jeszcze do tego sekwencyjną instalację gazową.
      Tico pali mi teraz ponizej 4l w mieście i ok. 1,9l/100km w trasie.
      • laikk Re: Auto na wodę 25.02.13, 13:29
        a ile jeździsz już tym Tico? dokładnie tak jak kolega mowie jakby było to 50/50 (benzyna/woda) to każdy juz w sowim samochodzie to przerabiał, hm... ciekaw jestem gdzie jest haczyk
        Paweł Samborski
        www.sklepmoto.pl
    • oflow Re: Auto na wodę 11.02.13, 13:51
      Słyszałem kiedyś coś o tym na discovery chyba:D Jak dobrze pamiętam to wykorzystuje zjawisko hydrolizy a zamiast spalin jest para wodna to jest nie tylko oszczędne ale także ekologiczne. Założe sobie kiedyś takie coś:)
      • seth-gecko Re: Auto na wodę 15.02.13, 14:33
        a nie jest to szkodliwe dla silnika lub innych podzespołów?? ... bo woda np. dla chłodnicy jest nienajlepsza (zostawai osad/kamień który może potem coś zatkac itp)
    • m.walczak24 Może zamiast benzyny sama woda? 22.02.13, 14:23
      Ciekawe jak takie auto długo pociągnie.
      Może od razu stosować mieszankę 50% benzyny i 50% wody?.
      Gdyby takie "coś" było skuteczne to już dawno każdy by to stosował.
      Pomyślcie trochę, to nie boli.
      ---
      eksploatacja-samochodu.info
      • graboll Re: Może zamiast benzyny sama woda? 26.02.13, 11:21
        walczak, ogarnij sie troch. poczytaj o tym! podczas tej prostej reakcji pradu z woda. wytraca sie hydrogen. ktory sam w sobie jest wybuchowy. hydrogen gaz idzie wezykiem do dolotu powietrza i miesza sie. ta mieszanka jest bardziej wybuchowa i auto nie potrzebuje tyle paliwa zeby uzyskac to same sprezenie. oszczednosci rzedu 30% polecam!
        • crannmer Przyganial kociol... 26.02.13, 12:07
          graboll napisał(a):
          > walczak, ogarnij sie troch. poczytaj o tym!

Przyganial kociol garnkowi...

> podczas tej prostej reakcji pradu z
          > woda. wytraca sie hydrogen.

A moze normalnym jezykiem? Wydziela sie (nie wytraca) wodor. Jak rowniez tlen.

> ktory sam w sobie jest wybuchowy.

Wodor sam w sobie nie jest wybuchowy.

> hydrogen gaz idz
          > ie wezykiem do dolotu powietrza i miesza sie. ta mieszanka jest bardziej wybuch
          > owa i auto nie potrzebuje tyle paliwa zeby uzyskac to same sprezenie.

Jasne. A energia na wczesniejsze rozszczepienie wody bierze sie z niczego? Czy moze jednak z paliwa pobieranego z baku?

> oszczednosci rzedu 30% polecam!

Dla sklepu i warsztatu instalujacego z pewnoscia.

Sa dwie mozliwsci, graboll. Albo jestes przyglupem wierzacym w te bzdury, albo jestes oszustem wciskajacym te bzdety innym przyglupom.
          • dayerling1 Re: Przyganial kociol... 07.03.13, 18:21
            Same bzdury z tą wodą.Parę lat wstecz francuz skontruował pojazd na wodę.Czyli odpalał na bęzynę a następnie przekładał "wajchę" co powodowało rozszczepienie wody na wodór i tlen za pomocą energi elektrycznej.Ale,że był to bardzo drogi interes i nie pewny zapomniano o nim
    • dayerling1 Re: Auto na wodę 07.03.13, 18:00
      Zapomnij o tym temacie.Ktoś Ci bajek naopowiadał.Pozdrawiam.Gazu też nie zakładaj bo silnik wykończysz.
      • asica880 Re: Auto na wodę 13.03.13, 15:46
        Dokładnie - jak wyżej. Za dużo telewizji ;)
    • kwatkiewska Re: Auto na wodę 23.03.13, 12:46
      Widziałam kiedyś autobusy na wodór ale czy w samochodach to się da zainstalować ot tak to chyba nie za bardzo.
      • crannmer Re: Auto na wodę 23.03.13, 13:07
        kwatkiewska napisał(a):
        > Widziałam kiedyś autobusy na wodór ale czy w samochodach to się da zainstalować
        > ot tak to chyba nie za bardzo.

en.wikipedia.org/wiki/BMW_Hydrogen_7
        Cos wspanialego - samochod ktory zatankowany do pelna i odstawiony na kilkanascie dni do garazu ma potem pusty bak. Bo ciekly wodor wygotowal sie w tym czasie do cna.

Poza spalaniem wodoru w silniku spalinowym sa tez samochody napedzane elektrycznie pradem z ogniw paliwowych. Ktore z kolei zasilane sa wodorem.
        en.wikipedia.org/wiki/List_of_fuel_cell_vehicles
        BTW autobus tez jest samochodem.
        • tomciesz Re: Auto na wodę 19.06.13, 12:37
          auto na wodę to niezła ściema
          • agnieszkae25 Re: Auto na wodę 18.07.13, 09:32
            Próbowaliście?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka