czarnaalineczka 11.06.11, 10:11 podobal sie wam ? czytalam mnostwo zachwalajacych recenzji i nie kumam o co chodzi dla mnie film bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
na_pustyni Re: funny games 11.06.11, 19:36 Hmm, ja bym o nim nie mogła powiedzieć w kategoriach podobania - podobają mi się chabry i długie włosy. Ten film jest poruszający - jak dla mnie. Nie wiem, co Ci więcej napisać Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 19:47 hmm tego filmu chyba sie nie rozpatruje w kategoriach dobry/ zly. rezyser zabawia sie widzem, prowokuje go. pokazuje ludzi, ktorzy pozwolili na bycie ofiarami. wszystko w 'uroczej' formie. piekny dom, pociagajacy kaci. tak to widze ale ja nie umiem recenzowac ani piac dluzszych cos tam costam pisemnnych -pojecie z lekcji j polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 19:51 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > pokazuje ludzi, ktorzy pozwolili na bycie ofiarami O - to ciekawa interpretacja. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:22 nie wydaloby ci sie podejrzane ze gosc ktory przyszedl po jajka ma na sobie rekawiczki ? gosc mial na twarzy wypisane psychopata a ta go wpuszcza dyskutuje pozwala na zniszczenie telefonu i zachowuje sie jak walnieta Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: funny games 11.06.11, 20:31 Uruchom wyobraźnię - ona go nie wpuszcza, on się dobija, ona otwiera drzwi, on wpada i próbuje zniszczyć telefon, a wtedy ona daje mu z piąchy i, pozwolę sobie zacytować, poprawia z kopyta, po czym unieruchamia kolesia i dzwoni na policję. To nie byłoby takie funny, a już na pewno nie zrobiłaby się z tego żadna game, a reżyser nie zarobiłby ani grosza ;p Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: funny games 11.06.11, 20:42 Ba, ile jest filmów, które nie powstałyby, gdyby ich bohaterowie postępowali jak ludzie myślący, a nie jak coś pomiędzy amebą a pantofelkiem? W wielu przypadkach byłaby to wielka strata, w innych - czysty zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:47 ameba by byla madrzejsza od tej baby nawet pierwotniaki wiedza ze nalezy spie...c od niebezpieczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:28 czarnaalineczka napisała: > nie wydaloby ci sie podejrzane ze gosc ktory przyszedl po jajka ma na sobie rek > awiczki ? Nie wiem. On był znajomym jej dobrych przyjacioł - widziała go u nich. Nie mam pojęcia, jak bym się zachowała na jej miejscu. Oplatanie, że sami sobie winni, pozwolili, etc., to typowe zachowanie "mnie by się to nigdy nie zdarzyło". Klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 22:36 taaa sorki to nie jest scena typu "mnie by sie to nie przydarzylo " to scena typu "nikomu by sie to nie przydarzylo " nawet pantofelkowi Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:42 Odebrałam to zupełnie na odwrót. KAżdemu by się przydarzyło. Nikt nie jest przygotowany na takie coś. Zresztą chyba takie jest przesłanie filmu, przecież ci młodzieńcy zaliczają najpierw sąsiadów bohaterów, a potem biorą się za następnych. I nic nie sugeruje, by nie mieli odnieść kolejnego sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 22:46 ale to nierealne jest mnostwo filmow typu sama przemoc ale tam przynajmniej postacie zachowuja sie jak ludzie a tu dupa , falsz na maxa >Zresztą chyba takie jest przesłanie filmu ja tam przeslania nie widze raczej pomysl autora "zrobie denny film dodam filozofie a te barany kupia " Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 23:51 Ciekawe. Mam wrażenie, ze inne filmy to pic na wodę, a tu pokazano kawał prawdy. Co się dzieje, kiedy zwykły człowiek natknie się na sadystycznego psychopatę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: funny games 12.06.11, 21:57 ja zostałam sprawdzona w czasie realnego zagrozenia- zostałam zaatakowana przez gwalciciela- na szczescie ktos go wystraszył i nic mi nie zrbił poza złapaniem i przycisnieciem do sciany wiem jedno- strach mnie paralizuje, nie umiem wydobyc z siebie nawet cienia głosu czy machnąc ręka, a na codzien jestem silna i daje rade wiec jakby mnie ktos napadł w domu to bym oddała wszystkie kosztownosci, jakby mi kazał to bym go zawiozła na lotnisko i pomachala na dowidzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 22:25 Wcale nie wiadomo. Moim zdaniem nigdy nie wiadomo, i wyobrażając sobie, można się mylić w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 12.06.11, 22:32 > > wiec jakby mnie ktos napadł w domu to bym oddała wszystkie kosztownosci, jakby > mi kazał to bym go zawiozła na lotnisko i pomachala na dowidzenia ale wpuszczasz tak latwo kogos obcego do domu ? ze juz o rekawiczkach nie wspomne Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: funny games 15.06.11, 00:11 jak mamy sie opierac o funny game to nie byli obcy ludzie jeden byl znajmym, chyba nawet buziakiem sie przywitali, a ten w rekawiczkach byl jego znajomym wiec bym wpuscila a ze mial rekawiczki? predzej podejrzewalabym go o wstydliwą chorobę niz o niecne zamiary Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:03 >pociagajacy kaci a co w nich pociagajacego ? na lekko glupawych wygladaja Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 19:50 Widziałam tylko wersję pierwotną. W telewizji, w środku nocy, właśnie miałam wyłączyć telewizor i kłaść się spać (na drugi dzień szlam wcześnie do pracy), zobaczylam rodzinę jadącą autem, żonę i męża bawiących się w zgadywanie, jaki to utwór (muzyki klasycznej i dość wyrafinowanej), przysiadłam na kanapie i już do końca filmu sie nie ruszyłam. Najbardziej wstrząsający film o przemocy jaki widziałam w życiu. O naszej bezsilności wobec przemocy. O przemocy ze strony psychopatów. Film powściągliwy, na pozór niemal zimny, wali obuchem w łeb. Wcześniej nie słyszałam nawet o Hanekem, od tamtego dnia zostałam jego wielbicielką, i nie zawiodłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 19:57 o tak tak rezyser jest swietny. najbardziej podobala mi sie "Pianistka"- genialny film. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:30 Mnie najmniej. Ale potem przeczytałam książkę - i uznałam, że film jest lepszy od - bardzo dobrej - powieści. A to juz naprawdę wielka sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:05 ja najpierw zaczelam ogladac amerykanska wersje po zlamaniu ojcu nogi stwierdzilam ze film jest do dupy i wylaczylam potem moj chlop poczytal recenzje i chcial zobaczyc przetrawilismy caly film nadal uznalam ze jest do dupy pomyslalm ze to moze przez amerykanska wersje znalazlam niemiecka identyczna tylko bohaterowie brzydsi film nadal bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 20:09 tia pociagajacy to zle slowo ale jakos glupio mi w kontekscie oceny tego filmu nazwac ich ciasteczkami Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 20:14 twarzowcy a nie ciasteczka kolo ciasteczek to oni nie stali nawet Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 20:22 no nie bluznij prosze. jak sie mieszka w Polsce to nawet tacy staja sie ciasteczkami Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: funny games 11.06.11, 20:30 nie chce sobie nawet wyobrazac jak wygadaja Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:34 Słyszałam od koleżanki z innego forum, że rozmawiała z Gazetą przez skype'a, i że to prześliczna młoda blondynka. Mimo to wciąż mi się wydaje, ze Gazecia jest mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
najada Re: funny games 12.06.11, 22:35 Oglądałyśmy tę samą nocną emisję. Nie mogę tego filmu wyrzucić z pamięci, zawsze gdzieś się kołacze. A scena ze stop-klatką i próbą uwolnienia się od porywaczy? I ta taśma przesuwająca się do tyłu? Westchnęłam z ulgą, ale niestety, taśma się przewinęła jeszcze raz. Niezwykły, mocny, muszę to napisać - znakomity, choć okropny w odbiorze film. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 22:39 Dla mnie najokropniejsza była scena na drodze. Bo już się pojawiła nadzieja - i nic z tego. Scena jak z najstraszniejszego snu. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: funny games 12.06.11, 21:41 poruszająca jak dla mnie jest tu bezinteresowna przemoc Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: funny games 11.06.11, 22:16 pamiętam, że oglądałam ten film, jak oboje z synkiem przechodziliśmy nielekkie zpalenie oskrzeli, spałam przy tv i tak sobie skakałam wieczorem po kanałach i zatrzymałam się na "funny games" i tak już - choć nie bardzo przytomna - obejrzałam do ostatniej sekundy, a skonczył się baardzo późno... najbardziej pamiętam jednego z katów i odtwórczynię roli głównej - ale to była wersja niemiecka (parę lat później obejrzałam amerykańską - ale dla mnie to właśnie aktorzy wersji niemieckiej nadali temu filmowi niepowtarzalny klimat) bylo parę sztampowych thrillerowych bezsensów jak np. z wspomnianym telefonem - mimo wszystko film bardzo zapadł mi w pamięć a to chyba znaczy, że można o nim powiedzieć, iż jest "dobry" ) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 22:40 To chyba oglądałaś wtedy co ja, i podobnie odebrałaś. Tak, tego filmu się nie zapomina. Parę miesięcy temu tvp kultura puszczała w środku nocy wczesne filmy Hanekego - niestety zgapiłam się i widziałam tylko jeden, o rodzicach chroniących nastoletniego syna, który popełnił morderstwo. Też daje popalić. W każdym razie sukces "Białej wstążki" w ogóle mnie nie zaskoczył, na odwrót, dziwiłam się, że Haneke jest - przynajmniej u nas - malo znany. Cieszę się, że to się zmieniło, dla mnie to najlepszy współczesny reżyser. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: funny games 11.06.11, 22:51 nie oglądałam jego innych filmów, ale dzięki, zaraz lecę szukać )) funny games oglądałam jakieś 3,5 roku temu, chyba na tvp kultura właśnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 11.06.11, 23:52 A to ja dawniej. Na tvp1 lub 2. Nawet to pamiętam - brrrrr. A najbardziej chyba podoba mi się "Ukryte" Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 11.06.11, 22:53 > Tak, tego filmu się nie zapomina. ja zapamietalam tylko , ze mi sie nie podobal > W każdym razie sukces "Białej wstążki" w ogóle mnie nie zaskoczył co do wstazki sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: funny games 11.06.11, 23:01 sorry, "Pianistkę" jeszcze oglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 12.06.11, 22:30 ja z nudow na tym sudoku rozwiazywalam kurde nie wiem jak to jakies emocje moze wywolac Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 22:41 Bo jak rozwiązujesz sudoku, to nie oglądasz filmu. Zwłaszcza takiego. Zresztą w ogóle rozwiązywanie sudoku przy jakimkolwiek filmie Hanekego to kompletne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: funny games 12.06.11, 22:45 polowe obejrzalm normalnie - nuda i bezsens a do zlamania nogi 3 razy ogladalam maxmalnie skupiona dalej film nie do strawienia co mialam robic jak film nudny a facet chcial do konca obejrzec ? tez na koniec stwierdzil ze strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: funny games 12.06.11, 23:43 oprócz innych zalet tego filmu, bohaterka nosi cudownie wymięte sukienki Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: funny games 12.06.11, 23:58 a na to nie zwróciłam uwagi ale zwrócę Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: funny games 13.06.11, 11:28 Ale mówisz o niemieckim czy amerykańskim? Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: funny games 13.06.11, 11:58 Niemiecki był dla mnie niesamowity. Amerykański to dla mnie marna kopia niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: funny games 14.06.11, 01:08 już jakiś czas temu na forum był wątek o tym filmie i teraz też i postanowiłam obejżeć, mimo, że boję się takich filmów. Wczoraj widziałam większa część i dzisiaj reszta, bo "seans24" ma limity i stwierdzam film spoko, w sensie spełnia swoją rolę, trzyma w napięciu, tylko trochę długawy. Zbyt długo pokazywane sceny np leżenia na podłodze itp. Najbardziej boję się scen drastycznych a tu były one w domyśle. Jak dla mnie film godny polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś