Dodaj do ulubionych

Sedes z bidetką

25.08.20, 21:25
Czy takie ustrojstwo się sprawdza? Czy jest wygodne w użytkowaniu? Proszę o opinie smile
Wkrótce czeka mnie wymiana sedesu i zastanawiam się, czy warto zainwestować w taki sprzęt.

PS Nie mam miejsca na "prawdziwy" bidet. Wiem, żadna ze mnie ematka wink
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 21:28
      Podepnę się pod pytanie jeśli można.
      Mam bidet i jestem z niego bardzo zadowolona wink Ale urządzam drugą łazienkę i tu brak miejsca na osobny bidet. Warto inwestować w 2w1?
      • czerwonylucjan Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 21:30
        Warto, swietna rzecz lepsza niz bidet, mozna sie umyc z tylu i z przodu nie sciagajac spodni i bez wstawania z sedesu.
        • mona-taran Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 10:52
          Ty sobie tą bidetką manewrujesz ze spodniami na tyłku? 😂 To chyba musisz się często przebierać:p
    • skarolina Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 21:32
      Mam baterię - bidetkę od 8 lat i nie ma dnia, żebym się z tego wynalazku nie cieszyła. Wg mnie to sto razy bardziej praktyczne niż bidet, nie wyobrażam sobie już łazienki bez tego sprzętu, a jak gdzieś jedziemy, gdzie tego nie ma (a rzadko gdzieś jest) to bardzo mi brakuje.
      • magia Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 11:24
        u nas podobnie - 9 lat na stanie i uzywana codziennie.
    • piszaca.zza.swiatow Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 21:33
      Napisałam o tym cudzie obszernie w wątku obok o desce na kibelek
    • arwena_11 Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 21:50
      Mam od 20 lat. Dużo lepsze niż bidet.
    • czerwonylucjan Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 22:31
      Zalozylam jakis czas temu watek o wyzszosci bidetki nad bidetem ale posypaly sie odpowiedzi jak to bidet jest swietny: do mycia nog, robienia prania, kiszenia ogorkow o takie tam. Do odszukania.
      • auksencja15 Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 22:34
        Haha prawda, rozbawił mnie ten wątek. Do mycia małych dzieci 😂
    • mikams75 Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 22:33
      masz na mysli taka mini-sluchawke pysznicow? Tak, fajna rzecz, wg mnie o wiele lepsza niz deska z bajerami.
      • grey_delphinum Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 22:49
        Super, dziękuję za wypowiedzi. W takim razie zdecydowane!
    • spirit_of_africa Re: Sedes z bidetką 25.08.20, 23:25
      Warto. I osobiście wole bidetke niż bidet.
      • madame_edith Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 00:08
        Tez mam bidetke i uzywam intensywnie. Sto razy praktyczniejsze niz bidet
        • spirit_of_africa Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 21:23
          Dokładnie
    • bialeem Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 00:46
      Tak, tak, tak. Miałam dwa. Oba lepsze moim zdaniem od bidetu, bo służą do wielu rzeczy (napełnianie misek, opłukiwanie rzeczy + lepiej się tym manipuluje.
    • lodomeria Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 01:50
      Po paru dniach w Japonii w kwestii bidetu, zwłaszcza tam, gdzie nie za bardzo jest na niego miejsce, mam do powiedzenia tylko tyle: japoński sedes z podmywaniem, suszeniem, muzyczką a nawet podgrzewaniem deski. Mają je wszędzie, z lotniskami włącznie.

Nie mam pojęcia, dlaczego importujemy różne bzdury, a akurat ten wynalazek nie może się przebić.
      • bialeem Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 10:52
        Cena. U nas jest to mega drogie. No i ta podgrzewana deska. Ble.
      • mikams75 Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 10:57
        jest niewygodny w uzytkowaniu, bidetka jest wygodniejsza.
        I jeszcze jest opcja perfumowania, ale nie zalapalam, czy to ma perfumowac tylek czy toalete.
      • krishka Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 23:54
        Podgrzewana deska, o fuj, nie znoszę! Tak jakby siadać zaraz po czyimś dłuższym posiedzeniu. Ja nawet na ciepłym (wysiedzianym) krześle nie usiądę, tylko czekam, aż wystygnie
    • swiecaca Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 11:28
      bardzo wygodne. ale ja mam bidetkę osobno od sedesu, tzn sedes zwykły a obok na ścianie bidetka, do której jest doprowadzona woda z umywalki.
    • tilijka123 Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 11:48
      Ta bidetka kusi mnie od jakiegoś czasu i chyba przy najbliższym remoncie łazienki zainstaluje. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz - jaka jest temperatura wody? Czy to się jakoś reguluje czy tez jest podłączone tylko pod zimną? Jeśli tylko zimna to czy to nie jest jakieś nieprzyjemne podczas podmywania?
      • mikams75 Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 12:03
        jest bateria w scianie i mozesz sobie regulowac temperature wody.
      • swinka-morska Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 12:05
        Do bidetki jest wajcha regulująca temp wody (tak samo jak w każdej bateri z mieszaczem).
        Sam spust wody uruchamiasz przyciskiem na głowicy.
        Wajchą-mieszaczem otwierasz też (i zamykasz) główny dostęp wody.
        • mallard Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 12:20
          swinka-morska napisała:

> Sam spust wody uruchamiasz przyciskiem na głowicy.

No właśnie przez ten przycisk kurde, to zalejemy kiedyś sąsiadów, bo non stop zapominamy zamknąć główną wajchę! (Szczególnie żona... 😉)
      • katriel Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 16:38
        Ja mam bidetkę podłączoną do umywalki, która jest obok sedesu. Sama głowica wisi na ścianie między sedesem a umywalką. Odkręca się normalnie kran w umywalce (nie wstając z sedesu - jest na tyle blisko, że sięgam) i reguluje temperaturę wg upodobania. Na głowicy jest przycisk; kiedy jest wciśnięty, woda leje się przez głowicę - jak puszczę, to znowu z kranu (więc trudno zapomnieć wyłączyć). Bardzo mi pasuje to rozwiązanie.
      • blokersowa Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 08:44
        To tak wyglada. Nawet jak jest chlodna (u mnie czasem chwilke trwa zanim woda dotrze z kotlowni) to nie ma dyskomfortu.
    • swinka-morska Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 12:06
      Zrób, zrób, zrób.
      Będziesz zadowolona.
      Mam od niedawna, używam non-stop do różnych celów (i higienicznych i "gospodarczych").
      • atoness Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 12:13
        Ja mam obok kibelka umywalkę z wyciąganą baterią. Bardzo wygodne. Głowę można umyć, wody do wiadra nalać, na kibelku międzynoże umyć.
        • ga-ti Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 12:27
          "Międzynoże" big_grin no dobre to big_grin
          • scarlett74 Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 16:27
            😉
    • gragi_tara Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 17:03
      Mam i nie wyobrażam sobie życia bez niej.
    • blokersowa Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 20:08
      Mam i ja. Projektujac lazienke wiedzialam ze nie chce takiego kloca jak bidet a mniejsza i poreczniejsza bidetke. Drogie to bylo, bo hans grohe, ale super sprawa. Moim marzeniem jest jednak podgrzewana deska sedesowa z funkcja mycia i bog wie czego jakiejs japonskiej marki, ktorej zażywalam w nieduzym hoteliku na pomorzu lata temu. Partner powiedzial pas, za droga, moze sie popsuc icowtedy....
      • grey_delphinum Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 20:14
        Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za wypowiedzi 🙂
        I jeszcze pytanko- czy bidetkę mozna założyć w każdej chwili bez zbytniego problemu czy raczej jest to większe "prucie" łazienki?
        • mikams75 Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 20:19
          wieksze prucie jesli chcesz z bateria podtynkowa - trzeba doprowadzic wode i wkopac baterie w sciane. Ale jesli kibelek masz obok umywalki, to jakos sie tam podlacza pod umywalka chyba bez prucia, ale tego nie wiem dokladnie, bo mam te pierwsza wersje.
          • bo1 Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 07:51
            Zgadza się. Bidetta podtynkowa wymaga prucia ściany (ale i tak warto). Bidetta umywalkowa wymaga wymiany zwykłej baterii umywalkowej (z dwiema rurkami od spodu) na baterię bidetkową (z trzema rurkami od spodu) w komplecie z wężem i słuchawką.
        • blokersowa Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 08:39
          Podtynkowa jest super. U mnie tak wyglada, nie podwieszalam weza i sluchawki - wisi sobie naokolo mieszaka.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 16:56
            A to nie w kibelku kranik? Tylko po prostu dodatkowy kran nawysokości kostek?
            Moja mama ma małą łazienkę i odleglosć wanna wc jest niewielka, przewód od prysznica jest dlugi i tak dupę to myślam we wczesnych latach '90. Myślałam, że bidetka to coś innego.
    • kasiaakasiaa Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 20:11
      Z takiej bidetty chyba woda kapie na podłogę po uzyciu?
      • blokersowa Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 08:34
        Nie kapie, mowie o podtynkowej.
    • tryggia Re: Sedes z bidetką 26.08.20, 20:36
      Ja mam i uwielbiam.
    • mdro Re: Sedes z bidetką 27.08.20, 22:52
      A powiedzcie, czy taka podtynkowa zmieści się "w" stelażu na podwieszaną miskę ustępową? Tzn. czy na tej samej ściance co to całe ustrojstwo da się zamontować w typowej "blokowej", małej ubikacji?
      • mikams75 Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 00:18
        na tej samej sciance tak, ale juz nie pamietam czy jest w obrebie stelarza czy tuz obok, zabudowana jest calosc w jednej sciance.
      • skarolina Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 10:51
        W sensie, że z tyłu za sedesem? To może być średnio wygodne w obsłudze, ja mam z boku, nie bardzo widzę, jak wygodnie sięgać za siebie, żeby manipulować temperaturą wody i odwieszać słuchawkę
        • bialeem Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 10:53
          Bez problemu. Bez przesady. Jak człowiek nie jest niepełnosprawny, to sięgnie. Miałam taką i taką i obie były wygodne w użyciu.
        • mikams75 Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 11:00
          z boku, nie tak centralnie za sedesem, ale tuz obok na tej samej sciance. Nie widze problemu.
        • mdro Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 11:05
          Pewnie, że wygodniej byłoby z boku, ale u mnie taka opcja nie wchodzi w grę, niestety - jest za wąsko. Z sięgnięciem za siebie problemu być nie powinno, a temperaturę można wyregulować raz "na średnio" (raczej nie mam problemu z dużymi różnicami w ciepłocie ciepłej wody). Grunt, żeby przy słuchawce był przycisk włącz/wyłącz, bo sięgania do tyłu do wajchy faktycznie sobie nie wyobrażam.
          • skarolina Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 11:16
            Ja mam toaletę o szerokości drzwi z framugą (panowie od remontu twierdzą, że poniżej wszelkich norm, nawet prl-owskich) i mam bidetkę z boku smile Temperaturę reguluję dość często, więc gdyby ustrojstwo było z tyłu, to bym się zachlastała.
      • magia Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 16:43
        zmiesci sie, chociaz sama mam obok sedesu, bo jednak gdzieś musi wisieć waz od bidetki.
    • myelegans Re: Sedes z bidetką 28.08.20, 02:44
      mamy od lat Tushy, sprawdza sie, wszyscy korzystamy, latwe w obsludze.
      Przy remoncie lazienki przymierzam sie do Toto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka