Dodaj do ulubionych

opel kadet 1.6

01.07.03, 18:51
Chcę kupić Opla Kadeta 1.6.Chciałabym się dowiedzieć jak jest u niego ze
spalaniem i ogólnie opinie o nim
Obserwuj wątek
    • woytas Re: opel kadet 1.6 01.07.03, 23:40
      heh
      w lipcu puszcam takie cudo po blisko 6 letniej eksploatacji
      ogolnie nie jest zle
      zalezy ktory rok kupujesz- w starych modelach przed rokiem 89 gnija cale boki
      pozniej jedynie progi :>
      ja przerabialem 3 krotna wymiane komputera sterowania wtryskiem, wymiane
      instalacji wtrysku (tylko 1 raz) :P
      Z opini innych i moich wlasnych obserwacji wynika, ze w wiekszosci kadettow
      ciekna silniki na pokrywie zaworow i misce olejowej (uszczelki)
      Ostatnio w ciagu pol roku 2 krotnie wymienialem manszete na przegubie :(
      Spalanie: zima opony zimowe, radio, wycieraczki i swiatla- moze lyknac nawet 10
      Latem na trasie 6,5 literka przy spokojnej jezdzie
      Zaleta- nie drogie czesci i ogolno dostepne.
      Slaba blacha, silnik 75 konikow-nawet idzie poszalec :>
      aaa calosc dotychy modelu z roku 1990 i 16 .i
      • woytas Re: opel kadet 1.6 01.07.03, 23:40
        a jakby co to pisz na maila
      • serena2 Re: opel kadet 1.6 - do woytasa 03.07.03, 12:19
        woytas napisał:

> heh
        > w lipcu puszcam takie cudo po blisko 6 letniej eksploatacji
        > ogolnie nie jest zle
        > zalezy ktory rok kupujesz- w starych modelach przed rokiem 89 gnija cale boki
        > pozniej jedynie progi :>
        > ja przerabialem 3 krotna wymiane komputera sterowania wtryskiem, wymiane
        > instalacji wtrysku (tylko 1 raz) :P
        > Z opini innych i moich wlasnych obserwacji wynika, ze w wiekszosci kadettow
        > ciekna silniki na pokrywie zaworow i misce olejowej (uszczelki)
        > Ostatnio w ciagu pol roku 2 krotnie wymienialem manszete na przegubie :(
        > Spalanie: zima opony zimowe, radio, wycieraczki i swiatla- moze lyknac nawet
        10
        > Latem na trasie 6,5 literka przy spokojnej jezdzie
        > Zaleta- nie drogie czesci i ogolno dostepne.
        > Slaba blacha, silnik 75 konikow-nawet idzie poszalec :>
        > aaa calosc dotychy modelu z roku 1990 i 16 .i

Ile sobie cenisz za to cudo?
    • nemesis44 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 10:11
      serena2 napisała:

> Chcę kupić Opla Kadeta 1.6.Chciałabym się dowiedzieć jak jest u niego ze
      > spalaniem i ogólnie opinie o nim

Ja tez jestem posiadaczem Kadett 1,6i z 91 roku...
      Autko kupiłem półtora roku temu. Od tego czasu jedyne mechaniczne usterki jakie
      mnie spotkały (poza gniciem tylnych nadkoli do których reparaturki kosztują
      40zł i progów 40zł/kpl):
      -zapieczony hamulec
      -zerwana linka od sprzęgła - koszt nowej 35zł , wymieniłem sam bez
      jakiegokolwiek doswiadczenia jako mechanik :)
      -sparciały ze starosci przewód paliwowy - koszt 14zł + wymiana

I to na tyle ;) W zależnosci od wersji mozna za niewielkie pieniądze dostać
      całkiem wypasione autko (wersja Beauty:lakier perła metalik,centralny
      zamek,wspomaganie,szyber,welurowa tapicerka,podgrzewane lusterka, elektrycznie
      regulowane reflektory itp...
      Kadetty znakomicie spisują sie z gazem , mój pali około 9,5 litra po miescie i
      8 litrów LPG na trasie (mimo ze mam instalacje bez komputera) osiągi tez
      niczego sobie jak na seryjne auto: Vmax 190km , 12sek do 100km/h
      Kadetty mają drobne wady jak rdza (ale wystarczy dobrze zabezpieczyć auto) czy
      trzeszczące czasem plastiki we wnętrzu...Silnik odpala bez problemu nawet po
      nocy w górach (-22 oC) za to nienasmarowane cięgna zamków moga utrudnić
      dostanie sie wtedy do auta :) Ale za taką kase mozna sobie zafundować wcale nie
      staro wyglądające auto do którego częsci są w cenie do poloneza (sporo rzeczy
      pasuje bo polonezy mają teraz duzo czesci od GeneralMotors)
      Proponuje przed kupnem autka przejrzeć strony internetowe poświęcone tym
      własnie samochodom, np: www.ktk.prv.pl
      Pozdrawiam
    • serena2 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 12:33
      Trafia mi się model z 1991r, z tym że w Polsce jest dopiero od roku (wcześniej
      Niemcy). Zadbany, ABS, za 7500zł. Warto?
      • nemesis44 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 12:48
        serena2 napisała:

> Trafia mi się model z 1991r, z tym że w Polsce jest dopiero od roku
        (wcześniej
        > Niemcy). Zadbany, ABS, za 7500zł. Warto?

Mój tez jest przywieziony z Niemiec (przeze mnie).
        Jezeli ma ABS to najprawdopodobniej wersja FRISCO wiec poza ABSem ma takze to
        wszysco co w moim modelu... 7500 to normalna cena, nie wygurowana, ale tez nie
        jakoś wyjątkowo atrakcyjna. Mysle ze jak dokładnie obejrzy się autko to
        znajdzie sie coas do czego mozna sie przyczepić i uda sie stargowac jeszcze do
        7000zł :) Wtedy uwazam ze warto juz sie zastanowić,ale tez nie podałaś chyba
        jaki auto ma przebieg a to ma spore znaczenie. Najlepiej jak Ty sama jako
        przyszły kierowca przejedziesz sie i bedziesz wiedziec czy Ci auto odpowiada. W
        sumie za te same pieniądze mozesz mieć poloneza (bez urazy dla posiadaczy) ale
        wydaje mi sie ze ten Opel mimo ze nie pozbawiony mankamentów to o wiele lepszy
        pomysł.
        Zwróć np uwage jeszcze czy obtory nie falują jak auto stoi na luzie (silniczek
        krokowy lubi sie zabrudzic) i koniecznie sprawdź przebieg..
        Jeżeli masz jeszcze jakies pytania to chyba najlepiej bedzie na GG (1003019)
        Pozdrawiam
        • serena2 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 12:57
          nemesis44 napisał:

> serena2 napisała:
          >
          > > Trafia mi się model z 1991r, z tym że w Polsce jest dopiero od roku
          > (wcześniej
          > > Niemcy). Zadbany, ABS, za 7500zł. Warto?
          >
          > Mój tez jest przywieziony z Niemiec (przeze mnie).
          > Jezeli ma ABS to najprawdopodobniej wersja FRISCO wiec poza ABSem ma takze to
          > wszysco co w moim modelu... 7500 to normalna cena, nie wygurowana, ale tez
          nie
          > jakoś wyjątkowo atrakcyjna. Mysle ze jak dokładnie obejrzy się autko to
          > znajdzie sie coas do czego mozna sie przyczepić i uda sie stargowac jeszcze
          do
          > 7000zł :) Wtedy uwazam ze warto juz sie zastanowić,ale tez nie podałaś chyba
          > jaki auto ma przebieg a to ma spore znaczenie. Najlepiej jak Ty sama jako
          > przyszły kierowca przejedziesz sie i bedziesz wiedziec czy Ci auto odpowiada.
          W
          >
          > sumie za te same pieniądze mozesz mieć poloneza (bez urazy dla posiadaczy)
          ale
          > wydaje mi sie ze ten Opel mimo ze nie pozbawiony mankamentów to o wiele
          lepszy
          > pomysł.
          > Zwróć np uwage jeszcze czy obtory nie falują jak auto stoi na luzie
          (silniczek
          > krokowy lubi sie zabrudzic) i koniecznie sprawdź przebieg..
          > Jeżeli masz jeszcze jakies pytania to chyba najlepiej bedzie na GG (1003019)
          > Pozdrawiam

Nie mam GG.Auto ma przebieg na liczniku 98.000. Napisz mi od czego jest ten
          silniczek krokowy
          • nemesis44 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 13:29
            ...literówka
            Silniczek krokowy jest od wolnych obrotów, wpuszcza powietrze do silnika kiedy
            auto stoi na luzie bez wciskania gazu... To taki mały tłoczek, kiedy sie
            zabrudzi albo zepsuje przestaje regularnie pracować i wtedy auto jak stoi to
            obroty pływają mu np między 600-1500 RPM... Niby nic groźnego ale na dłuższa
            mete przeszkadza. To akurat jedna z droższych czesci. W ASO Opla kosztuje
            400zł , w zwykłym sklepie kosztuje około 200zł a prawda jest taka ze to właśnie
            jest częsć aparatu wtryskowego,który w nowszych Polonezach montują seryjnie
            kupując od GeneralMotors. Więc w Polonezach jest dokłądnie taki sam a koszt to
            juz "tylko" 120zł :) Wiec jak mowilem, z czesciami nei powinno byc cięzko.
            • nemesis44 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 13:35
              Aha, co do przebiegu to przynam ze troszke za mały mi sie wydaje... Zwykle auta
              z tego rocznika mają 120-160tys...
              Najlepiej byłoby wybrać sie z autem do mechanika,za przegląd myśle ze zapłacisz
              w granicach 60zł. Jeśli rzeczywiscie miałby taki przebieg to rewelacja. Ale
              cofnąc licznik to nie problem... Mechanik zobaczy czy nie ma powaznych
              wycieków, albo czy silnik nie jest podejrzanie czysty(czyt:swiezo umyty)
              Najlepiej jak zmierzy kompresje na cylindrach i powie wtedy w jakim silnik jest
              stanie.
              • serena2 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 13:46
                nemesis44 napisał:

> Aha, co do przebiegu to przynam ze troszke za mały mi sie wydaje... Zwykle
                auta
                >
                > z tego rocznika mają 120-160tys...
                > Najlepiej byłoby wybrać sie z autem do mechanika,za przegląd myśle ze
                zapłacisz
                >
                > w granicach 60zł. Jeśli rzeczywiscie miałby taki przebieg to rewelacja. Ale
                > cofnąc licznik to nie problem... Mechanik zobaczy czy nie ma powaznych
                > wycieków, albo czy silnik nie jest podejrzanie czysty(czyt:swiezo umyty)
                > Najlepiej jak zmierzy kompresje na cylindrach i powie wtedy w jakim silnik
                jest
                >
                > stanie.

Właśnie jestem umówina dzisiaj na diagnostyke.Dam Ci jutro znać jak poszło
                • darkle Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 14:10
                  Zgadzam się ale silnikiem krokowym na razie się nie przejmuj bo na razie może
                  nie ma takiego problemu. Przebieg naprawde wydaje się podejrzany, i silnik
                  powinien obejrzeć i posłuchać dobry mechanik. Przebieg auta można ustalić po
                  wielu jeszcze znakach: Zużycie kierownicy, siedzeń, podkładek pedałów sprzęgła
                  i gazu (jeśli są nowe to ktoś celowo chce zataić przebieg auta). co do cenu
                  wydaje mi się że jeszcze można będzie nieco stargować. Ale najpierw należy
                  samochód obejrzeć czy nie był np. po wypadku lub czy nie gnije w miejscach o
                  których pisaliśmy. Jeśli przebieg jest rzeczywiście taki mały to jest to
                  naprawde cenny egzemplarz. Dodatkowo jest sprowadzony, ja także mam opla
                  sprowadzonego z niemiec rok temu. Dzięki temu nie jeżdził po dziurach, na
                  zasyfionym paliwie, jest bardziej zadbany, bo niemcy bardziej, pomimo kasy
                  dbają o samochody, jest naprawiany za pomocą oryginalnych części, i mniejsze
                  ryzyko że auto jest po wypadku. Dlatego nie kupiłbym auta które tyle lat
                  jeżdziło by po polsce.
                  pozdr.
    • darkle Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 12:45
      Mechanicznie dobre auta ,tanie części w stosunku do innych, za to bardzo
      gnijąca blacha porównywalna do poloneza z lat 80 (te Z lat 92-97 to juz są poza
      konkurencją)Gniją głównie tylne nadkola i progi. Ople są raczej oszczędne.
      Ogólnie dobre auto, za te pieniądze można też ewentualnie pomyśleć o jakimś
      japończyku Mazda 323 czy toyotka praktycznie bezawaryjne ale jak coś to części
      są chyba droższe.
    • serena2 Re: opel kadet 1.6 03.07.03, 11:59
      No i byłam wczoraj na diagnostyce i u mechanika. Wię do tego przebiegu który
      jest na liczniku (9800) tzreba prawdobodobnie dodać 1 na przodzie, silniczek
      lekko poderżnięty, progi do wymiany, zawieszenie w porządku. No i co wy na to?
      • woytas Re: opel kadet 1.6 03.07.03, 13:57
        jak nie gnije to bier go
      • nemesis44 Re: opel kadet 1.6 03.07.03, 15:26
        Potargowałbym sie jeszcze troche i wtedy moze warto... radzilbym sie dowiedziec
        kiedy zmieniany był pasek rozrządu (powinien co 60tys.km) bo wymiana tego jest
        roszke droższa niz płynów i oleju które trzeba koniecznie zrobic w "nowym"
        aucie. Jesli mechanik powiedział ze silnika ma swoje lata i przebieg, ale jest
        oki to warto wziąc, te silniki bez remontu robią do 250tys a potem drugie
        tyle :)
        PS: większosc Frisco jest bordowych , jak ten tez, to ja osobiscie bym nie brał
        bo nie podoba mi sie ten kolor :)
        Pozdrawiam
      • darkle Re: opel kadet 1.6 04.07.03, 08:44
        serena2 napisała:

> No i byłam wczoraj na diagnostyce i u mechanika. Wię do tego przebiegu który
        > jest na liczniku (9800) tzreba prawdobodobnie dodać 1 na przodzie, silniczek
        > lekko poderżnięty, progi do wymiany, zawieszenie w porządku. No i co wy na to?

przebieg 200 tys to raczej normalka w tym roczniku. Gorzej że piszesz że jest
        poderżnięty. Mechanik powinien powiedzieć czy silnik ma przedmuchy, czy coś w
        nim stuka, a jeśli tak to czy długo można nim pojeżdzić, ewentualnie co należy
        w nim wymienić żeby było ok. Jeśli silnik ma przedmuchy to jest już na umarciu.
        Do tego progi.. Jeśli są do wymiany to prawdopodobnie są także zgnite ranty
        tylnych nadkoli. Jeśli już je ktoś wymienił to trzeba zobaczyć jak fachowo.
        (Póżniej może być woda w bagażniku, jeśli zrobione jesty to prowizorycznie na
        sprzedaż). jakby nie było 7.5 tys to nie są bardzo małe pieniądze i za nie
        można kupić naprawdę dobre auto. Za 7 tys znajomy kupił mitschubischi Colta z
        91 roku, w bardzo dobrym stanie, na ładnych alufelgach i w metaliku. Wystarczy
        pojechać na giełdę lub przejrzeć ogłoszenia. Nie radzę kupować pierwszego
        lepszego auta, chyba że od b. dobrego znajomego.
        Jeśli się zdecydujesz, od razu powinnaś zmienić pasek rozrządu, i wymienić
        olej. Niezależnie od tego co mówi właściciel. Na tym nie warto oszczędzać.
        Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka