Dodaj do ulubionych

prawniczki !!!

16.08.17, 11:38
Chcę załatwić sprawę (wplatani my i trzy osoby) droga ugody pozasadowej.

Jak sie do tego wziąć?

1. znam adresy pracy tych trzech osób, które nam nabruździły, ale tylko dwóch adres prywatny.

a) ide do pracy (domu) tych osób osobiście z tekstem przygotowanej ugody ?
b) wysyłam wszystko poczta tradycyjna pod jeden adres lub trzy (te osoby nie sa rodzina, ale dobrze sie znaja zawodowo) ?
c) telefonować ? pisac meile ?

2. co zrobic , jak mi nie odpisza lub odpowiedza, że nie maja zyczenia z nami rozmawiac ?

a) straszyc, ze wystapie o odszkodowanie na droge sadowa (ugoda sadowa lub sprawa cywilna)?

b) a nawet (sa podstawy) wytocze sprawe karną ?
Obserwuj wątek
    • jasnoklarowna Re: prawniczki !!! 16.08.17, 12:24
      Przy sądach są listy mediatorów. Może zadzwoń i skorzystaj z ich pomocy? Jeśli nie to wyślij do każdego polecony za potwierdzeniem odbioru wzywając do zaprzestania naruszeń i zawarcia ugody np dając 3 tygodniowy termin pod rygorem skierowania sprawy ma drogę sądową.
      • nowabiala1 Re: prawniczki !!! 16.08.17, 13:45
        Mediatorow to chyba sie prosi (czy obowiazkowo ? ), gdy sprawa dojdzie do etapu ugody sadowej ? A my pragniemy obejść się bez robienia zadymy.
    • alba27 Re: prawniczki !!! 16.08.17, 12:38
      Wysłałabym Pismo z potwierdzeniem odbioru, a jakby się nie odnieśli dałabym się do prawnika.
    • moni_kaw Re: prawniczki !!! 16.08.17, 13:53
      Możesz sadownie zawezwac te osoby do próby ugodowej ; to nie to samo co ugoda na rozprawie
      • nowabiala1 Re: prawniczki !!! 17.08.17, 09:50
        Fajnie, ale nie znam domowego adresu jednej z tych osób !
        • sundry Re: prawniczki !!! 17.08.17, 09:59
          Nie szkodzi. Zgodnie z art. 135. § 1. k.p.c. doręczenia dokonuje się w mieszkaniu, w miejscu pracy lub
          tam, gdzie się adresata zastanie.
    • mancipi Re: prawniczki !!! 17.08.17, 15:28
      Do osob do ktorych masz adres domowy mozesz wyslac propozycje ugodowego zakonczenia sprawy poprzez zaplate itd. Z ta 3 osoba mozesz sie skontaktowac w inny sposob np mailem i wowczas przeslac propozycje lub telefonicznie umowic spotkanie. Nie radzilabym wysylac nic na zaklad pracy. A i nie pisz ze jak nie zaplaca to wytoczysz droge karna bo to moze byc poczytywane za szantaz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka