Dodaj do ulubionych

Zajączek, prezenty?

30.03.14, 19:42
Jest w waszym regionie, mieście itp zwyczaj robienia prezentów na Wielkanoc, tzw. zajączek?? u mnie w rodzinie nigdy nie praktykowaliśmy takiego zwyczaju, a jesli już to jakieś jajka niespodzianki dla dzieci, a tu wczoraj koleżanka zaczeła mi opowiadać co kupuje dzieciom z tej okazji ( hulajnoga, klocki lego, nowe rolki) to wydało mi się mocno przesadzone. Jak to jest u was?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 19:46
      Był, ale to były drobne upominki. U męża w rodzinie "zajączka" nie praktykowano.
    • bi_scotti Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 19:50
      Zajaczek tradycyjnie przynosi jajka czekoladowe wink Nawet w przasniej, gomulkowskiej PRL Zajaczek dostarczal takie fajne kartonowe jajka pomalowane w ludowo-wielkanocno-wiosenne motywy i w tych jajkach byly czekoladki/cukierki. To byla chyba produkcja Wedla. Mniam. Znajomi Francuzi szukali jako dzieci pochowanych "paques" rowniez z czekolada. Moje dzieci, urodzone i wychowane w Kanadzie, przy okazji kolejnych Easters bywaly na zbiorowych poszukiwaniach czekoladowych jajek w roznych parkach etc. Ale procz slodyczy to Zajaczek raczej zadnych "konkretnych" prezentow nie przynosil. Teraz zaczal?
      https://www.colourbox.com/preview/2885774-386045-wrapped-chocolate-easter-bunny-with-egg-isolated.jpg
    • mayaalex Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 19:54
      U mnie jest ale w czasach mojego dziecinstwa zajac przynosil glownie slodycze. Potem juz sie to rozroslo do zabawek i bardziej wypasionych prezentow. Moje dziecko bedzie szukac slodyczy smile
    • bbkk Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 20:04
      Nie ma.
      Ja calkiem niedawno dowiedzialam sie ze w niektorych miejscach w Polce panuje taki zwyczaj.
    • landora Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 20:08
      U nas zawsze był zajączek, ja akurat od rodziców nie dostawałam słodyczy, tylko jakąś drobna zabawkę, książeczkę, potem jakiś drobny kosmetyk czy fajne skarpetki. Ale to tylko dlatego, że czekoladowe zające od dziadków potrafiły stać u mnie na półce po kilka lat, i nigdy nie były zjadane (dziadkowie nigdy nie brali pod uwagę, że ta ich wnuczka słodyczy nie lubi i nie jada, i wszelkie czekolady i lizaki są jej całkowicie obojętne).
    • julka-4 Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 20:44
      U nas jest, dzieciaki dostają takie same prezenty jak w Boże Narodzenie.
    • e_on Re: Zajączek, prezenty? 30.03.14, 21:07
      U nas się praktykuje.
      Lubię dawać prezenty, a córka praktycznie bez okazji nie dostaje (za dużo by się tego zrobiło wink ) - czyli tym bardziej nie mam nic przeciwko zającowi.
      • aquella Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 12:27
        u mnie na odwrót, bez okazji są zabawki, tak więc szukanie kolejnej byłoby przesadą, niech chociaż jedno święto nie kojarzy się z prezentem
        szukanie jajek za to jest i mnóstwo zabawy przy tym
    • feniks_z_popiolu Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 05:21
      Jako dziecko dostawałam od rodziców czekoladowego zająca i czekoladowe jajka i tyle. Sama dawałam dzieciom takie. A dodatkowo jakiś drobiazg typu książka zabawka kosmetyk ciuszek. Jednak nie było przy tym specjalnej celebry.
    • attiya Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 07:14
      ojej, no to niech kupuje
      u nas tylko słodycze i tyle
    • mid.week Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 07:17
      Zajączek jest. Ukrywa słodycze w róznych miejscach i zostawia mapę. Trzeba sobie samemu znaleźć swoje skarby. Czasami zdarza się jakiś drobiazg. Hulajnogę ciężko byłoby schować wink
    • naomi19 Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 07:54
      gdzie mieszkasz? to musi byc smutne miejsce wink
    • edelstein Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 08:45
      Wytlumacz mi dlaczego niestosownym jest wydawanie pieniedzy wedlug wlasnego uznania? rozumiem,ze kolezanka nie kradnie,by miec na prezenty.
      U Nas praktykuje sie drobne prezenty i slodycze.Kto Jak celebruje wielkanoc nie jest moim problemem.Moga nawet sobie slonie i konie kupowac.Nie za moje kupuja.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • chipsi Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 08:54
      U nas dzieci dostają prezenty, czasem muszę je znaleźć. Sa to upominki skromniejsze niż np. pod choinkę.
      U męża (wieś dalej) nie praktykowało się prezentów z żadnej okazji - tzn ostatni prezent od rodziców mąż dostał na 5-te urodziny. Jednak nie uważa za przesadę obdarowywania prezentami własnego potomstwa.
    • melancho_lia Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 08:57
      Nie praktykuję. Babcie pewnie coś tam dzieciakom przygotują, ale one maja fioła na punkcie rywalizacji prezentowej...
    • mea8 Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 09:05
      U mnie w rodzinie (pomorze zach.) nigdy nie bylo zajaczka. Teraz u mnie w domu rowniez nie ma. W rodzinie meza (wielkopolska) dzieci dostaja slodycze. Moi synowie tez sie czasami zalapia.
      • zonkastonka Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 09:12
        Ja pamiętam ze swojego dzieciństwa głównie słodycze. Moje dzieci dostaną jednak prezenty, jak co roku, ale skromniejsze niż np. na BN czy urodziny. Nie zamierzam wydać więcej niż 50-60 zł na dziecko (mały zestaw Lego smile. Jest to głównie podyktowane tym, że podobnie jak któraś forumka wyżej, nie kupujemy dzieciom zabawek bez okazji. Moje już od Gwiazdki pytają kiedy będzie Zajączek smile
        Oczywiście dostaną też coś (choć tutaj głównie słodycze) od dziadków, a przede wszystkim od szwagierki, która nas nawiedzi z Niemiec. Tak więc zbierze się tego dość sporo smile
        Wszystko poukrywane w ogrodzie.
        p.s. jestem z wielkopolski
    • loola_kr Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 09:51
      U nas dzieci dostają prezenty od zajączka.
    • ga-ti Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 10:11
      W moim dzieciństwie - nie, rodzice starali się kupić na święta coś czekoladowego i to było coś niesamowitego w trudnych czasach wink
      Gdy urodziły się moje dzieci przeważnie dostawały od rodzinki (dziadkowie, ciotki, prababcia) jakieś jajka czekoladowe, jajka niespodzianki, zajączki, czekoladkę z kurczakiem, ot tak coś słodkiego dla dzieci.
      W tym roku córka zapytała, czy zajączek pochowa jej jajka w ogrodzie i będzie mogła ich poszukać - wpływ bajek. Jeśli pogoda będzie dopisywała to pewnie zajączek pochowa, niech dziecko ma radochę wink
      • to_ja_tola Re: Zajączek, prezenty? 16.04.14, 11:47
        no własnie pogoda się zapowiada na dobrą.Może też pochowam zabawki w ogrodzie smile
        Fajna zabawa myślę będzie.
    • heca7 Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 12:19
      U mnie nie. Dzieci dostają tylko czekoladowe zające. Ale najmłodszy ich nie lubi tak samo jak nie lubi czekoladowych mikołajów. Więc słodycze oddaje rodzeństwu. Jemu zwykle zostanie jakiś lizak, czekolada (ale w tabliczce) itd.
      Prezentów nie ma i nie było też u mnie w dzieciństwie.
    • joanna_poz Re: Zajączek, prezenty? 31.03.14, 12:23
      w moim domu i w moim regionie nie praktykowało się czegoś takiego.
      w domu mojego partnera - tak więc to on wprowadził zwyczaj "zajaczka' dla naszego syna.

są to często "grubsze" prezenty.
    • karilka12345 Re: Zajączek, prezenty? 15.04.14, 14:27
      W mojej rodzinie na zajączka robimy losowanie do określonej ceny, w tym roku wylosowałam swoją babcie i postanowiłam kupić jej różne gatunki zielonych i owocowych herbat z teekanne które ładnie zapakuje w jakiś koszyk czy pudełko ręcznej roboty. Babcia jest miłośniczką herbaty więc podejrzewam, że z 'zajączka' wielkanocnego się ucieszy, a pudełko zawsze jej zostanie do jakieś domowej dekoracji. Większe prezenty robimy sobie w grudniu, ale w Wielkanoc nie chcemy zbytnio szaleć. Co do pomysłu z hulajnogą itd. to wydaje mi się, że to już lekka przesada.
    • ira_07 Re: Zajączek, prezenty? 15.04.14, 14:51
      U mnie nie, ale u mojego faceta tak - tok temu spędzaliśmy pierwsze wspólne święta, dostałam prezent, a on nie, nawet nie pomyślałam wink Nie widzę w tym nic przesadzonego, fajna tradycja, choć mnie bardziej pasują drobiazgi pochowane w krzakach, ale co kto lubi. Dlaczego zajączek ma być przesadzony, a Aniołek może być wypasiony? Czy tam inny Gwiazdor.
    • misterni Re: Zajączek, prezenty? 15.04.14, 18:05
      Tak, mamy zwyczaj. Dla młodszej mam już kupiony zestaw do koszykówki, dla starszej kilka książek i kosmetyki.
    • werualta Re: Zajączek, prezenty? 15.04.14, 21:36
      prezentów brak
      konsumpcjonizmowi mówię nie
      nie było u nas nigdy prezentów
      owszem, mamy słodycze na święta ale to dla nas wszystkich smile
    • anika772 Re: Zajączek, prezenty? 15.04.14, 21:41
      W moim domu rodzinnym nie było zajączka ani prezentów. Ot, słodycze na stole. U męża podobnie.
      Naszym dzieciom chowamy czekoladowe zajączki, jajka i biedronki wokół domu. I zostawiamy list "od zająca". Oczywiście wiedzą co i jak z tym zającem, ale i tak mają zabawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka