atyde0 03.11.05, 17:45 Mam Peugeot-a 206 XR i nie wiem jakie mogę założyć do niego opony na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwela.zj Re: ZIMÓWKI 03.11.05, 19:18 > Mam Peugeot-a 206 XR i nie wiem jakie mogę założyć do niego opony na zimę. Ale nie piszesz jakie teraz masz, to Ci odpowiem, że takie jakie przewiduje instrukcja obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: ZIMÓWKI 04.11.05, 08:27 No to taki sam lub nr mniejszy rozmiar czyli 175/ 65/ 14 lub wezsze 165 a firme wybierz sobie jaka chcesz na jaka ciebie stac .W kazdym warsztacie wulkanizacyjnym podadza tobie jakie wymiary opony jeszcze pasuja do twojego samochodu . Odpowiedz Link Zgłoś
niwela.zj Re: ZIMÓWKI 04.11.05, 08:34 > obecnie jezdze na pirelkach 14` 175x65 Na zimę o jeden rozmiar węższe czyli 165/70R14, tak wynika z tabeli zamienników opon. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.legiewicz Re: ZIMÓWKI 07.11.05, 09:05 Rozmiar opon zimowych do danego modelu najlepiej dobrać według tabeli zamienników opon (w instrukcji, serwisie, materiałach firm oponiarskich). Odpowiedz Link Zgłoś
addok Re: ZIMÓWKI 11.11.05, 11:19 Pod koniec października wałkowałem temat opon zimowych. Wbrew pozorom temat wcale nie jest taki oczywisty. Od faceta, który zajmuje się oponami i felgami (tylko i wyłącznie) od kilkunastu lat, dowiedziałem się, że felga ma więcej parametrów niż opona. Natomiast komplet zimowych gum to trzy rzeczy: samochód+felgi+opony. Te trzy rzeczy muszą do siebie pasować. Trzeba zakładać opony takie, jakie wymienione są w instrukcji. To jest jedyna dobra rada. Uleganie obiegowym opiniom, samodzielna zmiana felg na nieodpowiednie może prowadzić do innego rozkładu sił, nacisku na jezdnię, nierównomiernego zużycia gum, albo np. ocierania na zakrętach. Odpowiedz Link Zgłoś