Dodaj do ulubionych

DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!!

17.11.04, 11:17
Przy prędkości 120-140 drży kierownica. Mam b. dokładnie wyważone koła. o co
chodzi? Dzięki (z góry) za pomoc!!!!!!
Obserwuj wątek
    • wcbb1 Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 17.11.04, 11:34
      Witam mam opla Astrę miałem taki problem podobny, po wymianie sforzni i tuleii w wacgaczach problem ustał, wpierw radze pojechać tam gdzie jeździ się na przeglądy aby sprwadzili wachacze. pozdro.
      • karburatorek Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 27.11.04, 20:39
        wcbb1 napisał:
        Proponuję udać się ponownie do niższych klas szkoły podstawowej na lekcje
        pisania (ortografia + gramatyka) a oprócz tego zalecam czytanie postów przed
        ich wysłaniem. Całość (sorry)jest prawie miejscami niezrozumiała i oprócz tego
        wręcz lekceważąca dla innych w swojej niedbałości.

W meritum sprawy. Można dokładnie wyważyć oponę która ma kształt kwadratu.
        Zaręczam że przy 20 km/h wyrwie kierownicę z rąk. Akurat to zależy od
        rzetelności "gumiarza"

Pzdr.
    • ag2812 Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 18.11.04, 20:52
      Moze być jak napisał poprzednik, może być luz na drązkach, może być krzywa półośka itd ...
      Musisz wejść pod auto albo kogoś tam posłać, nie ma innego wyjścia.
      Pozdr.
    • emes-nju Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 23.11.04, 15:56
      Masz dokladnie wywazone kola.

A czy same kola, czy wywazanie odbylo sie na samochodzie - z kolpakiem, tarczami hamulcowymi itp. Przy takiej predkosci moze sie okazac, ze zwykle wywazenie "nie daje rady" i trzeba wywazyc kolo na samochodzie. Robia to na niektorych stacja shella.
    • ziolek76 Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 28.11.04, 20:56
      Napisz jeszcze jakie masz opony, ja mam to samo na oponach z Dębicy, kumpel na
      Barumach, sprawdziłem wszystko w zawieszeniu i wyważałem też koła i nic nie
      pomogło. Teraz już wiem że tanie opony to konieczność pogodzenia się z pewnymi
      niespodziankami.
      Pozdrawiam
      • bartoo Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 29.11.04, 11:29
        Niekoniecznie bo są nowe samochody, które mają takie coś seryjnie(!). Np.
        Peugeot 307. Przy 150 kierownica bije i serwisy za bardzo nie wiedzą co z tym
        zrobić.
        • krzysztof.tobias Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 02.12.04, 22:54
          Dokladnie.
          Astra II od zakupu 1999r mam naturalny ogranicznik predkosci - 130 i zaczyna
          bicie. Wywazanie kol, wymiana drazkow (lacznikow? nie pamietam dokladnie nazwy)
          stabilizatorow. Opony Michelin Energy. O przejsciach z serwisami nie wpomne.
          • pawlos17 Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 03.12.04, 09:04
            Na Twoim miejscu już dawno bym się pozbył takiego auta
    • nelu Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 03.12.04, 08:13
      A moze ktoras z felg jest skrzywiona? Mialem kiedys cos podobnego, byly lekkie
      drgania, pojechalem wywazyc kola, w trase, a kierownica latala jak szalona.
      Ponowna wizyta w wulkanizacji, spec obejrzal felgi o okazalo sie, ze jedna z
      felg jest uderzona. Przelozylem ja wiec na tyl i problem zniknal.
      • a.g.f Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 06.12.04, 21:38
        Mam mondeo dwa dni temu po dłuższej przerwie wyrwałem się na trasę.Objawy były
        podobne przy prędkości 120 i wyżej ,nie dało się jechać.Przy niższych
        prędkościach drganie ustępowało.Usterką była niezauważalna minimalna
        bulwa.Oponę wyrzuciłem a przy okazji założyłem zimowe i problem
        ustał.Całkowicie Cię rozumię jest to męka a nie jazda.
      • kompletnylaik Re: DRGANIA KIEROWNICY!!!!!!!! 12.12.04, 12:20
        ja również zacząłem od zamiany kół przód/tył. Na szczęście to wystarczyło i
        teraz drgania zdecydowanie sie zmniejszyły. Nie jestem fachowcem ale pewnym
        wyznacznikiem jakości opony i felgi może być ilość i waga zakładanych
        ciężarków. U mnie przednie koła były poobkładane ciężarkami 30-50g a z tyłu 5-
        15g. Po zamianie kół efekt jest taki jak opisałem, więc może coś w tym jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka