Dodaj do ulubionych

Hamulec, a silnik?

03.10.05, 13:58
Mam kłopoty z autkiem. Dusi się przy wysprzęglaniu podczas hamowania z
pierwszego i drugiego biegu (obroty pływają). Może informacja przydatna.
Stoję na "luzie", zaczynam pompwać pedałem hamulca i zaczynają mi obroty
rosnąć? Co to jest? Dwie różne kłopoty, czy jeden? Mechanik na razie kazał mi
jeździć i przejechać się na v-powerze. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gogggo Re: Hamulec, a silnik? 03.10.05, 16:17
      Zwróć uwagę na zawór serwa lub samo serwo.Może być niszczelne.
      • ultrax Re: Hamulec, a silnik? 04.10.05, 14:06
        No powiedzmy, że obroty podnoszą się wraz z naciskaniem hamulca roboczego
        ponieważ wspomaganie hamulca, tzw serwo o którym pisałeś (tak mi sie wydaje)
        jest zasilane czy tam sterowane podciśnieniowo z kolektora ssącego i z tamtąd
        zabiera powietrze. Dlatego obroty podnoszą się. Chyba nie bredze. Tylko się
        zastanawiam dlaczego podczas wysprzęglania z niższego biegu dławi się (obroty
        najpierw w dół, a potem w górę. Silnik krokowy? Przepustnica? A może "lewe
        powietrze" Biorąc to na czuja wykluczam te serwo. Bo jak wciskam pedał hamulca
        na luzie to rosną, więc podczas hamowania nie powinien mi sie zadusić, czy
        zgasnąć. Niech ktoś mi poradzi fachowo.
    • rapid130 Re: Hamulec, a silnik? 04.10.05, 19:40
      Jednak wygląda, że silnik dostaje "lewe" powietrze między serwem hamulców a
      kolektorem ssącym.

Jeżeli samochód jest wiekowy, to warto zmienić przewód podciśnieniowy serwo -
      kolektor na nowy, prewencyjnie. Może wyglądać dobrze, ale przepuszczać
      powietrze, bo guma po latach kruszeje i pęka. A oplot przewodu, który
      teoretycznie ma temu zapobiegać, tylko ukrywa pęknięcia. Przypuszczam, że koszt
      wyniesie góra kilka-kilkanaście złotych, z nowymi zaciskami.
    • gogggo Re: Hamulec, a silnik? 04.10.05, 21:34
      Wbrew pozorom to nie jest wcale rzadko spotykane uszkodzenie.
      Małe,ale.Po nacisnięciu na pedał hamulca obroty silnika mogą się zmieniać w
      niewielkim stopniu.Jesli jednak sinik najpierw zwiększy obroty,a następnie
      pracuje niereglarnie to przyczyną może byc nieszczelne serwo.
    • waskes29 Re: Hamulec, a silnik? 05.10.05, 09:22
      pompoweanie hamulca powoduje zwlaszcza przy servach podcisnieniowych wzrost
      obrotow i tym nie nalezy sie przejmowac jesli chodzi o plywanie obrotow po
      wysprzegleniu jest cos uszkodzone moze silnik krokowy jak wystepuje trzeba
      zawsze napisac jaki to samochod/silnik napewno bardziej pomoze niz nie, no
      chyba ze to jakis teleturniej typu sprobuj zgadnac
    • trebor_d Re: Hamulec, a silnik? 21.10.05, 08:09
      Wreście zrobiłem. Skutek przyniosło przeczyszczenie gardzieli. Ale... Wylazło
      coś innego. Przy wysprzęglanieu autka i wrzuceniu na luz podczas jazdy obroty
      spadają do 1800 i tak się utrzymują. Gdy fizycznie się zatrzymam jest ok. 800-
      900. Czy przeczyszczenie gardzieli wymaga ponownej adaptacji komputera? Bo
      tylko to mi przychodzi do głowy.
      Komicznie się jeżdzi. Zmieniam bieg, wciskam sprzęgło, obroty w góę a potem w
      dół i po zwolnieniu sprzęgła znowy w górę. Tylko czemu najpierw w górę idą?
      Acha, autko to VW Polo rocznik 98.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka