abiedrzycka 03.12.05, 00:08 - czy lepiej świeca od tradycyjnych halogenowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karburatorek Re: żarówki ksenonowe 03.12.05, 10:02 Zależy o jakich myślisz. Jeżeli o takich "ksenonowych naprawdę", to świecą dużo jaśniej. Jeżeli natomiast o takich "pseudo-zamiennikach" zarówek tradycyjnych z nazwą "ksenon", to poza zbliżoną do jasnoniebieskiej barwą świecenia innych zalet nie mają. Lepiej się określ, o co Ci chodzi, bo na razie niewiadomo w jakim kontekście podejść do pytania. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: żarówki ksenonowe 03.12.05, 12:38 Moze nie lepiej ale daja inna barwe swiatla przez co wydaje sie ze lepiej chociaz np na sniegu to widac roznice.Jesli juz masz zamiar cos takiego kupic to tylko te firmowe resta to knoty albo nie da sie dobrze ustawic swiatel albo przepalaja sie po miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
interaktywny Re: żarówki ksenonowe 03.12.05, 12:58 Napewno chodzi Ci o zarowki , nie o xenonowe lampy wyladowcze . Na moim przykladzie powiem zdecydowanie tak ! Warto zamienic . Ja kupilem Philipsa blue vision cena ok.100zl za komplet i jestem bardzo zadowolony . Strumien swietlny dla tradycyjnych halogenow wynosi ok.1000 lumenow , dla moich zaroweczek ok.1200 , a to za sprawa dodatku xenonu , dzieki ktoremu mozliwe jest rozgrzanie zarnika do wyzszej temperatury bez uszczerbku na trwalosci (mam nadzieje ). Co do barwy , obawialem sie wlasnie zeby nie wygladalo to na pseudo xenony, czesto widzimy taki sinoniebieskie bzdzidla , w przypadku tych zarowek mamy piekna mocna bieluchna barwe swiatla z minimalna domieszka niebieskiego , wyglada super . Naprawde polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
interaktywny Re: żarówki ksenonowe 03.12.05, 13:00 Zapomnialem o najwazniejszym , zdecydowanie lepiej wylawiaja z mroku szarobure postacie . Odpowiedz Link Zgłoś
darek104 Re: żarówki ksenonowe 04.12.05, 11:37 No właśnie nie wiadomo co masz na myśli.Żarówek ksenonowych nie da się uruchomić w tradycyjnych reflektorach. Potrzebne bardzo wysokie napięcie (coś jak w kineskopie).One faktycznie dają więcej światła ,o ok.100% od tradycyjnych halogen 60/50W. Ale są do kupienia halogenowe wzmacniane.Teraz założyłem sobie węgierskie 60/50 + 60%.Mówili mi w sklepie że nie palą się tak szybko jak inne. Zobaczę.Swiatła jest tyle że więcej nie pragnę. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: żarówki ksenonowe 05.12.05, 13:06 Jeśli założyłeś Tungsram +50 (lub +60) %, to właśnie taj jest: są trwalsze od Philipsa i Osram. Jeżdżę na Tungsramach + 50% i różnica trwałości jest zauważalna: Philipsy wystarczały na max. 1 rok, na Tungsramach już dwa lata jeżdżę przy większym przebiegu rocznym niż wcześniej. Tungsram robi: +50% - H7 i +60% - H4. Ja mam H7. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
darek104 Re: żarówki ksenonowe 10.12.05, 20:34 Właśnie tak , a ja palę światła cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś