Dodaj do ulubionych

Propaganda PiS w Dzienniku

29.01.20, 11:21
Wczoraj znow ogladalam Dziennik. To jest niesamowite, to jest jakis serial pod tytulem "Polska wstala z kolan". Podobno zachod nam zazdrosci, szczegolnie oczywicie Niemcy, ktorych gospodarka przezywa stagnacje. Efektem zazdrosci jest proba odebrania nam niepodleglosci przez UE, szczegolnie przez Niemcy. I teraz ciekawostka: represje wobec polski nasilily sie po kupnie przez LOT niemieckiego Condora. Jest to niemiecka zemsta za wykupienie przez polske niemieckiej firmy. Tadam!
Dla tych, ktorzy rozumieja, jak do nich mowi w innych jezykach wklejam komentarze z opiniotworczych, powaznych niemieckich gazet:
www.saarbruecker-zeitung.de/nachrichten/wirtschaft/polnische-airline-lot-kauft-condor-kein-weiterer-stellenabbau-geplant_aid-48547387
www.sueddeutsche.de/wirtschaft/condor-airline-verkauf-lot-1.4770430
www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/lot-bekommt-offenbar-zuschlag-fuer-condor-a-644c3c55-19c2-4f98-a915-7d8893274af0
Dla naszych kochanych zwolenniczek milosciwie nam panujacej partii: artykuly mowia o uratowaniu przez polskiego inwestora niemieckiej firmy, o uratowaniu 5.000 miejsc pracy. Artykuly sa raczej suche, konkretne ale ich wydzwiek jest jasny: zadowolenie z polskiego inwestora.
Ja to raczej sie zastanawiam, czy inwestowanie w bankruta z przestarzalym sprzetem (o tym tez pisza, o tym sprzecie), jest dobrym pomyslem.

Po co tak klamac, po co starac sie wzbudzic nienawisc do najwiekszego naszego partnera handlowego? Po co tak klamac?
Obserwuj wątek
    • tiszantul Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:26
      Oczywiście. Sprzedać LOT - dobrze. Kupić Condora - źle smile
      Zwolennicy opozycji muszą być naprawdę rozczarowani, ze Polakom został jeszcze jakiś majątek. Ba, jest jeszcze gorzej - powiększył się. Tylko Platforma może Wam pomóc
      • gaskama Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:28
        Cwoku, jak zwykle piszesz nie na temat. Czas cie zaczac ignorowac, bo nie umiesz dyskutowac.
      • gaskama Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:30
        Zakladam, ze nie znasz niemieckiego, wrzuc sie w translatora. Gdzie tam widzisz nienawisc w stosunku do Polakow, ktorzy wykupuja Niemcow? Wytlumacz, czemu klamiecie tak prostacko? Wiem, ze wasz suweren mowi tylko po polsku, ale jednak sa w tym kraju ludzie, do ktorych mozna mowic w innych jezykach.
      • hipinka Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:46
        tobie Tisz nic nie może już pomóc
        szkody w mózgu wywołanie PiSozą są już niestety nieodwracalne
        • hipinka Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:48
          a szkoda, bo jak czasem (choć rzadko) wypowiesz się na inny temat to wydajesz się być inteligentnym człowiekiem
    • sumire Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:31
      Bo można.
      Po prostu.
      Kur(ski)wizja dostaje ogromne pieniądze na propagandę i choć Kurskiego nie znoszę, muszę przyznać, że zna się na niej jak mało kto.

A co do Condora - spodziewam się, że te miejsca pracy i tak znikną w ciągu kilku lat.
      • tiszantul Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:36
        Co innego wykończyć LOT i sprzedać Niemcom, to byłoby znakomite posunięcie biznesowe. Niestety przyszedł PiS i zajmował ten ambitny i europejski projekt Platformy
        • sumire Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:39
          LOT i tak padnie. Sam.
        • iwles Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:44

zamiast kupować zadłużonego Condora, lepiej zainwestowaliby te pieniadze w LOT.
        • woman_in_love Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 17:29
          tiszantu, a jak tam stadniny w janowie? 😱😂
      • tiszantul Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:43
        "A co do Condora - spodziewam się, że te miejsca pracy i tak znikną w ciągu kilku lat"

"Będzie katastrofa, będzie źle". Już od pięciu lat czekamy. Ile można czekać? Kiedyś zapowiadaliście upadek, zmierzch i katastrofę na następny rok, a tu jakiś mały Kondor i każesz czekać kilka lat?

PiS nawet Kondora nie umie wykończyć? To są dyletanci. Platforma już prawie wykończyła o wiele większy LOT. Niestety przyszedł PiS i LOT zamiast strat zaczął przynosić dochód. Wszystko przez tych misiewiczów w spółkach kontrolowanych przez Skarb Państwa...
    • tiszantul Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:34
      "po co starac sie wzbudzic nienawisc"

Kiedyś słowo "nienawiść" sporo znaczyło, ale odkąd opozycja zaczęła go używać w co drugiej wypowiedzi, nie znaczy absolutnie nic. Musicie sobie znaleźć nowe mocne słowo. Chwilowo większe wrażenie na społeczeństwie opozycja by zrobiła, gdyby na jeden dzień przestała patetycznie desperować o nienawiści.

Co byście myśleli o człowieku, który by nieustannie, dzień w dzień całymi latami do znudzenia się skarżył, jacy ludzie są źli? Za pierwszym razem można potraktować serio, za trzecim nabrać wątpliwości...
      • alpepe Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:41
        Ty, masz rację, dla Kaczyńskiego wszystko to mordy zdradzieckie i nienawiść. Faktycznie, PiS powinien wreszcie skończyć z tą nienawiścią, aha, i pomyliłeś się, PiS teraz rządzi, nie może więc być w opozycji.
      • iwles Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:42

"Co byście myśleli o człowieku, który by nieustannie, dzień w dzień całymi latami do znudzenia się skarżył, jacy ludzie są źli? Za pierwszym razem można potraktować serio, za trzecim nabrać wątpliwości... "

Analizujesz to, co mówi Kaczyński i spółka ?
        Miło z twojej strony, że zaczynasz mieć wątpliwości.
    • krwawy.lolo Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:38
      Ja przepraszam, że się czepiam, ale Twoja ksywka (będąca niejako fonetyczną transkrypcją nadwiślańskiej wymowy tego wyrazu) w zestawieniu z niemieckim tekstem, jeszcze bardziej jednoznacznie się kojarzy. Ja bym zmienił. smile
      • gaskama Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 11:52
        ksywka jest od nazwisa panienskiego matki, krwawy lolo. A ile ty masz lat z ta Twoja ksywka? Gimnazjum juz skonczone? A cos w temacie tez masz do powiedzenia?
        • krwawy.lolo Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 16:54
          gaskama napisała:

>crying...) A cos w temacie tez masz do powiedzenia?

goanix
          • gaskama Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 17:35
            Det docht ih mi.
    • odnawialna Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 12:22
      Też oglądałam. I na początku chciałam napisać, haha, że niby wiadomością mnie śmieszą, ale tak szczerze to wcale mnie już nie śmieszą.
      Wczoraj na 1/3 ekranu był napis ATAK NA POLSKĄ SUWERENNOŚĆ i dalej materiał jak to nasza gospodarka rośnie w siłę, co nie podoba się innym krajom UE, więc próbują nam szkodzić czy to na forum UE, czy ingerują w nasze sądownictwo i dalej w tym tonie.
      Problem jest taki, że spora część społeczeństwa zwłaszcza 60+ ogląda to, bo musi, bo nie ma kablówki, czy internetu. Jak się tej papki propagandowej nasłuchają, to za chwilę zaczną zapasy robić, bo w TV mówili, że nas atakują i wojna będzie.
    • taniarada Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 15:55
      Nie oglądać nie stresować się .Tylko TVN 24pl na okrągło.I nie martwić się .jeszcze cztery lata rządów PIS.Niektórzy nie dożyją. "Nasiąkamy nadzieją, a gdy odparuje, usychamy z niespełnienia."
      Marek Łukaszewicz
    • chicarica Re: Propaganda PiS w Dzienniku 29.01.20, 17:35
      Ja ostatnio słyszałam od suwerena że Szwedzi nam zazdroszczą. Zapytani na okoliczność Szwedzi grzecznie twierdzą, że pierwsze słyszą ale jakby co to powiadomią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka