01.08.05, 09:43
Po jakim przebiegu trzeba wymieniac olej w automatycznej skrzyni biegow
OMEGI B? Albo tylko dolewac? W instrukcji obslugi i ks. serwisowej zaznaczono
tylko dolewanie co 30 t.km. Jaki to olej - syntetik albo mineralka?
Obserwuj wątek
    • 1adarek Re: OMEGA 01.08.05, 10:40
      Olej zaleca sie wymieniac co 12mies/20 tys km +wymiana filtra, instrukcja nie podaje tak czesto-ale jesli nie bedziesz zmienial to szybko ja trafi, najwazniejsze by nie doprowadzic oleju do koloru brazowego/czarnego, wymieniaj w sumie nie puzniej niz gdy stanie sie ciemno-wisniowy, trudo mi dac wiecej info bo nie wiem jaka masz skrzynie jezeli jest to 4L30E to Dexron III(olej) w zupelnosci wystarczy
      • romantic5 Re: OMEGA 01.08.05, 12:10
        W starych skrzyniach przebieg miedzy wymiana oleju podawany 60t.km. W nowych
        nic niepowiedziano nawet ks. serwisowej do przrebiegu 180t.km.
        • 1adarek Re: OMEGA 01.08.05, 12:19
          wiem tak to jest, pracuje w warsztacie specjalizujacym sie w remontach automatycznych skrzyn tylko nie w europie i to bazuje na naszych zaleceniach, zreszta kazda instrukcja jezeli podaje jakis okres miedzyserwisowy to dotyczy on warunkow idealnych ktorych nie mozna w rzeczywistosci utrzyymac i jeszcze jedno- jezeli nie podano okresu wymiany oleju to prawdopodobnie zalana jest syntetykiem jak wiekszosc skrzyn europejskich, bedziesz zmienial olej czesciej to skrzynia wiecej wytrzyma
          • dark13 do 1adarek 01.08.05, 13:13
            1adarek napisał:

> wiem tak to jest, pracuje w warsztacie specjalizujacym sie w remontach
            automaty
            > cznych skrzyn tylko nie w europie i to bazuje na naszych zaleceniach, zreszta
            k
            > azda instrukcja jezeli podaje jakis okres miedzyserwisowy to dotyczy on
            warunko
            > w idealnych ktorych nie mozna w rzeczywistosci utrzyymac i jeszcze jedno-
            jezel
            > i nie podano okresu wymiany oleju to prawdopodobnie zalana jest syntetykiem
            ja
            > k wiekszosc skrzyn europejskich, bedziesz zmienial olej czesciej to skrzynia
            wi
            > ecej wytrzyma
            mam pytanie bo napisales ze pracujesz w warsztacie specjalizujacym sie w
            automatycznych skrzyniach.Mam mozliwosc okazyjnego zakupu Audi A6 ze skrzynia
            Multitronic ale ma spory przebieg a i ja sporo jezdze samochod jest mi znany
            lecz nie znam nikogo z taka skrzynia orientujesz sie moze jak wyglada trwalosc
            takiej skrzyni mozliwosci i koszty napraw samochod ma 270tys km 98r interesuje
            mnie automat ale nie wiem jak wlasnie taka skrzynia sie spisuje bo jezdzi sie b
            dobrze
        • 1adarek Re: OMEGA 01.08.05, 12:24
          Sprawdzilem na stronie Castrol UK, przewiduje Dexron III do skrzyni automatycznej
    • niwela.zj Re: OMEGA 02.08.05, 21:59
      >Po jakim przebiegu trzeba wymieniac olej w automatycznej skrzyni biegow
      >OMEGI B? Albo tylko dolewac? W instrukcji obslugi i ks. serwisowej zaznaczono
      >tylko dolewanie co 30 t.km. Jaki to olej - syntetik albo mineralka?

W książce napraw Omegi B jest napisane, że w normalnych warunkach wymiana
      oleju nie jest konieczna, tylko w warunkach intensywnej exploatacji np, taxi,
      jazda po górach itp.Wtedy wymieniać olej co 7lat lub co 105tyś km.
      Nalezy stosować wyłacznie olej ATF Dexron III.
      Tyle jest napisane w ksiązce napraw.
      • romantic5 Re: OMEGA 03.08.05, 08:52
        Dzieki za informacje
    • the_clash Re: OMEGA 06.08.05, 02:01
      Kup sobie książeczke na temat obsługi i naprawy Omegi B (wyd. w 2005 r.).
      kosztuje ok. 50 zł. Tam znajdziesz odpowiedź na to i wiele innych pytań
      dotyczących omegi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka