Dodaj do ulubionych

problemy z mocą VW Golf IV

22.05.03, 21:25
kupiłem golfa IV, myśllem że 105 kM to ma jakieś przyspieszenie i sie
pomyliłem , nie wiem czy wszystkie samochody VW golf z tym silnikiem mają
takie przyspieszzenie. Przy 1800 obrotach jest :dołek: mocy . ogólnie rzecz
biorąc słabo przyspiesza i nie mam mocy. Co możzze być przyczyną ( świece i
filtry nowe )
Obserwuj wątek
    • rapak Re: problemy z mocą VW Golf IV 24.05.03, 20:15
      Witam.

Przyczyną może to być miernik masy powietrza, tzw. przepływomierz. Najlepiej
      załóz na próbę inny, ale tylko z takim samym oznaczeniem, bo z innym będzie
      dupa blada.Komputer może nie pokazywać błędu, dopóki całkiem ten przepływomierz
      nie padnie. Jeśli będzie to ta część, to polecam kupić ją w hurtowni Skody;
      jest to ta sama część firmy Bosch, a o połowę tańsza.
      Pozdro...
    • switch1 Re: problemy z mocą VW Golf IV 25.05.03, 13:03
      tomkoziolek napisał:

> kupiłem golfa IV, myśllem że 105 kM to ma jakieś przyspieszenie i sie
      > pomyliłem , nie wiem czy wszystkie samochody VW golf z tym silnikiem mają
      > takie przyspieszzenie. Przy 1800 obrotach jest :dołek: mocy . ogólnie rzecz
      > biorąc słabo przyspiesza i nie mam mocy. Co możzze być przyczyną ( świece i
      > filtry nowe )

Też mam Golfa IV z silnikiem 1,6 z 98 roku.
      Myślę, że główną przyczyną są obroty 1800 obr/min, przy tej wartości zgodnie z
      charakterystyką silnika trudno mówić o nominalnym czy zbliżonym do niego
      momencie obrotowym.
      Wprawdzie wyrosłem już z palenia gum przy ruszaniu ze skrzyżowania, ale w tym
      aucie można uzyskać trochę przyjemności, tylko trzeba trochę zakręcić 3000
      obr/min i więcej.
      Jak ci taka kultura pracy silnika nie odpowiada to musisz się zamienić na
      amerykańską maszynę z conajmniej 3l pojemności, wtedy przy 1800obr/min możesz
      palić gumy.
      Pozdrawiam.
    • marcin.klonowski Re: problemy z mocą VW Golf IV 26.05.03, 10:22
      A może ”killerem” osiągów jest po prostu masa samochodu. Golf waży 1100 kg.
      Może jeżeli wewnątrz jest dalsze 200 kg to robi się ciężko. Może warto wziąć
      stoper i na początku strawdzić czy ma on słabsze niż fabryczne przyspieszenie
      czy też może to złudzenie. Później sprawdziłbym czy są jakieś usterki w
      komputerze. Trzeba się do tego podłączyć do komp. diagnostycznego, tzw. VAGa.
      Jeżeli tam również jest jest wszystko w porządku to trezeba by poszukać gdzieś
      głębiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka