romantic5 01.08.05, 09:43 Po jakim przebiegu trzeba wymieniac olej w automatycznej skrzyni biegow OMEGI B? Albo tylko dolewac? W instrukcji obslugi i ks. serwisowej zaznaczono tylko dolewanie co 30 t.km. Jaki to olej - syntetik albo mineralka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1adarek Re: OMEGA 01.08.05, 10:40 Olej zaleca sie wymieniac co 12mies/20 tys km +wymiana filtra, instrukcja nie podaje tak czesto-ale jesli nie bedziesz zmienial to szybko ja trafi, najwazniejsze by nie doprowadzic oleju do koloru brazowego/czarnego, wymieniaj w sumie nie puzniej niz gdy stanie sie ciemno-wisniowy, trudo mi dac wiecej info bo nie wiem jaka masz skrzynie jezeli jest to 4L30E to Dexron III(olej) w zupelnosci wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
romantic5 Re: OMEGA 01.08.05, 12:10 W starych skrzyniach przebieg miedzy wymiana oleju podawany 60t.km. W nowych nic niepowiedziano nawet ks. serwisowej do przrebiegu 180t.km. Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: OMEGA 01.08.05, 12:19 wiem tak to jest, pracuje w warsztacie specjalizujacym sie w remontach automatycznych skrzyn tylko nie w europie i to bazuje na naszych zaleceniach, zreszta kazda instrukcja jezeli podaje jakis okres miedzyserwisowy to dotyczy on warunkow idealnych ktorych nie mozna w rzeczywistosci utrzyymac i jeszcze jedno- jezeli nie podano okresu wymiany oleju to prawdopodobnie zalana jest syntetykiem jak wiekszosc skrzyn europejskich, bedziesz zmienial olej czesciej to skrzynia wiecej wytrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
dark13 do 1adarek 01.08.05, 13:13 1adarek napisał: > wiem tak to jest, pracuje w warsztacie specjalizujacym sie w remontach automaty > cznych skrzyn tylko nie w europie i to bazuje na naszych zaleceniach, zreszta k > azda instrukcja jezeli podaje jakis okres miedzyserwisowy to dotyczy on warunko > w idealnych ktorych nie mozna w rzeczywistosci utrzyymac i jeszcze jedno- jezel > i nie podano okresu wymiany oleju to prawdopodobnie zalana jest syntetykiem ja > k wiekszosc skrzyn europejskich, bedziesz zmienial olej czesciej to skrzynia wi > ecej wytrzyma mam pytanie bo napisales ze pracujesz w warsztacie specjalizujacym sie w automatycznych skrzyniach.Mam mozliwosc okazyjnego zakupu Audi A6 ze skrzynia Multitronic ale ma spory przebieg a i ja sporo jezdze samochod jest mi znany lecz nie znam nikogo z taka skrzynia orientujesz sie moze jak wyglada trwalosc takiej skrzyni mozliwosci i koszty napraw samochod ma 270tys km 98r interesuje mnie automat ale nie wiem jak wlasnie taka skrzynia sie spisuje bo jezdzi sie b dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: OMEGA 01.08.05, 12:24 Sprawdzilem na stronie Castrol UK, przewiduje Dexron III do skrzyni automatycznej Odpowiedz Link Zgłoś
niwela.zj Re: OMEGA 02.08.05, 21:59 >Po jakim przebiegu trzeba wymieniac olej w automatycznej skrzyni biegow >OMEGI B? Albo tylko dolewac? W instrukcji obslugi i ks. serwisowej zaznaczono >tylko dolewanie co 30 t.km. Jaki to olej - syntetik albo mineralka? W książce napraw Omegi B jest napisane, że w normalnych warunkach wymiana oleju nie jest konieczna, tylko w warunkach intensywnej exploatacji np, taxi, jazda po górach itp.Wtedy wymieniać olej co 7lat lub co 105tyś km. Nalezy stosować wyłacznie olej ATF Dexron III. Tyle jest napisane w ksiązce napraw. Odpowiedz Link Zgłoś
the_clash Re: OMEGA 06.08.05, 02:01 Kup sobie książeczke na temat obsługi i naprawy Omegi B (wyd. w 2005 r.). kosztuje ok. 50 zł. Tam znajdziesz odpowiedź na to i wiele innych pytań dotyczących omegi. Odpowiedz Link Zgłoś