05.10.12, 21:28
Witam!Jak na razie w fazie planow, ale mysle o ciazy-mam corke, czterolatke, urodzona z trzeciej ciazy przez cc (pierwszy porod cc, FMU, IUGR, odklejenie lozyska,porod pwczesny,przyczyny nie znam, druga ciaza-poronienie w 12tc, prawdopodobnie z powodu wysokiej nadcynnosci tarczycy).Ciaza z corka raczej niepowiklana, ale pelna lekow-od tyreostatyku, poprzez konskie dawki pregnylu i progesteronu do gynipralu, porod w 36tc, Mloda zdrowa jak ryba.Ciecie bylo wykonane "na wszelki wypadek", po odejsciu wod nic sie nie dzialo kilka godzin, wiec lekarz zdecydowal sie na cc.
I teraz-zastanawiam sie, dosc powaznie, nad dzieckiem-mam 33 lata,stabilizuje sie moje zycie osobiste i mysle,ze dziecko by bylo swoistym ukoronowaniem tego dobregpo okresu w zyciu.Stad mam pytania-
Czy trzeci porod po dwoch cc MUSI sie zakonczyc cieciem?Szczerze mowiac, po dwohc cc chcialabym sporbowac urodzic sn..
Jaki duze jest prawdopodobienstwo powrotru nadczynnosci w ciazy (obecnie eutyreoza, bez terapii)
Ile ciec jest bezpiecznych-wiem,z e w duzej mierze zalezt to od stanu blizny itp, ale interesuje mnie jakas srednia...
Dziekuje i pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • nini6 Re: 3 cc 05.10.12, 22:20
      Dragica, na temat zadany przez Ciebie sie nie wypowiem, ale chciałam Ci powiedzieć, że bardzo się cieszę, że u Ciebie tak dobrze :) Trzymam kciuki za realizację planów dzieciowych!
      • dragica Re: 3 cc 05.10.12, 22:38
        Nini, to raczej jakis plan, pzryszlosc,ale lepiej wiedziec zawczasu:))))Niemniej, dzieki:))))
        • miacasa Re: 3 cc 05.10.12, 22:42
          Napisz na forum Poród domowy, są tam dziewczyny, które przygotowywały się do sn po 2 cc (jednej się udało)
    • princesswhitewolf Re: 3 cc 06.10.12, 00:17
      Niech Pani sprawdza TSH poziom co miesiac w badaniach krwi i lekarz niech reguluje dawke leku i bedzie ok.
      • dragica Re: 3 cc 06.10.12, 00:40
        Przeciez napisalam, ze lekow nie biore, bowiem mam normalny poziom hormonow w tym momencie-w ostatniej ciazy hormony oszalaly od jakiegos 5tc...i nie tylko tsh, bo tez ft4 i ft3.
        • ewelajnawrocek Re: 3 cc 06.10.12, 11:08
          ja jestem po dwoch CC, jedno w 31 tyg, drugie w 37 tyg i podczas drugiej CC lekarz mi wprost zabronił kolejnych ciąż, ale byłam w takim szoku, ze nie dopytywałam dlaczego. Ponoć miałam ogromne zrosty po pierwszej, ale do konca nie pamiętam co mówił. Ja się boję nie tyle o bliznę, co że kolejnej ciązy znów nie donosze, nie wiem d;aczego rodze tak wczesnie;/
    • estera.78 Re: 3 cc 07.10.12, 16:27
      wg mojej ginki po dwóch cc za trzecim razem tylko cc i nie ma opcji na poród naturalny. Ryzyko ,że pęknie macica jest tak duże, że nikt nie ma ochoty go podejmować. Ja czekam na 3 cc własnie :) Ale wcale mnie nie martwi fakt, że nie mogę rodzić sn ( juz raz próbowałam i wybitnie mi sie nie podobało).
    • katarzynaoles Re: 3 cc 07.10.12, 18:24
      Możliwość podjęcia próby sn po 2 cc jest mozliwa, w wielu wypadkach kończy się porodem sn. Decyzja o tym, czy mozna rodzić w ten sposób zależy w Pani wypadku od ogólnego stanu zdrowia ale i od tego, jak ma się blizna na macicy. Nie umiem Pani udzilić informacji w kwestii "średniej", to na pewno będzie mógł zrobić lekarz. W Polsce VBAC (vaginal birth after ceasarean) po 2 cc jest coraz częściej rozważany przez kobiety, na świecie wiele osób decyduje się na takie rozwiązanie - dużo wiadomości na anglojęzycznych stronach po wrzuceniu w wyszukiwarkę skrótu. Ja wiem o co najmniej kilku takich porodach w Polsce w tym roku, podczas kiedy jeszcze niedawno w ogólne nie było mowy o takich "fanaberiach". Pozdrawiam serdecznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka