Dodaj do ulubionych

Savoir vivre

28.08.13, 23:27

Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Savoir vivre 29.08.13, 00:08
      DROGA REDAKCJO, czy ochlodzic relacje, czy nie przejmować się??
      Ja ich i tak ( mimo pewnego braku obycia, szczegolnie u dziewczyny) bardzo lubię.
      Moze jednak to ja nie mam obycia i nie odczytuję przekazu?

Sama sobie odpowiadasz smile Skoro lubisz to i wybaczysz, nie? Bo nikt nie jest idealny. Dziewczyna obcesowa/malo-obyta ale przy okazji ... i tu lista plusow, ktore Ty znasz. No i jesli te plusy przewazaja nad brakiem obycia to po co ochladzac? Masz jakichs idealnych znajomych? Kazdy ma "cos": jedni bywaja skapi, inni nie lubia bywac na dlugich koncertach, jeszcze inni maja psa puszczajacego baki pod stolem albo krzykliwa papuzke, ktora zawsze musi byc w pokoju - ci akurat nie maja kindersztuby. Jesli przy tym sa fajni i miewasz z nimi dobre kontakty, to olej komentarz o prezencie. Bylo, minelo - water under the bridge smile
    • zahara0 Re: Savoir vivre 29.08.13, 02:24
      Czy ta koleżanka też ich zna? Może wie, że was obgadują, itd?
      Zaufaj swojemu instynktowi.
      Ja miałam kiedyś koleżankę "ą,ę", która wręczyła mi w prezencie zestaw noży do krojenia serów z komentarzem "Kupiłam ci to, bo NA PEWNO nie masz". No akurat tak się złożyło, że rzeczywiście nie miałam, ale po co taki komentarz? Szkoda, że wcześniej nie zwracałam uwagę na to, że za każdym razem coraz mniej komfortowo czułam się w jej towarzystwie I zamiast stopniowo ochładzać relacje, musiałam je zakończyć bardzo dramatycznie.
    • hanna_sty Re: Savoir vivre 29.08.13, 07:46
      Nie wiem co jest dla Ciebie ważniejsze- czy to, że koleżanka jest pozbawiona jakiejkolwiek ogłady czy to, że ja lubisz.
      Reakcje na prezenty są różne- według zasad savoir vivre KAŻDY prezent nalezy natychmiast odpakować( w obecności ofiarodawcy), ucieszyć się ( nawet gdyby to był 10 komplet do manicure) i jak najserdeczniej podziękować.
      Dając prezent nie komentować ( jaki drogi, jaki tani, pewnie nie masz, jak masz to oddasz szwagierce itd).
      Tymczasem w "temacie prezenty" jesteśmy mniej obyci niż gdziekolwiek indziej, albo właśnie wtedy brak obycia wychodzi.
      "Mamy, może sobie weźmiecie", "ale się niepotrzebnie wykosztowałaś" albo krygowanie się przy przyjęciu podarunku - to gafy na porządku dziennym.
      Sama odpowiedz sobie na pytanie co jest dla Ciebie ważniejsze.
      • butch_cassidy Re: Savoir vivre 29.08.13, 08:14
        Jak ich lubisz, to się nie przejmuj.
    • lauren6 Re: Savoir vivre 29.08.13, 08:28
      A to jest kwestia savoir vivre czy przyjaźni?
      Znajomi strzelili gafę, jakich pewnie każdy w swoim życiu popełnia na pęczki. Czy to jest powód żeby ich przekreślać, skoro się lubicie? Jeśli to był jednorazowy wyskok ja bym puściła taką pierdołę mimo uszu. A prezent możesz sobie zachować lub puścić dalej.
      • bei Re: Savoir vivre 29.08.13, 08:40
        Bardzo ich lubię smile!
        Prezent przyjęli i uzywają ( opowiadali o tym, ze pomocny)
        Myślę, ze są po prostu czasami " zakręceni"' stąd ta mała gafa , no taka uroda ich charakteru smile

DROGA REDAKCJO, wychodzi na to, ze ja na starość robię się małostkowa, powinnam od razu spojrzeć na sytuację przez filtr " przymknij oko" smile
    • beliska Re: Savoir vivre 29.08.13, 08:38
      Aż tak Cię ubodła popełniona gafa, by ochładzać czy zrywać znajomośc z lubianymi przez siebie ludzmi?
      • bei Belisko 29.08.13, 08:43

Widzisz, gdy ktoś nielubiany robi przykrość to w dnie duszy spodziewamy się tego, od lubianych jakos niepotrzebnie chcemy wymagać więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka