Dodaj do ulubionych

Kontrolki - vectra B

07.06.05, 21:39
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem autka jwt. 1,6, 16V. Ponieważ nie posiadlem
jeszcze żadnej fachowej literatury chcialbym podpytac Was fachowcow - jakie
kontrolki powinny palic sie na desce rozdzielczej :) po wlaczeniu zaplonu
(przed odpaleniem silnika). MOje auto posiada poduszki, abs, klime.
Zaniepokoilem sie , ze nie znalazlem swiecacej kontrolki poduszek
powietrznych. Czy taka kontrolka poduszki powinna sie swiecic czy nie?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
wm
Obserwuj wątek
    • poldek16 Re: Kontrolki - vectra B 08.06.05, 09:47
      wmala napisał(a):

> Witam,
      > Od niedawna jestem posiadaczem autka jwt. 1,6, 16V.
      Gratulacje i życzenia szerokiej drogi.
      >... jakie kontrolki powinny palic sie na desce rozdzielczej :) po wlaczeniu
      zaplonu

Wszystkie za wyjatkiem kontrolki hamulców, no chyba ze masz zaciagnięty ręczny.
      > (przed odpaleniem silnika). MOje auto posiada poduszki, abs, klime.
      Powinna zgasnąć po paru sekundach kontrolka ABS i poduszek (klima nie ma
      kontrolki na desce)
      > Zaniepokoilem sie , ze nie znalazlem swiecacej kontrolki poduszek
      > powietrznych. Czy taka kontrolka poduszki powinna sie swiecic czy nie?

Jak wyżej powinna zapalić się po właczeniu stacyjki i zgasnać po paru
      sekundach niezależnie czy odpalisz czy nie.

• wmala Re: Kontrolki - vectra B 08.06.05, 10:18
        :/ reki obciac nie dam, ale nie przypominam sobie, zeby sie zapalala i gasla...
        musze to jeszcze raz sprawdzic. W aucie sa podobno 4 poduszki. Czy brak
        swiecenia kontrolki swiadczy o uszkodzeniu poduszek (ich braku)?
        Oczywiscie mogla sie spalic zarowka - ale to bardzo malo prawdopodobne. MIejsca
        gdzie sa poduszki nie wygladaja na ruszone - ale co jest w srodku - jak to
        sprawdzic?
        W.
        • poldek16 Re: Kontrolki - vectra B 08.06.05, 12:21
          Może być rzeczywiście spalona albo ktoś celowo odłączył żeby nie pokazała błedu.
          Niestety bez przejrzenia naocznie instalacji niewiele można zdziałać.
          • wmala Re: Kontrolki - vectra B 08.06.05, 22:02
            a czy podlaczenie pod kompa w serwisie moze wykazac usterke? Czy ktos z Was zna
            moze jakis sprawdzony i pewny warsztat w Warszaiwe lub okolicach (ewentualnie w
            Olsztynie), gdzie moglbym dokonac diagnozy?
            Przy okazji - jak stwierdzic, ze napinacz pasow zostal wystrzelony (podobno
            zolty jezyk przy zapieciu pasa na to wskazuje) - w tym przypadku przy obu
            zapieciach sa te jezyki, z tym ze przy zapieciu pasa pasazera ten jezyk jest
            znacznie dluzszy.
            Ile kosztuje taki napinacz, czy sam jestem w stanie go wymienic?
            w.
            • poldek16 Re: Kontrolki - vectra B 09.06.05, 09:07
              Serwis pewnie bez trudu to zdiagnozuje i chyba każdy opla sobie z tym poradzi.
              Natomiast co do tych języczków to nie mam pojecia o co chodzi. U mnie nie ma
              zadnych języczków na pasach. Prawdę powiedziawszy nie wiem czy mam wogóle
              pirotechniczne napinacze (no ale ja mam tylko koreańska podróbę vectry).
              Może ktoś inny pomoże ?
              • wmala Re: Kontrolki - vectra B 09.06.05, 10:14
                MOze nie precyzyjnie sie wyrazilem. "zolte jezyki" znajduja sie przy zapieciach
                pasow zamontowanych przy siedzeniach (lapa z czerwonym guziczkiem).
                Z tego co sie doczytalem powinny wystawac tylko nieznacznie u mnie jeden
                wystaje wiecej... i widac na nim czerwony wykrzyknik z niemieckim napisem. DO
                tego sama lapa jest jakby krotksza od tej przy siedzeniu kierowcy :/ i to tez
                podobno jest oznaka odpalonego napinacza.
                ... ale nasuwa mi sie pytanie - czy taki pas bezp. z odpalonym napinaczem nie
                dziala wogole czy dziala jedynie jak zwykly pas bez napinacza (zatrzasnie sie
                przy ostrym szarpnieciu)???

Dzieki... za wszelkie odpowiedzi sugestie.
                • intimo Re: Kontrolki - vectra B 10.06.05, 10:45
                  Z tego, co wiem, napinacze pasów zwykle znajdują się przy bębnie z pasem w
                  słupku, nie przy fotelu. Stanowią one integralną część zwijaka i mogą być
                  wymienione wyłącznie z całym pasem. Pamiętaj o tym, że jeżeli auto jest
                  powypadkowe, pasy bezpieczeństwa są rozciągnięte i pod żadnym pozorem nie można
                  ich użyć ponownie bowiem nie spełnią swojej roli.
                  Podobnie jest ze sterownikami poduszek powietrznych. Często ulegają
                  zaprogramowanemu zniszczeniu po odpaleniu poduszek po to, aby nie mogły być
                  użyte ponownie. Dlatego właśnie koszt naprawy powypadkowej pojazdu jest tak
                  wysoki. Trzeba bowiem wymienić komplet pasów, poduszki i ich sterowniki.
                  Co do kontrolki poduszek-powinna zapalić się po włączeniu zapłonu i palić się
                  przez kilka sakund po uruczomieniu silnika. Jeśli tak nie jest, może być to
                  przepalona żaróweczka kontrolki albo...kontrolka może być odłączona na stałe aby
                  się ciągle nie paliła wzbudzając twój niepokój podczas kupna auta.
    • intimo Re: Kontrolki - vectra B 10.06.05, 11:04
      Te żółte dzyndzle sterczące z klamer pasów informują właśnie o tym, że
      wystrzeliły piroteczniczne napinacze pasów. Info z serwisu Opla w Wawie.
      • wmala Re: Kontrolki - vectra B 10.06.05, 15:10
        Info malo optymistyczne, ale dzieki za zainteresowanie.
        • poldek16 Re: Kontrolki - vectra B 11.06.05, 13:28
          Jeśli auto nie kupowałeś u jakiegoś pośrednika to radziłbym próbować odzyskać kase. W końcu jest to oszustwo, i może rzadko ale jednak zdarza się, że karane.
          Znajomemu kiedyś udało się odzyskać kase jak po oglądnięciu auta od spodu okazało się że lekka stłuczka na parkingu była tak naprawde lądowaniem na drzewie.
          Po za tym warto obejrzeć uważnie auto i dowiedzieć sie co się stało i jak zostało naprawione. Poduszki i pasy to wazne rzeczy ale istotniejsze jak wygląda konstrukcja nośna auta.
      • wmala Re: Kontrolki - vectra B 10.06.05, 16:06
        Przyszlo mi do glowy jeszcze jedno pytanie. Czy wystrzelenie napinaczy zawsze
        wiąże się z wystrzeleniem poduszek (przednich i bocznych)?
        • macwall Re: Kontrolki - vectra B 10.06.05, 16:27
          Wystrzelone napinacze pasow ZAWSZE wiaza sie z wystrzeleniem poduszek
          przednich. Boczne puduszki maja osobny mechanizm i dzialaja niezaleznie od
          przednich wiec moga byc nietkniete (odpalaja sie przy innym uderzeniu przy
          wypadku). Wyglada to tak, ze kupiles samochod naprawiony w garazu u pana henia
          za jak najmniejsza kase - tylko na sprzedaz. Radze Ci pojechac do serwisu opla -
          niech tam zrobia gruntowny przeglad auta bo mozliwe ze znajda jeszcze pare
          innych "zonków" o ktorych jeszcze nie wiesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka