Dodaj do ulubionych

gaśnięcie silnika, akumulator

08.04.05, 20:41
Sprawa dotyczy Peugeota 306. Przez kilka dni miałem taką sytuację, że w
trakcie jazdy gasł mi silnik. Najczęściej przy powolnej jeździe lub wręcz w
czasie stania w korku, ale trzykrotnie w czasie jazdy powyżej 60 km/godzinę.
Kiedy zaczęło przytrafiać się to kilkakrotnie w czasie jazdy np. na odcinku 5
km w mieście pojechałem do mechanika. Po wstępnym obejrzeniu auta
zawyrokował, że przypuszczalnie zepsuty jest komputer, ale na dokładne
oględziny umówiony jestem za tydzień. Auto ze względu na częstotliwość
gaśnięcia nie nadawało się w tym stanie do jazdy. Za namową znajomego
wymieniłem akumulator i ...od trzech dni dni jeżdżę bez problemu, ani razu
auto mi nie zgasło. Wizyty u mechanika nie odwołałem, ale czy uważacie, że
jest potrzebna ? Nie słyszałem, aby objawem rozładowania auta było gaśnięcie
w trakcie jazdy.
Obserwuj wątek
    • takietam1 Re: gaśnięcie silnika, akumulator 09.04.05, 02:13
      To bardzo niedobrze. Ten objaw gasniecia. Przyczyna jest ZAZWYCZAJ zaklocenie
      zasilania komputera. Najczestsze przyczyny tego zjawiska to zepsuta stacyjka
      (sam przelacznik) albo przerwa zasilania - brak odpowiedniego kontaktu na
      klemie.

Teraz masz sprawny akumulator, ktory caly czas oddaje prad do instalacji w
      czasie kiedy alternator przestaje produkowac prad. (male obroty)
      Alternator jednak POWINIEN podawac prad nawet przy obrotach rzedu 500/m.
      Wnioskuje, ze masz slaby alternator albo na wykonczeniu - co tez mozliwe.

Co sie stalo w Twoim samochodzie?

Miales albo bardzo zasiarczony akumulator (co jednak jest malo prawdopodobne,
      bo wtedy raczej nie zapalilbys silnika) - albo poluzowana kleme na styku
      klema - obwody stacyjki.

Zaloze sie, ze jak wymieniles akumulator, to wyczysciles te kleme i dokreciles
      wszystkie sruby i teraz prad plynie bez zaklocen.

Zrobilbym jeden pomiar:
      - Sprawdz napiecie na klemach akumulatora przy:
      a) wolnych obrotach
      b) na goracym silniku
      c) i wlaczonych swiatlach mijania.

Napiecie MUSI wynosic minimum 13.8 V.

Jak jest mniej to alternator do wymiany natychmiast.
      Wizyte u dzieciola mechanika odwolaj, bo najwyrazniej malo kompetentny jest.

• oppelner1 Re: gaśnięcie silnika, akumulator 22.04.05, 01:44
        czy przyczyną moga być kable wysokiego napięcia bądź świece?? też mam peugeota 306 i też gaśnie....
    • marcin.klonowski Re: gaśnięcie silnika, akumulator 11.04.05, 10:05
      Komputer psuje się bardzo rzadko i prawie nigdy sam z siebie. Ale jest drogi i
      w środku ma mnóstwo niezrozumiałych kabelków - dlatego niektórzy chetnie
      zaczynają od jego wymiany. Raczej mógłby to być jakiś kabel od czujnika obrotów
      czy coś w tym rodzaju. Może jakaś luźna masa komputera czy coś takiego
      • wari Re: gaśnięcie silnika, akumulator 11.04.05, 14:29
        Ogromnie dziękuję. Właśnie jestem na etapie szukania dobrego elektryka (może
        ktoś zna we Wrocławiu ?). Po kilku dniach jazdy, dzisiaj znowu zaczął gasnąć,
        stąd podejrzewam, że nowy akumulator zaczyna się wyczerpywać, a coś przyczyna
        tkwi w alternatorze.
        • wari Re: gaśnięcie silnika, akumulator 11.04.05, 16:45
          Napięcie na klemach akumulatora jest stale powyżej 13,8 V.
      • marcinklonowski gasnie bo to francuski samochod 12.04.05, 10:26
        - foldzwageny nie gasna
        • vatseq Re: gasnie bo to francuski samochod 12.04.05, 10:30
          Powiedz to naszemu służbowemu (regularnie serwisowanemu!!!).

Nie istnieją superauta i pod auta tak jak i nie istnieją nadludzie i podludzie.
          Poziom techniki jest obecnie tak wyrównany wśród producentów samochodów, że nie
          można generalizować w sposób następujący: "Samochody niemieckie cacy, francuskie
          be, a japońskie prawie tak dobre jak niemieckie" albo "folkswageny miód-malina,
          peżoty graty, krajslery cud techniki". Powtarzam: NIE MOŻNA GENERALIZOWAĆ!

vatseq
          • wari Re: gasnie 01.05.05, 22:32
            Darujcie sobie teksty o wyższości aut niemieckich nad francuskimi bo naprawdę
            są to prawie takie same auta, please :).
            Problem niestety nie zniknął. Auto zostało podłączone do komputera, diagnoza
            wykazała, że zepsuta jest sonda lambda. W zakładzie zostawiłem 450 zł i z nową
            sondą wyjechałem. Przejechałem w ciągu trzech dni ponad 1200 km i na trasie
            auto nie gaśnie, ale jak tylko wjadę do miasta i postoję nawet w małym korku
            pojawiają się problemy, auto gaśnie w momencie ruszania, po przyciśnięciu gazu.
            Zdarza się też gaśnięcie w czasie ostrego hamowania. Nie wiem już co robić,
            znajomi radzą zmienić świece (faktycznie bardzo dawne wymieniane.
            • wari Re: gasnie 02.05.05, 21:51
              Świece wymienione, ale poprawy nie ma, może nie gaśnie co chwila, ale zdarza
              się. Teraz okazuje się, że w diagnozie elektyki wyszło, że czujnik cisnienia
              jest do wymiany...
              • wari Re: gasnie 05.05.05, 01:49
                Kompletna załamka :(. Po wstawieniu nowego czujnika ciśnienia dalej gaśnie.
                Przejechałem kilka km bez problemu. Potem dałem na luz i silnik sam zgasł po
                ok. 1 minucie. Niestety gaśnie także w czasie jazdy, zwykle poprzedzone to jest
                leciutkim podskakiwaniem. Wszystkie problemy z gaśnięciem zaczęły się po
                wymianie sprzęgła, elektrycy mówią, że to nie ma związku z tymi problemami, ale
                zaczynam miec wątpliwości. Sam już nie wiem co robić. Może jakieś konstruktywne
                porady...
                • ag2812 Re: gasnie 05.05.05, 10:35
                  Jeżeli zaczeło się od wymiany sprzęgła to prawie napewno przy wypinaniu kabli w
                  trakcie demontażu albo gdzieś uszkodzili kabel albo nie ma dobrego kontaktu na
                  spinkach. To moze być bardzo upierdliwe ale w kodach uterek powinna być jakaś
                  wskazówka. Ponieważ silnik gaśnie nie przechodząc w stan awaryjny zaczołbym od
                  obwodu czujnika położenia wału korbowego.
                  Może też być tak jak wspomniał nasz ekspert. Czyli problem z masą, wtedy
                  rzeczywiście wszystko wariuje a z kodów wychodzą rózne uszkodzenia i ciężko sie
                  połapać co jest grane.
                  I trzecia możliwość (zwłąszcza że pisałeś, że po zmianie akumulatora jakiś czas
                  był spokój)to zły styk na klemie. Odkręć je przeczyść otwór w klemie i końcówki
                  aku papierem ściernym i zakręć, w trakcie zakręcania w miarę narastania oporu
                  poruszaj nimi. To powinno wystarczyć by zapewnić dobry styk.
                  Pozdr.
                  • a_nick.pl Re: gasnie 12.05.05, 09:48
                    Up
                    I co z tym peugeotem? Mam 206 (benzyna) i te same objawy wczoraj. Samochód
                    gaśnie na luzie, powoli, cicho, bez szarpania. W zimie miałam taki jednorazowy
                    przypadek, kilkanaście minut po zatankowaniu. Wczoraj też przejechałam parę km
                    na rezerwie, po uzupełnieniu paliwa i przejechaniu niedużej odległości zgasł mi
                    kilka razy. Dziś mam wrażenie, że ciszej chodzi niż zwykle, ale problemów z
                    odpaleniem nie było.
                    Zanim pojadę do fachowców wolałabym zmienić kolor swojej wiedzy z zielonego na
                    inny:))
            • anthonette Re: gasnie 11.11.05, 20:48
              hehehe... sonda, powiadasz?- standardowa diagnoza naciagaczy. Szkoda, ze ludzie
              nie potrafia powiedziec jednego zdania: przykro mi, ale nie wiem o co tu
              chodzi; i bylo by po sprawie- po prostu przyznac sie po mesku, ze nie potrafie.
              Niestety lepiej wskazac na sonde i zarobic dobra kase:) Mam podobne problemy z
              autami i niestety tez mnie juz k... bierze
    • pawdx Re: gaśnięcie silnika, akumulator 13.05.05, 21:14
      Znajomi mieli ten sam problem w P306, zaprzyjaźnieni ludzie z f-my Peugeot
      Polska potwierdzili że jest to bardzo częste i chodzi o wade fabryczną
      wczesnych egzemplarzy modelu. Podobno w nowych juz to zostało wyeliminowane.
      Jest to wada komputera ale nie wiem czy trzeba wymienic komputer czy tylko
      wgrac nowe oprogramowanie. Straszne jest tylko że ponosisz koszty kolejnych
      bezsensownych napraw.
    • adriancapricorn Re: gaśnięcie silnika, akumulator 01.09.05, 12:17
      Witam.Mam te same problemy z Fiat Tipo,1989r,180k przebiegu,1.4 i.e. silnik.
      Historia IDENTYCZNA jak z tym Peugeotem.Moj Fiat stoi pod domem juz drugi
      miesiac bo juz nikt nie wie co sie zepsulo :).Ciekawi mnie jak sie skonczyla
      historia Peugeota.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka