cambridge2 04.11.03, 17:25 Mój samochód "nabiera" jakiś powierzchniowych ładunków elektrostatycznych. Wysiadając z samochodu, przy zamykaniu drzwi mój samochód mnie "kopie":) Co może być tego powodem i jak temu zaradzić? Samochód to seicento 1.1. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomserwis Re: ładunki elektrostatyczne 04.11.03, 21:42 to normalne zjawisko niektórych aut ,staraj się nie ubierać w ubrania które się elektryzują. Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: ładunki elektrostatyczne 04.11.03, 23:11 Ja wychodzac z auta najpierw chwytam za gore drzwi a potem stawiam noge na ziemi - wtedy nie czuje kopniecia Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: ładunki elektrostatyczne 05.11.03, 17:19 To niestety współdziałanie dwóch rzeczy: siedzeń wykonanych z elektrostatycznego gównolitu i ubrań, które się elektryzują. Ale dzisiaj w czasach gdy nawet jeansy nie są 100% z bawełny tylko mają domieszki lycry itp nic mnie już nie zdziwi. Chyba nie ma na to jednoznacznej rady, bo w niektórych modelach aut sa specjalne punkty, którte dotyka się palcem, żeby się uziemić, a w Seciento trzeba wypróbować czy dotknięcie czegokolwiek przed wstaniem z fotela daje efekt (np. dźwigni ręcznego) Odpowiedz Link Zgłoś
darkle Re: ładunki elektrostatyczne 12.11.03, 10:03 Moja zona wychodząc zamuka drzwi palcem za szybę. Efekt jest taki, że i tak ją kopnie, a całe szyby są wymazane. Ja już przywykłem. Wychodząc dotykam ręką progu, aby nastąpiło świadome kopnięcie. Jak zamykam samochód czasem kopnie mnie jeszcze raz, tym razem niespodziewanie. Podobno są jakieś spreye antyelektrostatyczne. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: ładunki elektrostatyczne 17.11.03, 14:39 Mnie kopało zanim opanowałem następującą technikę (sprawdza się we wszystkich samochodach, którymi jeżdżę jako kierowca lub pasażer): otwieram drzwi i _nie_ _przekręcająć_ _się_ w fotelu chwytam ręką elementu zamka na słupku - jest odizolowany, bez lakieru - i dopiero wtedy wysiadam. Stwierdziłem bowiem, że największy ładunek generuje się podczas tarcia ubrania o fotel _przy_ _wysiadaniu_. Ładunki, które generują się podczas jazdy uziemiają się i nie są groźne (inaczej kopałoby chwycenie zamka na słupku). Pozdtawiam vatseq Odpowiedz Link Zgłoś