Dodaj do ulubionych

funny games

11.06.11, 10:11
podobal sie wam ?
czytalam mnostwo zachwalajacych recenzji i nie kumam o co chodzi uncertain
dla mnie film bez sensu
Obserwuj wątek
    • na_pustyni Re: funny games 11.06.11, 19:36
      Hmm, ja bym o nim nie mogła powiedzieć w kategoriach podobania - podobają mi się chabry i długie włosy. Ten film jest poruszający - jak dla mnie. Nie wiem, co Ci więcej napisać big_grin
      • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 19:37
        ale co w nim poruszajacego ?
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 19:47
          hmm tego filmu chyba sie nie rozpatruje w kategoriach dobry/ zly. rezyser zabawia sie widzem, prowokuje go. pokazuje ludzi, ktorzy pozwolili na bycie ofiarami. wszystko w 'uroczej' formie. piekny dom, pociagajacy kaci. tak to widze ale ja nie umiem recenzowac ani piac dluzszych cos tam costam pisemnnych -pojecie z lekcji j polskiego.
          • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 19:51
            japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> pokazuje ludzi, ktorzy pozwolili na bycie ofiarami

O - to ciekawa interpretacja.
            • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:22
              nie wydaloby ci sie podejrzane ze gosc ktory przyszedl po jajka ma na sobie rekawiczki ?

gosc mial na twarzy wypisane psychopata a ta go wpuszcza dyskutuje pozwala na zniszczenie telefonu i zachowuje sie jak walnieta
              • kawka74 Re: funny games 11.06.11, 20:31
                Uruchom wyobraźnię - ona go nie wpuszcza, on się dobija, ona otwiera drzwi, on wpada i próbuje zniszczyć telefon, a wtedy ona daje mu z piąchy i, pozwolę sobie zacytować, poprawia z kopyta, po czym unieruchamia kolesia i dzwoni na policję.
                To nie byłoby takie funny, a już na pewno nie zrobiłaby się z tego żadna game, a reżyser nie zarobiłby ani grosza ;p
                • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:34
                  big_grin
                  • kawka74 Re: funny games 11.06.11, 20:42
                    Ba, ile jest filmów, które nie powstałyby, gdyby ich bohaterowie postępowali jak ludzie myślący, a nie jak coś pomiędzy amebą a pantofelkiem? W wielu przypadkach byłaby to wielka strata, w innych - czysty zysk.
                    • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:47
                      ameba by byla madrzejsza od tej baby tongue_out
                      nawet pierwotniaki wiedza ze nalezy spie...c od niebezpieczenstwa
              • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:28
                czarnaalineczka napisała:

> nie wydaloby ci sie podejrzane ze gosc ktory przyszedl po jajka ma na sobie rek
                > awiczki ?

Nie wiem. On był znajomym jej dobrych przyjacioł - widziała go u nich.
                Nie mam pojęcia, jak bym się zachowała na jej miejscu.
                Oplatanie, że sami sobie winni, pozwolili, etc., to typowe zachowanie "mnie by się to nigdy nie zdarzyło". Klasyka.
                • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 22:36
                  taaa
                  sorki to nie jest scena typu "mnie by sie to nie przydarzylo "

to scena typu "nikomu by sie to nie przydarzylo "
                  nawet pantofelkowi
                  • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:42
                    Odebrałam to zupełnie na odwrót. KAżdemu by się przydarzyło. Nikt nie jest przygotowany na takie coś. Zresztą chyba takie jest przesłanie filmu, przecież ci młodzieńcy zaliczają najpierw sąsiadów bohaterów, a potem biorą się za następnych. I nic nie sugeruje, by nie mieli odnieść kolejnego sukcesu.
                    • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 22:46
                      ale to nierealne
                      jest mnostwo filmow typu sama przemoc ale tam przynajmniej postacie zachowuja sie jak ludzie
                      a tu dupa , falsz na maxa
                      >Zresztą chyba takie jest przesłanie filmu
                      ja tam przeslania nie widze
                      raczej pomysl autora "zrobie denny film dodam filozofie
                      a te barany kupia "
                      • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 23:51
                        Ciekawe. Mam wrażenie, ze inne filmy to pic na wodę, a tu pokazano kawał prawdy. Co się dzieje, kiedy zwykły człowiek natknie się na sadystycznego psychopatę.
                        • aneta-skarpeta Re: funny games 12.06.11, 21:57
                          ja zostałam sprawdzona w czasie realnego zagrozenia- zostałam zaatakowana przez gwalciciela- na szczescie ktos go wystraszył i nic mi nie zrbił poza złapaniem i przycisnieciem do sciany

wiem jedno- strach mnie paralizuje, nie umiem wydobyc z siebie nawet cienia głosu czy machnąc ręka, a na codzien jestem silna i daje rade

wiec jakby mnie ktos napadł w domu to bym oddała wszystkie kosztownosci, jakby mi kazał to bym go zawiozła na lotnisko i pomachala na dowidzeniawink
                          • nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 22:25
                            Wcale nie wiadomo. Moim zdaniem nigdy nie wiadomo, i wyobrażając sobie, można się mylić w obie strony.
                          • czarnaalineczka Re: funny games 12.06.11, 22:32
                            >
                            > wiec jakby mnie ktos napadł w domu to bym oddała wszystkie kosztownosci, jakby
                            > mi kazał to bym go zawiozła na lotnisko i pomachala na dowidzeniawink

ale wpuszczasz tak latwo kogos obcego do domu ?

ze juz o rekawiczkach nie wspomne tongue_out
                            • aneta-skarpeta Re: funny games 15.06.11, 00:11
                              jak mamy sie opierac o funny game to nie byli obcy ludzie
                              jeden byl znajmym, chyba nawet buziakiem sie przywitali, a ten w rekawiczkach byl jego znajomym
                              wiec bym wpuscila

a ze mial rekawiczki? predzej podejrzewalabym go o wstydliwą chorobę niz o niecne zamiary
          • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:03
            >pociagajacy kaci

a co w nich pociagajacego ?
            na lekko glupawych wygladaja
        • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 19:50
          Widziałam tylko wersję pierwotną. W telewizji, w środku nocy, właśnie miałam wyłączyć telewizor i kłaść się spać (na drugi dzień szlam wcześnie do pracy), zobaczylam rodzinę jadącą autem, żonę i męża bawiących się w zgadywanie, jaki to utwór (muzyki klasycznej i dość wyrafinowanej), przysiadłam na kanapie i już do końca filmu sie nie ruszyłam.
          Najbardziej wstrząsający film o przemocy jaki widziałam w życiu. O naszej bezsilności wobec przemocy. O przemocy ze strony psychopatów.
          Film powściągliwy, na pozór niemal zimny, wali obuchem w łeb.

Wcześniej nie słyszałam nawet o Hanekem, od tamtego dnia zostałam jego wielbicielką, i nie zawiodłam się.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 19:57
            o tak tak rezyser jest swietny. najbardziej podobala mi sie "Pianistka"- genialny film.
            • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:30
              smile
              Mnie najmniej. Ale potem przeczytałam książkę - i uznałam, że film jest lepszy od - bardzo dobrej - powieści. A to juz naprawdę wielka sztuka.
          • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:05
            ja najpierw zaczelam ogladac amerykanska wersje
            po zlamaniu ojcu nogi stwierdzilam ze film jest do dupy i wylaczylam

potem moj chlop poczytal recenzje i chcial zobaczyc
            przetrawilismy caly film
            nadal uznalam ze jest do dupy

pomyslalm ze to moze przez amerykanska wersje
            znalazlam niemiecka
            identyczna tylko bohaterowie brzydsi tongue_out
            film nadal bez sensu
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 20:09
              tia pociagajacy to zle slowo ale jakos glupio mi w kontekscie oceny tego filmu nazwac ich ciasteczkami big_grin
              • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:14
                twarzowcy a nie ciasteczka
                kolo ciasteczek to oni nie stali nawet tongue_out
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 20:22
                  no nie bluznij prosze. jak sie mieszka w Polsce to nawet tacy staja sie ciasteczkami tongue_out
                  • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:28
                    big_grin
                    no co ty a gazeta i marian ? suspicious
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 20:30
                      nie chce sobie nawet wyobrazac jak wygadaja tongue_out
                      • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:34
                        Słyszałam od koleżanki z innego forum, że rozmawiała z Gazetą przez skype'a, i że to prześliczna młoda blondynka.
                        Mimo to wciąż mi się wydaje, ze Gazecia jest mężczyzną.
          • najada Re: funny games 12.06.11, 22:35
            Oglądałyśmy tę samą nocną emisję. Nie mogę tego filmu wyrzucić z pamięci, zawsze gdzieś się kołacze. A scena ze stop-klatką i próbą uwolnienia się od porywaczy? I ta taśma przesuwająca się do tyłu? Westchnęłam z ulgą, ale niestety, taśma się przewinęła jeszcze raz.
            Niezwykły, mocny, muszę to napisać - znakomity, choć okropny w odbiorze film.
            • nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 22:39
              Dla mnie najokropniejsza była scena na drodze. Bo już się pojawiła nadzieja - i nic z tego. Scena jak z najstraszniejszego snu.
        • na_pustyni Re: funny games 12.06.11, 21:41
          poruszająca jak dla mnie jest tu bezinteresowna przemoc
    • i_love_my_babies Re: funny games 11.06.11, 22:16
      pamiętam, że oglądałam ten film, jak oboje z synkiem przechodziliśmy nielekkie zpalenie oskrzeli, spałam przy tv i tak sobie skakałam wieczorem po kanałach i zatrzymałam się na "funny games" i tak już - choć nie bardzo przytomna - obejrzałam do ostatniej sekundy, a skonczył się baardzo późno...

najbardziej pamiętam jednego z katów i odtwórczynię roli głównej - ale to była wersja niemiecka (parę lat później obejrzałam amerykańską - ale dla mnie to właśnie aktorzy wersji niemieckiej nadali temu filmowi niepowtarzalny klimat)

bylo parę sztampowych thrillerowych bezsensów jak np. z wspomnianym telefonem - mimo wszystko film bardzo zapadł mi w pamięć
      a to chyba znaczy, że można o nim powiedzieć, iż jest "dobry" wink)
      • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:40
        To chyba oglądałaś wtedy co ja, i podobnie odebrałaś.
        Tak, tego filmu się nie zapomina.
        Parę miesięcy temu tvp kultura puszczała w środku nocy wczesne filmy Hanekego - niestety zgapiłam się i widziałam tylko jeden, o rodzicach chroniących nastoletniego syna, który popełnił morderstwo. Też daje popalić.
        W każdym razie sukces "Białej wstążki" w ogóle mnie nie zaskoczył, na odwrót, dziwiłam się, że Haneke jest - przynajmniej u nas - malo znany. Cieszę się, że to się zmieniło, dla mnie to najlepszy współczesny reżyser.
        • i_love_my_babies Re: funny games 11.06.11, 22:51
          nie oglądałam jego innych filmów, ale dzięki, zaraz lecę szukać wink))

funny games oglądałam jakieś 3,5 roku temu, chyba na tvp kultura właśnie..
          • nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 23:52
            A to ja dawniej. Na tvp1 lub 2. Nawet to pamiętam - brrrrr.
            A najbardziej chyba podoba mi się "Ukryte" smile
        • czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 22:53
          > Tak, tego filmu się nie zapomina.
          ja zapamietalam tylko , ze mi sie nie podobal
          > W każdym razie sukces "Białej wstążki" w ogóle mnie nie zaskoczył
          co do wstazki sie zgadzam
          • i_love_my_babies Re: funny games 11.06.11, 23:01
            sorry, "Pianistkę" jeszcze oglądałam
    • cherry.coke Re: funny games 12.06.11, 00:27
      Ja nie mam nerwow do takich filmow smile
      • falka32 Re: funny games 12.06.11, 22:08
        Ja też...
        • czarnaalineczka Re: funny games 12.06.11, 22:30
          ja z nudow na tym sudoku rozwiazywalam tongue_out
          kurde nie wiem jak to jakies emocje moze wywolac
          • nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 22:41
            Bo jak rozwiązujesz sudoku, to nie oglądasz filmu. Zwłaszcza takiego. Zresztą w ogóle rozwiązywanie sudoku przy jakimkolwiek filmie Hanekego to kompletne nieporozumienie.
            • czarnaalineczka Re: funny games 12.06.11, 22:45
              polowe obejrzalm normalnie - nuda i bezsens
              a do zlamania nogi 3 razy ogladalam maxmalnie skupiona
              dalej film nie do strawienia

co mialam robic jak film nudny a facet chcial do konca obejrzec ?
              tez na koniec stwierdzil ze strata czasu
            • i_love_my_babies Re: funny games 12.06.11, 22:45
              właśnie oglądam "Ukryte" wink
              • nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 23:43
                oprócz innych zalet tego filmu, bohaterka nosi cudownie wymięte sukienki smile
                • i_love_my_babies Re: funny games 12.06.11, 23:58
                  a na to nie zwróciłam uwagiwink ale zwrócę wink
    • izabellaz1 Re: funny games 13.06.11, 11:28
      Ale mówisz o niemieckim czy amerykańskim?
      • czarnaalineczka Re: funny games 13.06.11, 11:48
        o obu
        • izabellaz1 Re: funny games 13.06.11, 11:58
          Niemiecki był dla mnie niesamowity.
          Amerykański to dla mnie marna kopia niemieckiego.
    • cygarietka Re: funny games 14.06.11, 01:08
      już jakiś czas temu na forum był wątek o tym filmie i teraz też i postanowiłam obejżeć, mimo, że boję się takich filmów. Wczoraj widziałam większa część i dzisiaj reszta, bo "seans24" ma limity i stwierdzam film spoko, w sensie spełnia swoją rolę, trzyma w napięciu, tylko trochę długawy. Zbyt długo pokazywane sceny np leżenia na podłodze itp.
      Najbardziej boję się scen drastycznych a tu były one w domyśle. Jak dla mnie film godny polecenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka