Dodaj do ulubionych

dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje?

20.04.06, 09:19
opel astra(1999) z silnikiem 1.6 - wystarczy, że postoi kilka min. w korku i
ciecz chłodząca ma 100 stopni. oczywiście włącza sie wentylator obniżając
temperaturę cieczy chłodzącej. Tak sie dzieje niezaleznie od pory roku.
Jaka jest tego przyczyna?
Rozmawiałem z innymi kierowcami. Owszem woda im sie też czasami gotuje ale
nie po kilku minutach.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 20.04.06, 11:04
      woda/plyn w sprawnym samochodzie nie moze i nie powinna sie zagotowywac nigdy
      nawet jesli samochod stoi w korku caly dzien przy upale +50stC.
      Nie wiadomo czy woda osiaga temp 100 st. bo moze uszkodzony jest czujnik i
      zle wskazuje to raz.
      Dwa jesli tak jest to 100st to jeszcze nie tragedia ale juz raczej cos
      nie tak.Przyczyn moze byc duzo ale zaczac trzeba od sprawdzenia i wymianmy
      termostatu (najlepiej kupic firmy Wahler) nie jest drogi ale w oplu wymiana
      chyba jest dos skomplikowana.Inna przyczyna to zakamieniona chlodnica , tu
      mozna probowac ja czyscic roznymi plynami ale najczesciej to nic nie daje i
      trzeba wymienic na nowa.Powod trzeci to uszkodzona pompa wody ,jeszcze
      pracuje ale juz nie ma potrzebnej wydajnosci .Ostatnie co mi przychodzi do
      glowy to uszkodzona uszczelka glowicy .
      Ale najpewniej ktorys z dwoch pierwszych wymienionych powodow bedzie w tym
      przypadku.
      Taka rada- jesli w tym silniku wymiana termostatu wymaga dobranie sie do
      rozrzadu to najlepiej zrobic to jednoczenie,czyli wymienic pasek i elementy
      rozrzadu czyli rolki prowadzace, napinajaca ,pompe wody i ten termostat.
      • nava55 Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 20.04.06, 17:09
        Dziekuję za tak obszerną diagnozę mozliwych przyczyn gotowania sie wody.
        Człowiek jednak mało wie. Zaskoczyło mnie juz pierwsze zdanie - woda/płyn nie
        powinien sie nigdy zagotować, nawet jeśli stoi cały dzień w korku w +50st C.
        Nie wiedziałem, że tak powinno być.
        Opel nie ma wentylatora, która kręcąc sie cały czas chłodziłby chłodnicę i tym
        samym płyn. Co więc chłodzi wodę/płyn,aby się nie zagotowały, gdy silnik
        pracuje na postoju?
        Samochód ten mam "od nowego" i od poczatku mam ten problem. Skoro mam ten
        problem od początku wykluczyłbym raczej kamień, ale biorę pod uwagę termostat,
        chociaż w czasie jazdy (wiosna, lato, jesień, zima) temperatura utrzymuje się
        na stałym poziomie i wynosi 95stC. Jedno pytanie, czy popsuty termostat nie
        przepuszałby więcej ciepła i temperatura nawet w czasie jazdy nie wzrastałaby?
    • crannmer Uscislij zeznania 20.04.06, 17:45
      nava55 napisał:

> opel astra(1999) z silnikiem 1.6 - wystarczy, że postoi kilka min. w korku i
      > ciecz chłodząca ma 100 stopni. oczywiście włącza sie wentylator obniżając
      > temperaturę cieczy chłodzącej. Tak sie dzieje niezaleznie od pory roku.

Troszke mieszasz. Czym sie objawia gotowanie? Wlaczeniem wentylatora, wskazaniem
      termometru, czy uchodzeniem gotujacej cieczy przez wlew chlodnicy i zbiornik
      wyrownawczy?

100 stopni w silniku samochodowym to nie jest zadne gotowanie, a jedynie nieco
      wyzsza temperatura cieczy. Ciecz chlodzaca jest bowiem w ukladzie pod cisnieniem
      i wrze dopiero w okolicach 120 st.

> Opel nie ma wentylatora, która kręcąc sie cały czas chłodziłby chłodnicę i
      > tymsamym płyn. Co więc chłodzi wodę/płyn,aby się nie zagotowały, gdy
      > silnik pracuje na postoju?

Opel tak jak 95 % wszystkich innych wspolczesnych samochodow osobowych ma
      elektryczny wentylator chlodnicy, zalaczajacy sie po przekroczeniu okreslonej
      temperatury i wylaczajacy sie po obnizeniu tejze.

Samo zalaczenie sie wentylatora na postoju jest normalne i pozadane. Nienormalne
      i niepozadane jest gotowanie i wydobywanie sie cieczy poza uklad, a takze
      wskazania termometru na czerwonym polu.

Uscislij wiec najpierw zeznania.

MfG

C.
      • nava55 Re: Uscislij zeznania 24.04.06, 19:44
        Istotnie wyraziłem sie nieprecyzyjnie: woda rzeczywiście sie nie gotuje, a
        wskaźnik temperatury nie dochodzi do czerwonego pola. niepokoi mnie jednak, że
        tak szybko na postoju/w korku/ ciecz chłodzaca nagrzewa sie do 100 stopnii
        włącza się wentylator.
        Mam vectrę z tego samego rocznika i temperatura w nim nie doszła nigdy do 100
        stopni. Wentylator jak sie włącza, to raczej tylko po zakończeniu jazdy i
        wyłączeniu silnika. Dlatego mając porównanie i taki sam silnik tylko o różnej w
        pojemnosci w obydwu autach wydaje mi sie, że z Astra jednak jest coś nie w
        porządku.
        • jane14 Re: Uscislij zeznania 27.04.06, 12:10
          Astra nagrzewa sie dość szybko więc jest to raczej zaleta niż wadą i nie ma
          powodu do niepokoju, chyba że w trakcie jazdy temperatura nie spada a powinna
          już po przejechaniu 1-2 km spaśc do 93/95 st wentylator jeśli załacza sie w
          korku to też nie pracuje z reguły dłużej niż 30-45 sek.
          Jesli rzeczywiście wentylator włącza sie zbyt często i do tego temperatura nie
          spada w trakcie jazdy, zacznij od sprawdzenie czy aby wlot powietrza na
          chłodnice nie jest zasłonięty. Miałem podobną sytuację u siebie, kupiłem auto z
          drugiej ręki, a tą osłone nie tak łatwo zauwarzyć bez demontażu maskownicy.
          Osłona przydaje się w zimie ale teraz czas ją już zdjąć. Jeśli to nie to, no to
          może być problem z chłodnicą ale również z termostatem (nieotwiera się do
          końca). Wymiana termostatu wymaga niestety demontażu rozrządu.
    • tommy_man Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 24.04.06, 20:10
      Mam bardzo podobny problem, tyle ze z Corsa i niestety chyba duzo powazniejszy.
      Zaczelo sie tak, ze po prostu temperatura zaczela przekraczac 100 C, a
      wentylator sie nie wlaczyl. Gdy wskaznik zaczal dochodzic do czerwonego pola
      (ale nie wchodzac na nie) to postanowilem sie za to powaznie zabrac -
      wentylator mechanicznie byl sprawny, wiec najprostrza diagnoza, ze to byl
      czujnik - zostal wymieniony na nowy, dwa dni wentylator sie normalnie przy 100
      C wlaczal, ale znow wysiadl. Dzisiaj, na moje nieszczescie, bedac na waznym
      wyjezdzie i wracajac do wawy (i nawet nie stajac w korku) temperatura znow
      doszla do czerwonego pola. Na szczescie byl w miare obok warsztat - no i to
      podobno termostat wlasnie, do ktorego niestety jest trudno sie dostac. A to,
      czemu wentylator z nowym czujnikiem sie nie wlacza to na razie tajemnica,
      podobnie jak to, czemu przy predkosci 80-90 km/h temperatura cieczy zamiast
      opadac, to wzrastala. Strange.

pzdr
      • etom Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 25.04.06, 04:21
        tommy_man napisał:

> no i to
        > podobno termostat wlasnie, do ktorego niestety jest trudno sie dostac. A to,
        > czemu wentylator z nowym czujnikiem sie nie wlacza to na razie tajemnica,

jak termostat sie nie otwiera to akurat normalne ze wentylator na chlodnicy sie
        nie zalaczy - nie dochodzi do chlodnicy (albo malo) goracy plyn to i nie ma
        powodu sie zalaczac
    • brama02 Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 25.07.18, 17:28
      kup fiata bedziesz miala spokoj na lata, opel to dziadostwo
      • womak18 Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 03.08.18, 16:22
        Samochodów na F się nie kupuje
        • derff Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 09.08.18, 12:38
          Po to jest wentylator aby się włączał. Jak auto ma 20 lat to chłodnica może być nieco przymulona (zabrudzona wewnątrz) i w naturalny sposób wolniej odprowadza ciepło więc pomaga wentylator. Wszystko jest OK chyba nie masz większych zmartwień
    • jan2211 Re: dlaczego woda w oplu tak szybko się gotuje? 19.09.18, 14:39
      Może płyn stary w układzie chłodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka