Gość: ewe IP: 80.50.127.* 06.03.11, 22:41 Jeśli chodzi o pieniądze to ile od dziadków, a ile od chrzestnego proponujecie? a może macie jakieś pomysły na prezent? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zzz Re: I komunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 08:18 Nic szczegolnego, jakis laptop, skuter lub quad. Co do koperty to mysle ze rownowartosc prezentu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: I komunia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 09:16 mamusia przelicza zyski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olof Re: I komunia IP: *.cnow.pl 07.03.11, 09:44 od dziadków po tysiączku od dziadka/babki, od chrzestnych po "dwójce"; prezenty: rower tandem, weekend w Helsinkach, kolacja z biskupem, darmowa opieka dentystyczna do 18 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic Re: I komunia IP: 83.15.153.* 07.03.11, 14:25 Nic szczególnego to laptop, skuter, quad??? Ludzie chyba powariowali z tymi prezentami. Po co dziecku takie drogie prezenty, a tyle kasy to chyba dla rodziców??? Dla mnie to przesada, żeby na komunię dawać więcej niż na ślub, gdzie młodym napewno bardziej by się kasa przydała. Kiedyś dostawało się coś symbolicznego i jakoś się żyło,a czasy nie są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: I komunia IP: *.cnow.pl 07.03.11, 14:42 Ktoś po prostu ironizuje bo taki post !!!!! kasa? prezenty? ja uważam że coś symbolicznego tak, jak najbardziej i symbolizującego naszą wiarę!!!!!! co pogłębi wiarę i miłość dziecka do Boga i zbliży do nieba a nie NIEBO STRADY:( LUDZIE IMPREZY W LOKALACH NIEDŁUGO I KAPELĘ SIĘ BĘDZIE ZAPRASZAĆ i jakie prezenty?????? po co? czemu to ma służyć? lepszemu przeżywaniu waszego dziecka spotkania z Panem Jezusem? pierwszego w życiu? laptop uczyni podniosłą tę chwilę?????? szkoda mi słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: I komunia IP: *.146.188.87.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.03.11, 13:08 Droga Olu, drogie prezenty wcale nie wykluczają tego, że rodzice chcą wychować dziecko w wierze i miłości do Boga. Taka pierwsza komunia to dla dziecka ogromny stres, razem z rodzicami przygotowuje się do tego cały rok, uczy się jak kochać Boga i jak być dobrym człowiekiem. Coś symbolicznego ma zbliżyć dziecko do nieba? Nie, to sama KOMUNIA ma zbliżyć dziecko do nieba. Jeżeli kogoś stać na laptopa z tej okazji, to dlaczego nie? To ważny dzień dla dziecka, a obiad dla całej rodziny w lokalu- pierwsza taka poważna impreza, podczas której to dziecko będzie w centrum uwagi- może pomóc mu zrozumieć, jak ważną i podniosłą uroczystością jest komunia. Tak, szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: I komunia IP: *.cnow.pl 08.03.11, 14:20 w ogromnym centrum uwagi jest wtedy dziecko hehehehehe znudzone przy stole gdzie dorośli mają swoje tematy albo biega już po podwórku chwaląc sie swoimi zdobyczami z racji spotkania z Jezusem. Katie wiemy dobrze jak jest naprawdę a ty wolałabyś kasę? co? ogarnęło by się co nie co i wróciłaby się uczta weselna oczywiście z okazji tego spotkania z Jezusem . A cóż to za okazja, żeby przy okazji( z tej okazji spotkania z Jezusem) iść z laptopem pod ręką????? a nie lepiej piękny różaniec? piękną książkę? biblię? coś o Papieżu? katie twoja sprawa i szkoda słów na twoje wymysły . Możesz nawet robić fetę z prezencikami z okazji rozmrażania lodówki ! twój zakichany biznes. Każdy ma swoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: I komunia IP: *.146.246.132.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.03.11, 16:37 Ja na swoją komunię dostałam zarówno różaniec i Biblię, jak i mój pierwszy komputer. Swoją drogą, po Biblię zaczęłam częściej sięgać tak naprawdę dopiero w liceum, a komputer służył mi po komunii ładnych kilka lat. I co, z tego powodu moja wiara jest gorsza? Bo dostałam komputer z okazji ważnego święta? Nie, nie jest. Tak było zawsze- na komunię większość dzieciaków dostaje drogie prezenty i moim zdaniem nie jest to ani złe ani dobre, tak po prostu jest. Zresztą chyba lepiej, jak dziecko dostanie ten powiedzmy laptop z okazji komunii niż bez żadnej okazji? Głupot o rozmrażaniu lodówki nie będę komentowała, bo nie chce mi się wierzyć, że to Twoim zdaniem naprawdę takie odpowiednie porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: I komunia IP: 213.77.12.* 08.03.11, 12:35 szczerze, to mnie też to ciekawi... czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii np. z zeszłego roku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: I komunia IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 19:44 Mój mąż jako chrzestny kupuje dla chrześniaka złoty łańcuszek z Bozią i biblię dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo Re: I komunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:00 jedni mają kasę na drogie prezenty, drudzy nie. Poza tym nie myślicie chyba, że dziecko przygotowując się do Komunii Świętej na prawdę przeżywa te całe przygotowania. Jestem zdania, że takie sakramenty powinno przyjmować się w dojrzałym wieku. Przynajmniej licealnym kiedy mamy trochę większe pojęcie o wszystkim. A co jeśli Bóg nie istnieje ? Jeśli istnieje to jest bardzo dziwny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: I komunia IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 08:34 Dla jednych Bóg istnieje, dla innych nie. To kwestia wiary każdego z osobna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: I komunia IP: *.cnow.pl 09.03.11, 10:20 Basiu :) to naprawdę piękne upominki dla dziecka chrzestnego .To jest niesamowite że tacy ludzie jeszcze są .Pełne uznanie i pozdrawiam. A kto chce obdarować dziecko kompem albo innymi gadżetami ma mnóstwo okazji ! imieniny ,urodziny, gwiazdka, dzień dziecka! ludzie nie róbmy z komunii przetargu kto da więcej i wyścigu kto da lepszy prezent albo ile kasy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aspazjak Re: I komunia 08.04.11, 16:34 Niepowtarzalne pamiątki I Komunii Świętej-ręcznie pisane ikony malowane na indywidualne zamówienie przez dyplomowanego artystę plastyka. Na desce, złocone, malowane najwyższej jakości farbami będą piękną pamiątką na całe życie. Wzór można wybrać samemu. Na ikonie zamieszczone będzie imię dziecka, data I Komunii oraz każdy inny zamówiony tekst. www.malerina.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loj Re: I komunia IP: *.play-internet.pl 08.04.11, 22:09 no tak, zawsze znajdzie się dobry powód do zarabiania, nawet przy okazji I Komunii i do reklamowania się na forum. Co do prezentów to niech rodzinka się tak nie rzuca na Komunię, bo potem na wesele jest już spłukana, albo uważa że już swoje powinności spełniła. A ktoś tu słusznie napisał, że lepiej młodych wesprzeć. Jakbym miał porównać hojność gości na mojej komunii i po kilkunastu latach na weselu, to lepiej było na komunii. Na wesele ponosi się ogromne koszty, a goście potrafią przyjść z walizką widelców z bazaru (prezent od 4 osób dorosłych). Przesada z tymi prezentami dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: I komunia IP: *.centertel.pl 08.04.11, 17:32 Mam już za sobą takie wydarzenie. Moja córeczka miała pierwszą komunię w ubiegłym roku. Jeśli chodzi o prezenty to były różne - "od kopert" przez biblię i łańcuszek po kamerę i batut. Radość z prezentów nie przysłoniła dziecku tego co najważniejsze: przyjęcia po raz pierwszy Komunii Św. Myślę, że to kwestia wychowania dziecka. Co do złośliwych komentarzy na temat "ogarniania" pieniędzy to pewnie piszą je ci, których taki los spotkał. Moje dziecko samo wybierało przeznaczenie pieniędzy z kopert. Odpowiedz Link Zgłoś