nangaparbat3 10.08.15, 14:51 przełożyla prace domowe wymagajace wiekszej ilosci prądu na wieczór? Jeśli nie slyszalyście: z powodu temperatury elektrownie wodne produkują mniej energii, jest apel o oszczędzanie. Oszczędzacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_dom Re: to ktora emama 10.08.15, 14:54 Przełożyłam gotowane pranie na wieczór, choć zdecydowanie bardziej pasowało mi to zrobić w ciągu dnia. Wieczorem padłam, więc będzie prane dziś wieczorem. Jak dożyję....:/. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: to ktora emama 10.08.15, 14:55 Prałam wcześnie rano, chociaż nie gotuję, gdy piorę. U mnie i tak dziś jest pięknie: 27 stopni i dopiero teraz pojawiło się słońce, wcześniej było dużo chmur. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: to ktora emama 10.08.15, 14:59 marzeka1 napisała: > chociaż nie gotuję, gdy piorę. Ręczniki i pościel zawsze gotowane. A to dużo prądu wymaga Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: to ktora emama 10.08.15, 15:02 Ani ręczników, ani pościeli (a prałam to dzisiaj) nie gotuję. Ostanie moje gotowanie było wtedy, gdy miałam małe dzieci , a są już duuuże. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: to ktora emama 10.08.15, 15:01 Od kilku dni "chodzi" tylko lodówka i klimatyzator. Wieczorem zmywarka-gotuję na gazie. Z praniem i suszeniem czekam jeszcze kilka dni, jak się nic nie zmieni będę musiała się za to zabrać na raty wieczorami. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: to ktora emama 10.08.15, 15:10 Możesz mi powiedzieć, jaka cholera zmusza cię do gotowania tego pranie? Bo mnie się to w głowie nie mieści, żeby robić z własnej woli takie rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: to ktora emama 10.08.15, 15:15 1matka-polka napisała: > Możesz mi powiedzieć, jaka cholera zmusza cię do gotowania tego pranie? Lubię wygotowane szorstkie ręczniki. Czy może chodzi o to, że stoję i w garze gotuję....? (moja pralka mnie wyręcza, jakby kto pytał) Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: to ktora emama 10.08.15, 15:33 afro.ninja napisała: > w jakiej temperaturze pierzesz?? 90 stopni, chyba nie ma innej opcji prania z gotowaniem w pralkach? Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: to ktora emama 10.08.15, 15:09 Odłożyłam pranie na wieczór, nie chce mi się wychodzić na dwór i wieszać. Zrobię wieczorem a rano będę miała suche Zmywarkę nastawiamy zawsze wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
baaasiiia Re: to ktora emama 10.08.15, 15:14 Zazwyczaj pranie, prasowanie i inne prądochłonne rzeczy robimy wieczorami Można więc powiedzieć, ze oszczędzam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: to ktora emama 10.08.15, 15:22 I jeszcze która wodę oszczedza, bo i takie apele sie pojawiły.Ponoc wszystkiemu winni wlasciciele ogródkow, którzy po pracy wieczorem odpalaja wode z weza ii podlewaja trawniki.Tym samym mieszkancom cisnienie wody pada i nie moga sie wykapac jak nalezy.Tylko kto zwróci naklady za rosliny, które padna? Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: to ktora emama 10.08.15, 18:07 Lola, ale pierdoły wypisujesz. ponoć winni własciciele ogródków? a nie jest to przypadkiem skutek tego, że zwyczajnie przez cały maj i czerwiec nie padało, a w lipcu ostatni deszcz pojawił się 2,5tygodnia temu, i u nas to był raptem jeden dzień. a upały robia swoje i dlatego woda w studniach opadła o dobre kilka metrów, i w ogole poziom wód gruntowych opadł? ale na trawniki tyle wody zużyli, że ludziska wykąpać sie nie mogą?! z wisły też wybrali wodę, prawda? że kajakami szoruje się po dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: to ktora emama 11.08.15, 10:01 solejrolia napisała: > Lola, ale pierdoły wypisujesz. ponoć winni własciciele ogródków? A może wcale nie takie pierdoły? Nie mam pewności, co jest przyczyną, ale w ostatnich kilku dniach zimna woda miała o wiele słabsze ciśnienie, niż powinna (i niż gorąca) - ale tylko w godzinach porannych i wieczorem. Może większość ludzi brała wtedy zimny prysznic, ale niewykluczone, że właśnie wtedy podlewali działki - wiadomo, że nie podlewa się w środku słonecznego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: to ktora emama 11.08.15, 11:21 U mnie na działce susza katastrofalna. Od jakichś 3 tygodni nic nie padało. 2 tygodnie temu wykosiłam trawnik i teraz mam wielką połać spalonej słońcem ziemi pokrytej zasuszonymi szczątkami traw bo od tej pory nic nie urosło. Trawa jednak to najmniejszy problem. Gorzej ogród jarzynowy, cukinie, sałata, ogorki, wszelka zielenina... wszystko leży zwiędnięte i przypalone zbyt ostrym slońcem, co wieczor dostają po pół wiaderka wody ale prognozy straszą, że jeszcze kolejne 2 tygodnie może deszczu nie być, więc obawiam się, że i one nie przetrwają.. Kilkuletnie gruszki i jabłonki tracą liście, zwiędły, młoda lipa cała żółta. Wody gruntowe ktore zasilały ich korzenie zeszły duzo niżej. Sprawdzalam studnię u sąsiadow -poziom wody jest kilka metrow niżej niż był zazwyczaj. Pobliska rzeka - na ogół z wartkim nurtem rozlana na 15 m szerokości -obecnie przypomnina strumyk, można jej nurt przeskoczyć z brzegu na brzeg. U mnie raczej wody nie zabraknie, za to u sąsiadów mieszkających na wyżej połozonych terenach wszystko jest możliwe. Najgorzej mają zwierzęta gospodarskie, znajomi w sąsiedniej miejscowości mają stada -krowy i owce - a trawa nie rośnie... Jeśli susza się przedluży to zwierzęta zaczną padac.. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: to ktora emama 11.08.15, 12:02 U mnie to samo, drzewa zrzucają liście, maliny zaschnięte, warzywniak leży i kwiczy, trawa zamienia się w pył, rośliny ozdobne ledwo ciągną, taśmę do podlewania położyłam ale mam tylko jedną, więc przekładam co drugi dzień a działka 1500 metrów W ogóle pierwszy raz podlewam rośliny od 5 lat, od kiedy się wprowadziliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: to ktora emama 11.08.15, 12:19 ja z kranu podlewam tylko warzywniak który daje produkty na obiad i szkoda żeby się zmarnowały, ozdobne rośliny i trawnik odpuścilam, jednak ludzie i zwierzaki ważniejsi. może w weekend zacznę z wiaderkiem do rzeki po wodę chodzić żeby trochę trawnik miejscami choć zasilić... w niedzielę były burzowe chmury na horyzoncie ale ani kropelka z nich nie spadla... wczoraj suche błyskawice na bezchmurnym niebie deszczu ani widu... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: to ktora emama 11.08.15, 12:25 My nawet warzyw i owoców nigdy nie musieliśmy podlewać, bo mamy bardzo żyzna ziemię, pierwszy raz taka klęska. A gdzie, bo ja pod Wrocławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: to ktora emama 11.08.15, 12:55 małopolska, tam u was to na jakieś burze jest szansa, przynajmniej wg prognoz.. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: to ktora emama 11.08.15, 11:27 lola211 napisała: > I jeszcze która wodę oszczedza, bo i takie apele sie pojawiły.Ponoc wszystkiemu > winni wlasciciele ogródkow, którzy po pracy wieczorem odpalaja wode z weza ii > podlewaja trawniki.Tym samym mieszkancom cisnienie wody pada i nie moga sie wyk > apac jak nalezy.Tylko kto zwróci naklady za rosliny, które padna? > jak byłam mała mieszkałam na wsi.... to upały zawsze takie były(no nie wiem, co teraz tak wszyscy przeżywają?) ale pamietam ogłoszenu o oszczędzanu wody, a wieczorami wszyscy podlewali ogródki.... Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: to ktora emama 11.08.15, 12:11 > jak byłam mała mieszkałam na wsi.... to upały zawsze takie były(no nie wiem, co > teraz tak wszyscy przeżywają?) no nie wiem kiedy ty byłaś mała, bo moja babcia wspomina, że i owszem upały "na wsi" były ale nie aż takie wysokie temperatury i nie trwały tak dlugo okresy bez opadów. do 30 stopni i co dwa tygodnie seria opadów jest "normalna" dla Polski, obecna aura jest typowa nad Adriatykiem ale nie u nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: to ktora emama 10.08.15, 15:59 Oszczędzamy. Pohałasuje sąsiadom odkurzaczem wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: to ktora emama 10.08.15, 16:18 Ja zawsze piorę i zmywam wieczorem, bo mam tańszy prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: to ktora emama 10.08.15, 16:20 Ja 😊 w ochronie samej siebie Pralkę ustawiam wieczorem żeby startnęła ok 6. Jak wstanę pranie mam gotowe do rozwieszenia w temp która jeszcze nic zabija.. Gotuję ( jeśli) na gazie.. Nie prasuję bo mi się nie chce.. Kawę robię rano, wody nie grzeję bo przy tym upale wolimy zimną. Bez starań jestem ekologiczna 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: to ktora emama 10.08.15, 17:13 Kawę robię rano, wody nie grzeję bo przy tym upale > wolimy zimną. W sensie- zalewasz kawe zimna woda? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: to ktora emama 10.08.15, 17:23 lola211 napisała: > W sensie- zalewasz kawe zimna woda? Ja teraz taką testuję Cold brew to nazywają i faktycznie przez kilka(naście) godzin ta kawa się zaparza. Ale i tak wodę najpierw muszę zagotować, to nie wiem, czy się liczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: to ktora emama 10.08.15, 17:28 😁 nie no kawę na zimnej wodzie to mi robiły kiedyś dzieci jak chciały matce śniadanie do łóżka dać a wrzątkiem się bawić nie mogły... Kawę robię rano kiedy nie ma obostrzeń, wody do mycia człowieka nie grzeję 😁... Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_caryca_katarzyna Re: to ktora emama 10.08.15, 16:25 nie prasuje, nie gotuje recznikow, nie gotuje polskich, wymagajacych dlugiego pichcenia dan, nie mam klimy, myje sie w 2 minuty pod prysznicem, podloge czesto zamiatam zamiast latac z odkurzaczem... tylko kompy i tv chodza non stop liczy sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: to ktora emama 10.08.15, 16:31 To ja chyba nie oszczędzam, bo piorę w godzinach 9-17, nie mam głowy żeby nastawić pranie z samego rana. Teraz mam włączony komputer, ale ostatnio mniej przy nim siedzę, więc tak dużo prądu nie zużywam. Więcej grzechów nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: to ktora emama 10.08.15, 16:54 Akurat dzisiaj nie prałam bo zrobiłam to wczoraj ale zmywarkę włączyłam w południe. Nie prasowałam ani nie gotowałam ( no, 10 minut). Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: to ktora emama 10.08.15, 16:46 nie oszczedzam wentylatora przecież w ten upal nie wylacze zmywac i prac musze bo mi się nazbieralo Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: to ktora emama 10.08.15, 17:01 Obiad zrobiliśmy-przypomniała nam sie ze mamy szybkowar, wiec zupa była w 15 min. Zmywarka niestety chodzi. Ale nie piorę. Mamy dużo ubrań, możemy pranie ograniczyć. Jak już to puszczę w nocy krotki program puszczę. Prasowanie tylko rano minutę jak trzeba. Wentylator chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: to ktora emama 10.08.15, 17:42 A do nas do urzędu dzwonią zatroskane o roślinność osoby i opier..., że krzewy więdną a my dupy nie ruszamy i nie podlewamy. Tak drodzy poddani już biegnę i podlewam te tawuły, jaśminy, bzy, kaliny i żylistki. A później majteczki to w szklance wody sobie jedna z druga wypierze - a ta woda to będzie z odcedzonych ziemniaków , bo w kranie nie będzie. Także ty tu o oszczędzaniu wody w dzień mówisz jak u nas takie PIERDOŁY !!! ludziska wymagają. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: to ktora emama 10.08.15, 17:43 Mam prąd dwu taryfowy, zmywanie, pranie załatwiam w nocnym prądzie czyli od 22 do 7h. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina4 Re: to ktora emama 10.08.15, 17:53 gotuję na gazie o ile w ogóle mam siłę teraz stac przy garach, pranie robię wieczorem, zmywarkę też puszczam na noc cały czas chodzą dwa wentylatory, jeden bardzo duży, chodzą też w nocy, inaczej chyba ugotowalibyśmy się na miękko w tym skwarze, mam słońce przez cały dzień w chacie albo z jednej, albo z drugiej strony, więc temperatura w domu jest już na poziomie 30 stopni nie prasuje teraz, zeszłabym przy desce do prasowania, a to dosyć słaby sposób opuszczenia tego padołu, więc z ulga odpuściłam Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: to ktora emama 11.08.15, 11:24 no to pewnie oszczędzam nieświadomie.Teraz tylko laptop, tv i klima dla ubogich. Za jakąs godzinkę wychodzę i nie bedzie mnie do wieczora I tak w sumie codziennie.Tylko,że normalnie to radio jest włączone zamiast tv, bo słucham "lato z radiem " Odpowiedz Link Zgłoś
mamharem Re: to ktora emama 11.08.15, 11:49 nangaparbat3 napisała: > Oszczędzacie? Oczywiście że oszczędzam! Klimatyzator chodzi cały czas ale za to z ładowaniem telefonu powstrzymam się do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: to ktora emama 11.08.15, 20:34 Trochę oszczędzam, piorę teraz (wieczór), nie zrobiłam sobie jednej herbaty (czajnik elektryczny), nie korzystałam dzisiaj z parowaru, a miałam wcześniej taki zamiar (elektryczny). Za to mam włączony wentylator, który przy normalnej pogodzie nie jest włączany. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: to ktora emama 11.08.15, 21:56 Nic nie przekładam bo nic nie robię Odpowiedz Link Zgłoś