Dodaj do ulubionych

Problem z rozruchem

10.01.03, 17:48
Dziwna przypadłośc dręczy moje auto od kilkunastu dni a wygląda ona mniej więcej tak:
Wracam po południu z pracy. Następnego dnia, bez względu lub za dwa, trzy dni...) rano auto zapala "od strzału" (diagnostyka mniej więcej trzy tygodnie temu :-)). Silnik równo chodzi na "ssaniu" przez 30, 40 sekund. Czasem minutę i...gaśnie. Rozrusznik kręci jak wściekły, a silnik nawet nie próbuje się odezwać. Czasem muszę z nim walczyć kilka minut, żeby zaczął się odzywać. Po manipulacjach "ssaniem" (ręczne) i operowaniem pedałem gazu silnik w końcu zaskakuje i... już wszystko jest w porządku.
Auto nie uznaje żadnych reguł. Sprawia taką niespodziankę wyrywkowo, bez względu na długość postoju, temperaturę powietrza i tak dalej. Stosowałem domowe sposoby usuwania wody z układu paliwowego (taki fioletowy płyn, zwany spirytusem skażonym :-) ale nic to nie daje. Jak już mówiłem: autko jest świeżo po diagnostyce, świece wymieniane były w sierpniu. Poza tym auto jest eksploatowane na krotkich, miejskich trasach. Mówiąc dokładniej, jest to Citroen BX 14 RE z gaźnikiem Solex i ręcznym "ssaniem". Pomocy, bo od pewnego czasu przyjmuję zakłady: pojadę do pracy autem, czy będę wzywał taksówkę :)
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: Problem z rozruchem 10.01.03, 20:15
      Jak rozumiem gaźnik jest ustawiony prima sort. Proszę sprawdzić jeszcze pompę
      paliwa (zaworek zwrotny) i odpowietrzenie zbiornika paliwa.
      • cyfer Re: Problem z rozruchem 10.01.03, 20:26
        adam.grabalowski napisał:

> Jak rozumiem gaźnik jest ustawiony prima sort.
        o to jestem spokojny

> Proszę sprawdzić jeszcze pompę paliwa (zaworek zwrotny) i odpowietrzenie zbiornika paliwa.

w jaki sposób?
        • adam.grabalowski Re: Problem z rozruchem 11.01.03, 09:48
          Szanowny Panie - jeśli Pan zagłebi się w czeluście tego forum, to zwróci
          zapewne uwagę, że nie traktuje ono o mechanice pojazdów samochodowych a o ich
          eksploatacji czyli bieżącym użytkowaniu i taki jest jego tytuł. Przecież nie
          mogę odbiarać chleba tym którzy napisali różne mądre książki tudzież zajmuja
          się mechaniką na co dzień. W tej sytuacji mogę i wolno mi podsunąć tylko pewien
          trop natomiast szczegóły sprawy należy już ustalić samemu - chyba nie myśli
          Pan, że mam w głowie instrukcję obsługi, dane regulacyjne i schematy
          wszystkich modeli samochodów jaki ejeżdżą po Polskich drogach.
          Powiem ogólnie i w uproszczeniu - trzeba sprawdzić czy pompa paliwa utrzymuje
          benzynę w przewodach oraz czy w zbiorniku paliwa nie występuje (u Pana
          nieregularnie) nadmierne podciśnienie (np. głośny syk przy odkręcaniu korka
          wlewu paliwa) .
          • cyfer Re: Problem z rozruchem 11.01.03, 10:08
            adam.grabalowski napisał:

> Szanowny Panie - jeśli Pan zagłebi się w czeluście tego forum, to zwróci zapewne uwagę, że nie traktuje ono o mechanice pojazdów samochodowych a o ich eksploatacji czyli bieżącym użytkowaniu i taki jest jego tytuł. Przecież nie mogę odbiarać chleba tym którzy napisali różne mądre książki tudzież zajmuja się mechaniką na co dzień. W tej sytuacji mogę i wolno mi podsunąć tylko pewien trop natomiast szczegóły sprawy należy już ustalić samemu - chyba nie myśli Pan, że mam w głowie instrukcję obsługi, dane regulacyjne i schematy wszystkich modeli samochodów jaki ejeżdżą po Polskich drogach.

Ma Pan zupełną rację :) Postaram się poprawić :)

> Powiem ogólnie i w uproszczeniu - trzeba sprawdzić czy pompa paliwa utrzymuje benzynę w przewodach

Paliwo w przewodach jest. Nie wraca do zbiornika. W filtrach paliwa widać to wyraźnie. Jeden jest założony "na trasie" zbiornik - pompa, a drugi pompa - gaźnik. Co prawda nie wiem, czemu poprzedni właściciel zdublował filtry, ale skoro tak jest i działa...

>oraz czy w zbiorniku paliwa nie występuje (u Pana
            nieregularnie) nadmierne podciśnienie (np. głośny syk przy odkręcaniu korka wlewu paliwa) .

Nic takiego nie występuje. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl: może winna jest wiązka przewodów wysokiego napięcia? Te, które są założone mają około półtora roku...
            • adam.grabalowski Re: Problem z rozruchem 11.01.03, 10:13
              Zdecydowanie winien może być też układ zapłonowy i przewody wysokiego napięcia.
              • cyfer Re: Problem z rozruchem 11.01.03, 10:26
                Serdecznie dziękuję (przynajmniej na razie :)) za pomoc. Jak tylko zmienię wiązkę i poobserwuję zachowanie auta - dam znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka