Dodaj do ulubionych

Jak to naprawic?

IP: proxy / *.du.onolab.com 23.10.02, 11:01
Witam panie Adamie, to juz drugi raz zwracam sie do pana z prosba o pomoc. Za
pierwszym razem pytalem co moze byc przyczyna nierownej pracy silnika i
polecil mi pan wymiane modulu zaplonowego badz swiec. Wymienilem modul i jest
znaczna poprawa, samochod troche odzyl ale nie do konca. Swiece natomiast
wymienialem jakies 7 tys km. temu na swiece Bosch'a Super4 i nie sadze zeby
to one byly problemem. Po wymianie modulu samochod latwiej teraz przyspiesza
i wkreca sie na obroty, jednakze np. kiedy na biegu jalowym wciskam
energicznie pedal gazu to na samym poczatku silnik jakby sie dlawil, trwa to
moze pol sekundy. W dalszym ciagu daje sie zauwazyc nierowna prace silnika,
chociaz w porownaniu z tym jak bylo przedtem to jest poprawa.Tak wogole to
jakie sa objawy zle dzialajacej sondy lambda, czy latwo ja samemu wymienic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Jak to naprawic? IP: *.atlanta.ga.us 23.10.02, 13:17
      Moim zdaniem ktorys z czujnikow sie rozlecial - najprawdopodobniej temperatury, ale moze to tez byc
      cisnienie lub wychylenie przepustnicy. Mozliwe tez ze wartaloby zmienic filtr powietrza.

Sonda lambda - sa zwykle 2 sondy - wymiana tej pierwszej w wiekszosci samochodow jest dosc prosta:
      - zakupujemy nowa + specjalny klucz do jej odkrecania (z dziurka na kabelek) + smar do kolektorow
      wydechowych.
      - zaopatrujemy sie w niewiela ilosc lodu
      - po nocy odpalamy silnik na kilka minut, trzymajac go najlepiej na obrotach i schladzajac sonde lodem -
      chodzi o to zeby sie kolektor rozszerzyl a sonda nie. Proby odkrecenia sondy na zimnym silniku koncza
      sie fiaskiem a na goracym poparzeniem (przetestowane!).
      - odkrecamy, smarujemy nowa tym smarem i ja szybko wkrecamy zanim wszystko ostygnie. Podlaczamy
      kabelek.

Wymiany drugiej nie polecam bo jest zwykle ukryta pod samochodem za katalizatorem.

Z doswiadczenia wlasnego - wymiana sondy na Boscha w samochodzie po 100 tys. km. przebiegu dala
      zdecydowany spadek zuzycia paliwa.

W silnikach V6 nie radze tego samemu robic - sonda jest zwykle pomiedzy silnikiem a sciana kabiny,
      dostep jest prawie niemozliwy a szanse poparzenia sie olbrzymie. Zreszta nawet wymiana swiec w V6
      bez pokaleczenia sie to sztuka...
    • Gość: Marek Re: Jak to naprawic? IP: *.atlanta.ga.us 23.10.02, 13:32
      Jeszcze jedno - znajomi mechanicy bardzo odradzaja te swiece Super4 - podobno dosc czesto iskra
      zamiast skakac po elektrodach skacze na denko tloka. Po pewnym czasie tworzy sie wlebienie na denku
      a w koncowym efekcie dziurka = silnik sie rozlatuje.
      • Gość: freestyler Re: Jak to naprawic? IP: proxy / *.du.onolab.com 23.10.02, 14:52
        A co powiesz na temat swiec SPLITFIRE, czy probowales ich kiedys, podobno
        dodaja kilka procent mocy? W moim samochodzie sonda lambda znajduje sie na
        samym koncu pierwszej czesci tlumika, wiec nie musze nic odkrecac poza sama
        sonda lambda. W modelu ktorym jezdze mozna zamontowac dwa zestawy tlumikow, z
        lub bez katalizatora i wtedy jezeli zamontuje wersje z katalizatorem to byloby
        tak jak piszesz. Tak wogole to mam PEUGEOTA 106 XSI 1.4 i bardzo fajnie sie nim
        jezdzi, tyle tylko ze mam ten problem z nierowna praca silnika, poprostu obroty
        troche skacza i czuje ze obecne przyspieszenia to nie jest to co powinno byc.
        Fabryczne dane mowia o 9,5 sek do setki, jednak moj samochod wydaje mi sie
        potrzebuje na to troszke wiecej.
        • Gość: Marek Re: Jak to naprawic? IP: *.atlanta.ga.us 23.10.02, 15:38
          Mialem Splitfire przez jakis czas - na samym poczatku moze i byl jakis przyrost mocy, ale za to po
          kilkunastu tysiacach kilometrow silnik zaczal nierowno chodzic. Wyjalem to badziewie - okazalo sie ze
          elektrody praktycznie znikly. Zreszta samo ich wyjecie bylo nie lada zadaniem - cholery sie tak zapiekly ze
          mialem klopoty z odkreceniem. Wlozylem zwykle swiece Fram i wszystko wrocilo do normy. Nie - swiece
          to nie sposob na podniesienie mocy. Filtr tez nic nie daje oprocz ladniejszego dzwieku silnika. Jedyna
          metoda to kupno lepszego samochodu...
    • adam.grabalowski Re: Jak to naprawic? 23.10.02, 15:16
      Małe sprostowanie, jeśli coś Panu poleciłem to bardzo przepraszam – to nie moja
      rola, bo przez internet mogę ewentualnie podsunąć pewien trop. Bez diagnozy
      warsztatowej nie da się niczego naprawić. Druga sprawa to zakres moich
      kompetencji. Nigdy, jako dziennikarz (tzw. motoryzacyjny), z mechanicznym
      wykształceniem i pewnym doświadczeniem nie będę mógł porównać się z mistrzami
      fachu bądź zawodowymi rzeczoznawcami. Dlatego forum nazywa się „eksploatacja
      (czyli użytkowanie) samochodu” nie zaś „mechanika” bądź „naprawa”. To co
      odpisuję na pytania z tej dziedziny staram się konsultować z wieloletnimi
      praktykami lecz proszę traktować to jako pewne przypuszczenia choć, nie
      ukrywam, jest mi niezmiernie miło jeśli są trafne.
      No ale do rzeczy – wymienił Pan moduł zapłonowy ale nie zaszkodzi tez sprawdzić
      całą resztę instalacji bo lubi ona o tej porze roku zwłaszcza robić
      nieprzyjemne kawały. Przy okazji warto sprawdzić jak pracują świece,
      wyciągając wnioski np. (to bardzo uproszczonysposób) na podstawie nalotu na
      elektrodach (swoją drogą często silnikowi nie „podchodzą” takie lub inne
      świece - tradycyjnie nie podaję marek ale zdaje się że to załatwią inni goście
      forum) – zapewne Pan wie, że najczęściej spalanie uznaje się za „zdrowe” jeśli
      świeca jest w miarę czysta, nie okopcona, nie zaolejona, bez śladów spalania
      oleju (brudnobiały nalot) z lekkim, popielatym bądź bladobrązowym
      zabarwieniem. Wiele powinna powiedzieć o tym, co się dzieje analiza spalin.
      Sonda lambda powinna wytrzymać ponad 100 tys. km, tyle samo co katalizator,
      chyba że dojdzie do uszkodzenia mechanicznego. Wymiana to dość niewdzięczna
      robota – tak jak zawsze przy układzie wydechowym i ktoś zdaje się w tym wątku
      na ten temat już napisał. Ze względu na fakt, że trudno się ją wymienia a musi
      być ściśle określona lepiej zrobić to w warsztacie, gdzie zostaną dokonane
      odpowiednie pomiary i ewentualne regulacje. O uszkodzeniu sondy lambda świadczy
      najczęściej większe zużycie paliwa i toksyczność spalin oraz nierówna praca
      silnika.
      • Gość: Darek Re: Jak to naprawic? IP: SPLOSP* / 212.244.249.* 24.10.02, 20:20
        Mam pytanie o czym swiadczy okopcona swieca , oczywiscie
        nie chodzi mi o odpowiedz : o zlej pracy ale o w miare
        dokladny opis .
        Z gory dziekuje za wyjasnienie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka