dragica
05.10.12, 21:28
Witam!Jak na razie w fazie planow, ale mysle o ciazy-mam corke, czterolatke, urodzona z trzeciej ciazy przez cc (pierwszy porod cc, FMU, IUGR, odklejenie lozyska,porod pwczesny,przyczyny nie znam, druga ciaza-poronienie w 12tc, prawdopodobnie z powodu wysokiej nadcynnosci tarczycy).Ciaza z corka raczej niepowiklana, ale pelna lekow-od tyreostatyku, poprzez konskie dawki pregnylu i progesteronu do gynipralu, porod w 36tc, Mloda zdrowa jak ryba.Ciecie bylo wykonane "na wszelki wypadek", po odejsciu wod nic sie nie dzialo kilka godzin, wiec lekarz zdecydowal sie na cc.
I teraz-zastanawiam sie, dosc powaznie, nad dzieckiem-mam 33 lata,stabilizuje sie moje zycie osobiste i mysle,ze dziecko by bylo swoistym ukoronowaniem tego dobregpo okresu w zyciu.Stad mam pytania-
Czy trzeci porod po dwoch cc MUSI sie zakonczyc cieciem?Szczerze mowiac, po dwohc cc chcialabym sporbowac urodzic sn..
Jaki duze jest prawdopodobienstwo powrotru nadczynnosci w ciazy (obecnie eutyreoza, bez terapii)
Ile ciec jest bezpiecznych-wiem,z e w duzej mierze zalezt to od stanu blizny itp, ale interesuje mnie jakas srednia...
Dziekuje i pozdrawiam,