Dodaj do ulubionych

DIESEL CZY LPG ???

15.08.06, 21:28
Witam,zwracam się do was z ogromna prośba,zamierzam kupić auto i mam problem
czy wybrać taki z instalacją gazową czy może na olej napędowy??? Prosze o
wasze komentarze odnośnie ekonomii bo o wrażenia z jazdy na LPG nie
pytam...Mysle ze robilbym w misiacu ok 500-600 km głównie w mieście.Dziękuje
za komentarze!
Obserwuj wątek
    • baartur DIESEL CZY LPG ? 16.08.06, 08:55
      Mysle ze robilbym w misiacu ok 500-600 km głównie w mieście.Dziękuje

Witam,
      Jezeli to będą faktycznie takie małe przebiegi to proponuje samochod z silnikiem
      benzynowym, diesle sa nastawione na duzo wieksze przebiegi i nie lubią czestego
      gaszenia i zapalania, tak więc w twoim przypadku myśle ze tylko benzyna.

Pozdrawiam,
      Artek
      Zapraszam na www.forumsamochodowe.pl
      • czernobyl.zdr6j Re: Diesel CZY LPG ? 16.08.06, 23:00
        baartur napisał:

> Mysle ze robilbym w misiacu ok 500-600 km głównie w mieście.Dziękuje
        >
        > Witam,
        > Jezeli to będą faktycznie takie małe przebiegi to proponuje samochod z silnikie
        > m
        > benzynowym, diesle sa nastawione na duzo wieksze przebiegi i nie lubią czestego
        > gaszenia i zapalania, tak więc w twoim przypadku myśle ze tylko benzyna.
        >
        > Pozdrawiam,
        > Artek
        > Zapraszam na --------------------

patrząc na to z innej strony : jeżdżąc po mieście krótkie odcinki (600km/mc to
        wychodzi tylko do pracy i z pracy jakieś 8km + parę wycieczek po zakupy) to
        samochód, zanim się nagrzeje, to i tak będzie się musiał toczyć na benzynie -
        więc teoretyczny zysk na LPB wobec benzyny będzie i tak dużo mniejszy

osobiście kulam się wolnossącym klekotem, robię w mieście ok. 1000km/mc i wydaje
        mi się, że dobrze zrobiłem, że nie wybrałem benzyniaka + LPG, bo spalałby mi
        min. 10L LPG /100 (z czego przy takich trasach to zimą/wiosną/jesienią mniej niż
        połowa to byłoby LPG) i z 8-9L/PB95 (latem mniejszość, resztę czasu niestety
        większość) - co daje na oko średni koszt z 9L paliwa na 100KM (uśredniona cena 3
        zł). 9x3=27zł / 100 km (a to i tak wariant optymistyczny dla silniczka max. 1,6L
        i delikatnych butów). u mnie zima to nawet przy -25*C spalanie było max. 6,8L,
        poza tym w mieście 6-6,3L, co daje 6,5Lx4zł=26zł + zawsze możliwość poratowania
        się opałem, roślinnym czy odkupieniem "oszczędności" od tirowca za niższą cenę
        no, a lecąc w trasę nie myślisz co 200-300km o tym, gdzie by tu zatankować - mój
        bak wystarcza mi na ok. 1050km

oczywiście jazda wolnossącym dieslem to też pewne poświęcenie, jeśli chodzi o
        dynamikę, ale nie jest źle, a ponadto można pozwolić sobie na deptanie ile dusza
        zapragnie - właśnie wróciłem z wojaży, gdzie miałem na pokładzie 5 osób + bagaże
        po dach, tylnie chlapacze w asfalcie, dynamika taka, że musiałem dociągać do
        czerwonego pola na obrotomierzu, żeby to w ogóle przyspieszało. sam się mocno
        zdziwiłem na stacji, gdzie wyszło spalanie 5,26L (jeżdżąc trasy w 2 osoby bez
        balastu wychodzi ok 5-5,1L).

tak naprawdę to żaden silnik nie lubi częstego gaszenia i zapalania. nie ma też
        za dużo silników lubiących tanie instalacje gazowe

dla przykładu spalanie paru starszych VW/VAG diesli (choć w sumie nie napisałeś,
        ile $$ masz na wydanie):
        polo 86c (1991-1994) 1.4D - ok. 5L w mieście
        golf 2 1.6D (1984-1992) 1.6D - ok. 5,5-6L w mieście, golf 2 td - z 0,5L więcej
        golf 3 1.9D (1991-1997) 1.9D - patrz wyżej, 1.9TD - 7L w mieście, 1.9TDI -
        5,5-6L w mieście, 1.9SDI - 5-5,5L w mieście

rzecz jasna, polecam klekota, ale jeśli miałbyś na wersję z dieslem wydać o tyle
        więcej, że nie zwróciłoby ci się to nigdy w stosunku do gazowania auta i kulania
        się na LPG/PB to oczywiście, że nie warto
        • md915 diesel czy lpg 17.08.06, 14:50
          Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz.Zapomniałem dodać że szukam auta
          używanego (mw. 6 letniego) do kwoty 25000 zł.zastanawiam się nad Golfem IV 1.9
          TDI.
          • rbski Re: diesel czy lpg 17.08.06, 21:14
            Dobry wieczór.
            Jeździłem przez piec lat na gazie - była to instalacja najtansza z mozliwych (
            bo i samochód był nieskomplikowany ) i przejezdzając rocznie około 14 tys km.
            instalacja zplacila sie po dwóch latach... ale przyznam ,ze ponownie juz tego
            nie zrobie ,bo obecnie nowoczesny silnik 1.6 16v pali mniej wiecej 6.5 l/100km.
            ( wiecej trasy niz miasta) co daje 31,20 pln; z gazem to bylo tak ,że 10 a
            niekiedy i 11 na 100km + plus rozbiegówki na benzynie - tak okloło 25 pln ( zima
            duzo wiecej) wiec obecna strata 6 -ciu zetów to naprawde nie jest zadna strata .
            Biorąc pod uwage tak niwielka różnice w kosztach po rozłożeniu jej na cene
            nowoczesnej instalacji (powiedzmy 4 tys ) to jej amorty=zacja mogłaby w moim
            przypaku trwac z pieć lat - u ciebie prawdopodobnie dłużej- więc juz chyba
            krystalizuje ci sie poglad....
            powodzenia !
            • ram Re: diesel czy lpg 20.08.06, 21:10
              Jeśli na benzynie masz 6,5l/100km, to przy instalacji SGI (sekwencyjny wtrysk
              gazu, taka ma sens dla nowoczesnych silników) paliłby Ci najwyżej 7,5 l gazu.
              Tak, że amortyzacja trwałaby 2 lata.
        • jane14 Re: Diesel CZY LPG ? 17.08.06, 21:08
          Twoje wyliczenia dla LPG sa mocno przesadzone. Dość skrupulatnie prowadzę
          obliczenia kosztów przejazdu i łacznie z ubezpieczeniem, przeglądem i wszystkim
          innym (odpukać nie ma awarii mimo leciwego auta) jest to 17-18zł/100 przy ~20-
          25tyś/rok i z tego 3/4 w mieście (silnik 1,4-82KM ). Takze mocno przesadzona
          jest opinia o spadku mocy z tytułu zasilania LPG. Owszem jak auto jest żle
          wregulowane moze ...
          Ja nawet wolę gaz bo charakterystyka silnika inna ale mnie bardziej odpowiada.
    • kati072 Re: disel czy lpg 17.08.06, 21:05
      Hmm.... ja odpowiem tak:
      Mialam 5 letnia Renie Megan 1,6 z zamontowanym gazem sekwencyjnym, teraz mam 8 letniego Opla
      1,7 disel i wychodzi NA TO SAMO.... a komfort jazdy nieporownywalny....
      Musisz pamietac ze do sekwencyjnego gazu potrzeba benzyny do rozruchu.... fachmani mowia nawet
      ze powinno jej byc conajmniej 1/2 baku ponoc ze wzgledu na ochrone pompy paliwa... (a swoja droga
      ciekawe - czy to prawda?)
      W zimie bywalo nawet tak ze dojechalam do pracy na benzynie (ok.2-3 km) bo nie zdazylo sie
      przelaczyc na gaz.
      • lida82 Re: disel czy lpg 17.08.06, 22:37
        dokadnie milam tak samo na gazie zima!!(w 9 letnim aucie 1.6 w miescie 8-10l)i
        to samo mi mowiono, ze powinno byc ponad pol baku benzyny, teraz mam diesela
        1,7 (tyle, ze swieze autko bo 1,5roczne)i komfort jazdy jest nieporownywalny
        moge sobie deptac na trasie bo turbina to lubi:) a spalanie smieszne:) pierwsza
        trasa 1600km i srednia predkosc 140km/h spalil tylko 4,5-5l!!!to jest
        niewiarygodne - polecam olej napedowy ;)sama nie wierzylam az sie przekonalam
        wrto doplacic za diesel;)
        • przemlis Re: disel czy lpg 18.08.06, 19:17
          jedynie diesel. gaz trochę tańszy, ale dolicz 100 przy kazdym przeglądzie,
          częstrza wymiana świec, olej, szybciej zużywający się tłumik, sonda lambda i
          butla w bagażniku, osobiście wolę benzyniaki ale nigdy żadnego nie zagazuję, z
          całym szacunkiem dla wszystkich gazowników.ojciec zagazował bmw 520 4 lata temu
          i auto ledwo jeździ.
          • thefect Re: disel czy lpg 19.08.06, 10:22
            Z całym szacumkiem ale BMW nie powinno się wogole gazować ale jesli już to silniki
            od 2.3l wzwyż. 2.0 w serii 5 to troszkę mało w "3" napewno by sobie radziło. Ja
            mam 525i 4 rok na gazie i narazie ok. Fakt na gazie olej to podstawa ale jak
            ktoś nie leje szamba z Orlenu a coś dobrego to auto cyka jak marzenie. A koszta?
            Ktoś tu pisał o autach grupy VW. Polo (bo takim jeżdzi moj ojciec) z silnikiem
            1.3GT 85km 93r. spalanie przy jego jeżdzie 5,5-6,0l/100km Pb95. Po zagazowaniu
            litr do płtora więcej. Czyli 7*1,89 (tyle u mnie stoi gaz)=13,23. Na ON jak pan
            pisał ok 5l na 100km. Cena ropy to prawie 4zł (na Petrze u mnie) 5*4=20zł czyli
            prawie jeszcze raz tyle. A podstawowe pytanie o jaki silnik panu chodzi bo jeśli
            duży to Diesel niestety ale chyba będzie miał przewagę. Ja na Becie trasa to ok
            10-11l na 100km czyli prawie 20 zł porownywalnie co prawda do diesla. No
            niestety miasto to już ok 15l. Ale frajda z jazdy niepowtarzalna. :)
    • callafior Proponuję mały benzyniak lub diesel 21.08.06, 14:04
      Nie sądzę, żeby gaz opłacał się przy tak niskich przebiegach. Z kolei diesel z
      turbiną nie lubi takiej jazdy, tzn częstego uruchamiania i wyłączania, bo szybko
      pójdzie turbosprężarka, a to jest spory koszt. Proponuję albo mały silnik
      benzynowy, albo wolnossącego diesla, np. diesla SDI Volkswagena.
      Pamiętaj, że LPG to wyższe koszty eksploatacji ze względu na przeglądy, wymiany
      oleju, materiałów takich jak świece, filtry, to są niby "grosze", ale jak to się
      wszystko podliczy, to okaże się, że gaz nie ma sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka