kruche_ciacho 21.10.13, 16:32 maly palec u reki? no kurde, od jakiegos czasu niezaleznie co robie/nic nie robie jest zdretwialy, nie boli to ale jest cholernie nieprzyjemne prace mam biurowa czyli przed kompem - isc na przeswietlenie jakies??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yenna_m Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 16:36 neurolog możliwe, że problemy z cieśnią nadgarstka zmień podkładkę w myszce na taką z żelową poduszką pod nadgarstek Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 16:42 to palec u lewej dloni, ja jestem praworeczna Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 16:46 Ja też jestem praworęczna - operowaną z powodu cieśni miałam lewą - to nie tylko wina myszki niestety jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 16:51 "ciesnia: Przyczyną choroby jest najczęściej obrzęk zapalny nerwu lub tkanek otaczających oraz zwyrodnieniowe lub pourazowe zacieśnienia ograniczonej przestrzeni kanału nadgarstka. Początkowy ucisk na włókna nerwu pośrodkowego doprowadza do zaburzenia ich odżywiania, co wywołuje wtórny obrzęk i nasila dolegliwości. Do objawów klinicznych zespołu należy: mrowienie w nadgarstku i w okolicy kciuka mrowienie palca wskazującego i środkowego oraz połowy palca serdecznego" a ja mam zdretwialy maly paluch Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 16:55 Możesz mieć zerwany nerw łokciowy. Ja tak miałam. Zaczął drętwieć mały, potem serdeczny, na końcu środkowy. Przyjęłam całą serię bolesnych zastrzyków, dostałam jakieś witaminy i kazano mi masować te zdrętwiałe palce podczas kąpieli w ciepłej wodzie. Po pół roku przeszło. Lepiej idź do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 16:59 Kręgi szyjne. Przede wszystkim regulaminowe, cogodzinne przerwy podczas pracy na komputerze, ponadto znajdź sobie w necie ćwiczenia gimnastyczne na odcinek szyjny. No i dobry materac i poduszka podczas spania - niektórzy polecają wałek pod szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 17:03 mi drętwieje mały i serdeczny i kawałek dłoni po tej stronie.po wizycie u neurologa i badaniu emg okazało się,że mam w znacznym stopniu uszkodzony nerw łokciowy. prawdopodobnie na wiosnę będę miała zabieg polegający na naprawie i przełożeniu tego nerwu-czy jakoś tak na razie mam zaburzone czucie w lewej dłoni, słaby i niepewny chwyt ale z czasem ponoć ma być gorzej. nie boli tylko to takie denerwujące uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: a co jak mi dretwieje 21.10.13, 17:04 aha-przy cieśni nadgarstka drętwieją inne palce. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: a co jak mi dretwieje 22.10.13, 13:07 Siedzę codziennie 8 godz. za biurkiem juz wiele lat, przerabiałam to na wiosnę z tym że w sumie najpierw mrowiały mi palce u jednej ręki potem u drugiej a potem nogi i okazało się że to kręgosłup ( w sumie wysiadł mi i górny i dolny) i sprawy napięciowe. Zapisz sie na basen, gimnastykę i masaż... Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: a co jak mi dretwieje 22.10.13, 13:36 Miałam to samo. Uszkodzony nerw łokciowy, spowodowane głównie tym, że się często opieram na lewym łokciu. Prawa ręka leży, bo używa myszki, a lewa często pozostaje podparta na łokciu. Zaobserwuj, czy też tak siedzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: a co jak mi dretwieje 22.10.13, 14:00 zespól cieśni nadgarstka- nie n łokciowy- byc moze kr C raczej nie neurolog, rehabilitacja, terapia manualna, prawidlowe cwiczenia, zmiana nawykow t= Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: a co jak mi dretwieje 22.10.13, 14:04 rtg odcinka szyjnego kręgosłupa Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: a co jak mi dretwieje 22.10.13, 14:14 to coś z nerwami i przewodzeniem - albo cieśń, albo łokieć, albo idzie wyżej, od barku i szyi. zrób rtg odcinka C/kr. szyjny/, i idź z tym rtg do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś