szofer102 04.09.09, 20:41 Witam. W mojej Megane z silnikiem wysokoprężnym od jakiegoś czasu zaczoł falować obrotomierz(samoczynnie rośnie na chwilę) i w tym czasie silnik dziwnie pracuje. Może ktoś pomóc co jest przyczyną. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedyny.gazebo Re: falujące obroty 06.09.09, 19:38 pompa albo wtryski najlepiej podjechac do jakiegos fachmana od diesli i zdjagnozowac Odpowiedz Link Zgłoś
szofer102 Re: falujące obroty 06.09.09, 20:38 w tym problem, że byłem i na komputerze wszystko jest OK słyszałem też o czujniku położenia wału korbowego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xwodas1 Re: falujące obroty 07.09.09, 13:48 Cześć Sprawdz filtr paliwa czy nie ma w nim jakiegoś syfu typu kawałki rdzy, płynnej parafiny, denaturatu. Miałem podobne problemy z obrotami, okazało się że mam w filtrze płynną parafinę, wymiana filtra oraz miejsca tankowania pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
szofer102 Re: falujące obroty 09.09.09, 11:15 dzięki ale filtr paliwa świeżo wymieniany przez ostatnie 2-3 miesiące tankuję tylko paliwa typu verwa oraz wlałem niemiecki płyn polecony przez mechanika który niał poprawić działanie i nic dalej to samo Odpowiedz Link Zgłoś
xwodas1 Re: falujące obroty 10.09.09, 18:39 Przyczyn może być wiele, warto sprawdzić jeszcze filtr powietrza albo naciąg paska klinowego, ewentualnie akumulator,czy w czasie pracy silnika utrzemuje to samo napięcie. Niestety nie jestem fachowcem a więc daje Tobie porady z własnego doświadczenia. Mam nadzieję że mogłem na coś się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkurka2000 Re: falujące obroty 11.09.09, 13:15 Nie wiem czy się przydam ale coś takiego jak regulator napięcia - może z nim coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
missdee1201 Re: falujące obroty 06.10.09, 08:22 Witam Pozwolę sobie wykorzystać temat, aby zapytać o Waszą opinię. Mam problem od kilku dni. W moim Peugeocie 106 (rocznik 94) po odpaleniu silnik wskakuje na wysokie obroty i takie utrzymuje. Wtedy wysiadam z auta, otwieram maskę i próbuje rozruszać linkę od gazu (prosze wybaczyc niefachowe słownictwo, ale jam baba ;). Linka zaczyna odstakiwac sama po jakiś 5-10 minutach poruszania nią, ale przez ten czas sama nie odskakuje i silnik pracuje na najwyższych obrotach. Dodam, że jak jadę i wciskam gaz to wtedy jest w miarę ok, gorzej jak wciskam sprzęgło, wtedy silnik wyje jak szalony. Cały ten proces trwa około 10 minut i potem jest juz ok. O co kaman?? Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: falujące obroty 06.10.09, 13:03 Linka sie zacina. Trzeba ja wymienić i to szybko bo pęknie i będzie kłopot na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
missdee1201 Re: falujące obroty 07.10.09, 07:30 Dziękuje za odpowiedź. Jednak wczoraj mechanik wydał opinię: "silniczek krokowy" Co to??? Jak to ugryźć... Cenę wywalił 500 zł, ale nie jestem do mechanika przywiązana... Odpowiedz Link Zgłoś
walek_z_lasu Re: falujące obroty 12.10.09, 09:12 Cześć. Jeżeli 500 jest dla Ciebie do przełknięcia - spoko. Przyczyn wariujących obrotów może być wiele. W mojej fieście nie pomogło czyszczenie silnika krokowego, następnie jego wymiana (zamiennik: 150 zł), czyszczenie przepustnicy, wymiana filtra paliwa. Na forach internetowych mowa jest też o dostawaniu się "fałszywego" powietrza między przepływomierzem a kolektorem ssącym, na uszczelce kolektora ssącego, na uszczelkach wtryskiwaczy, o odłączeniu i podłączeniu ...akumulatora(!) jako remedium, kłopoty z przepływomierzem powietrza, czujnikiem położenia przepustnicy. Napisz na czym ostatecznie stanęło. Powodzenia, Walek Odpowiedz Link Zgłoś
missdee1201 Re: falujące obroty 12.10.09, 09:20 Stanęło na silniczku krokowym. Uzywany kupilam za 120 zł, własny chłop wymienił i chodzi teraz jak spod igły :) Dziekuję za wszystkie wskazówki! I pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś