norbert.n Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 16.07.09, 15:56 To tak jakbyś kupił używane majtki.... Odpowiedz Link Zgłoś
obydopiatku Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 16.07.09, 16:50 mogę ci sprzedać używane sztuczne szczęki mojego dziadka, może też ci się na coś przydadzą, a może jesteś tylko kolekcjonerem. Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 16.07.09, 17:27 > To tak jakbyś kupił używane majtki.... Niby tak, ale zdajesz sobie sprawe ze wszystkie czesci w Twoim samochodzie i wszystkie Twoje majtki sa uzywane? Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 16.07.09, 17:23 Dlaczego chcesz kupic szczeki? Bo pies je zjadl jak mojemu dziadkowi? Domyslam sie ze zajezdziles hamulce "do metalu", w takim razie jak najbardziej mozesz kupic uzywane szczeki. Zaloz nowe okladziny, bo jezeli przetoczyles bebny to krzywizna (promien) bebna bedzie za bardzo odbiegac od krzywizny uzywanej okladziny i ona bedzie sie wycierac "lokalnie" zamiast kontaktowac wieksza powierzchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 PS 16.07.09, 17:38 Pomyslalem ze zamiast przetaczac bebny i instalowac okladziny, prosciej a moze nawet taniej byloby wziac ze szrotu komplety szczeki / beben jezeli sa w przyzwoitym stanie, nie pomieszaj tylko lewych z prawymi. Jakbym mial opla 92 to bym tak zrobil i sie wcale nie szczypal. Odpowiedz Link Zgłoś
obydopiatku Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 17.07.09, 10:17 nie przetoczył bębnów. jakby to zrobił to pytanie byłoby debilne. szczęki są na ogół tańsze niż przetaczanie bębnów. twoje (szacunek) porady odnośnie schrottu dotyczą (mam nadzieję) tylko samochodów nowych np. po dzwonie. albo całkowicie niechodliwych np. liaz. osobiście wolałbym jakiś zamiennik niż przechodzone gacie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 17.07.09, 17:34 > nie przetoczył bębnów. > jakby to zrobił to pytanie byłoby debilne. > szczęki są na ogół tańsze niż przetaczanie bębnów. Ja rozumiem ze sytuacja jest taka ze on zjechal bebny i szczeki do metalu i zdarl ten metal na obu. Bebny wystarczylo przetoczyc, a szczek niestety nie da rady , wiec potrzeba nowe albo uzywane. Przez "szczeki" rozumiem ta metalowa czesc do ktorej przyklejona albo przynitowana jest okladzina. Nie widze powodu dlaczego uzywane szczeki sa be, a juz nie widze najmniejszego powodu dlaczego uzywany komplet beben/szczeki z okladzinami jest be. > twoje (szacunek) porady odnośnie schrottu dotyczą (mam nadzieję) > tylko samochodów nowych np. po dzwonie. albo całkowicie niechodliwych Otoz niekoniecznie. Samochod po dzwonie zwlaszcza tegim moze miec elementy z pozoru nieuszkodzone a w rzeczywistosci pekniete albo lekko zgiete, a samochod stary z rozwalonym silnikiem moze miec na przyklad prawie nowe hamulce zrobione miesiac wczesniej. Nie ma reguly. Odpowiedz Link Zgłoś
obydopiatku Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 20.07.09, 16:59 zgadzam się z tobą! tylko w kwestii logicznej. jak by gościu chciał sobie przynitować nowe okładziny to znaczy że się zna i nie zadawałby takich pytań. jeżeli założy nowe okładziny to z czasem dopasują (dotrą) się do bębnów, ale gdy założy szczęki z okładzinami używanymi to już niekoniecznie (może się i dotrą ale mogą już być wówczas cieniutkie). no i skuteczność takich hamulców (na dotarciu) to już nie jest rewelacyjna. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Szczęki dopasowują się do bębnów 17.07.09, 13:00 i do innego auta nie pasują. M. Odpowiedz Link Zgłoś
phelix Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 17.07.09, 15:07 To masz na imię Opel? Odpowiedz Link Zgłoś
energy52 Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 24.07.09, 20:50 Czy mają byc używane ze względu na oszczędność czy też jakaś wyższa filozofia kryje się za tym krokiem? Powiem tak; jak używane szczęki wyglądają wiesz najlepiej patrząc zapewne na swoje. Nowe szczęki dostaniesz już za 40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aprox99 Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 25.07.09, 16:03 Kup sobie uzywana prezerwatywe jest tansza od nowej. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Szczęki hamulcowe? 28.07.09, 16:53 Czy zaciski do klocków? To drugie to tak, a to pierwsze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
xwodas1 Re: Czy warto kupic używane szczęki do opla? 07.09.09, 14:04 Urzywane szczęki można zamontować jak najbardziej lecz czy warto ryzykować swoim i kogoś życiem? Hamulce to podstawa !!! Odpowiedz Link Zgłoś