Dodaj do ulubionych

Nowe auto-hamulce piszczą

11.02.14, 19:34
Przy dojezdzaniu do swiatel i lekkim hamowaniu popiskuja mi hamulce,jedni mowia mocniej depnij drudzy oszczedzaj same sie dotrą.Co radzicie drodzy Forumowicze?Auto przebieg 700km
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Nowe auto-hamulce piszczą 11.02.14, 21:41
      Piszczenie to nic innego jak drgania okadziny - nie szdze ze sie "dotra" - okadzina siedzi luzno na zaciskach i drga przy hamowaniu -problem to tolerancje i okladziny z nizszej polki.
      Podjedz do ASO i niech to naprawia na gwarancji albo mozesz sobie to zrobic w kazdym warsztacie - wloza troche "kitu" zabezpieczajcego przed wibracjami pomiedzy tylem okladzin (czesc metalowa) a zaciskiem.. To samo zrobi ASO.. Porzadne okladziny maja na tyle okladzin specjane naklejki a te tanie nie.... ale niektore nawet te supoer czasami beda piszczec...
      Ja zawsze daje odrobine "kitu" przy zakladaniu i niegdy nie piszcza..
      • osman71 Re: Nowe auto-hamulce piszczą 16.02.14, 19:16
        nie wiem o jakim luzie mowa, jak klocek może mieć luz między zaciskiem,skoro przy hamowaniu dociska klocek do tarczy??? mnie też piszczały hamulce jak miałem nowe auto(honda),wlaśnie się docierały klocki i te piszczenie to po prostu od brudu,pyłu z docierających sie klocków. Podjechałem do aso,wyczyścili i jest ok.
        • esek7 Re: Nowe auto-hamulce piszczą 19.02.14, 18:27
          No wlasnie aso tez mnie zaprasza,zrobie jeszcze moze kilkaset km jesli nie ucichnie podjade do nich
          • t.birczyk Re: Nowe auto-hamulce piszczą 27.07.15, 20:30
            Taka sytuacja i objawy są związane ze ścierającą się masą, okładziną klocka hamulcowego. Często takie zachowanie występuje w momencie zastosowania tańszych klocków. W tym wypadku bym pojeździł jeszcze trocha, aż dotrą się ze sobą i tarcze i klocki.
    • fredoo Re: Nowe auto-hamulce piszczą 29.07.15, 18:23
      Należy rozpędzić auto do szybkości 120-150 km/h i wyhamować możliwie ostro ale bez ABS czy poslizgu kół.
      Dwa trzy razy powtórzyć i powinno być OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka