17.07.21, 22:28
Znów kulinarnie. Zamroczyło mnie przy zakupach i kupiłam pół kg rabarbaru. Nigdy nigdzie nic z rabarbarem nie robiłam. Mgliście myślałam o drożdżowym, bo tylko w tej formie rabarbar jadłam, ale temperatury nie te, a i trzeba to chyba jakoś potraktować najpierw. Nie wiem.
Co zrobić z rabarbarem?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Rabarbar 17.07.21, 22:28
      Kompot
      • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:33
        Nie mam truskawek sad. Jak to wymóg, to dokupię. Jak znasz przepis na kompot z rabarbaru, to chętnie przygarnę
        • szmytka1 Re: Rabarbar 17.07.21, 22:42
          normalnie kroisz i zalewasz wodą, dodajesz cukier do smaku i się gotuje
          • mika_p Re: Rabarbar 17.07.21, 22:45
            Tak właśnie smile A jak nie pijasz kompotów, to zrób sobie na tym wywarze galaretkę, tylko nie słódź kompotu smile
            • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:48
              Pijam kompoty. Myślałam po prostu, że to zawsze musi być z truskawkami, bo tylko takie widziałam kombinacje. Kwaśny kompot brzmi nawet lepiej od kalorycznej tarty.
              • b.bujak Re: Rabarbar 17.07.21, 22:55
                bialeem napisał:

> Pijam kompoty. Myślałam po prostu, że to zawsze musi być z truskawkami, bo tylk
                > o takie widziałam kombinacje. Kwaśny kompot brzmi nawet lepiej od kalorycznej
                > tarty.

lemoniada z rabarbarem jest pyszna - na którą czasem kupuję jest gotowa w butelce, ale jakbym miała rabarbar to bym spróbowała ugotowac kompot rabarbarowy i wcisnąc do niego sok z cytryny
              • szmytka1 Re: Rabarbar 17.07.21, 22:56
                Jesli chcesz, to mozesz jakiekolwiek dac owoce zeby z lekka zmienić smak, czerwone owoce dodatkowo robią kolor wink
      • mrs.solis Re: Rabarbar 17.07.21, 23:30
        O yesu, koszmar mojego dziecinstwa!
    • mika_p Re: Rabarbar 17.07.21, 22:29
      A w ogóle, można go jeść na surowo, obgryza się tę zewnętrzną warstwę, macza w cukrze i żuje smile
      • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:32
        Nie jest trujący? Mam gdzieś z tyłu głowy, że bez obróbki cieplnej jest jakoś szkodliwy
        • mika_p Re: Rabarbar 17.07.21, 22:36
          Nie smile Tylko łykowaty, więc w zasadzie się go nie je, tylko żuje i wypluwa. Kwaśny, więc po to cukier.
        • nickbezznaczenia Re: Rabarbar 17.07.21, 22:40
          Kwas szczawiowy w nim jest ale bez przesady.
          Nie jadasz go codziennie.
        • b.bujak Re: Rabarbar 17.07.21, 22:44
          bialeem napisał:

> Nie jest trujący? Mam gdzieś z tyłu głowy, że bez obróbki cieplnej jest jakoś s
          > zkodliwy

jadałam surowy rabarbar w dzieciństwie, nie pamiętam oznak zatrucia i mam nadzieję, że nie wyrządził mi szkód w organizmie
          • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:47
            To może być jakiś mit. Nie mam za bardzo styczności jak mówiłam. Tylko babcia robiła drożdżowe. Upewniam się u wszechwiedzącej ematkismile
            • b.bujak Re: Rabarbar 17.07.21, 22:56
              bialeem napisał:

> To może być jakiś mit.

mam nadzieję smile
              w mojej rodzinie był powszechnie jedzony
            • marta.graca Re: Rabarbar 17.07.21, 23:04
              Liście rabarbaru są trujące, więc trzeba go umiejętnie obierać, może stąd pamiętasz?
    • chatgris01 Re: Rabarbar 17.07.21, 22:37
      Crumble? Albo tartę.
      • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:42
        O! tarta na kruchym! Tylko czy rabarbar przed tym jakoś obrobić? czy pociąć w kostkę, wysypać i zasypać kruszonką?
        • arthwen Re: Rabarbar 19.07.21, 01:03
          Pociąć na kawałki (jak bardzo łykowata skórka to można obrać, ale ja rzadko obieram), jak lubisz słodsze, to do miski z pociętym dodajesz trochę cukru i mieszasz tak żeby lekko oblepił.
          Pod rabarbar na kruche daję jeszcze albo bułkę tartą, albo kaszkę mannę (żeby wchłonęło trochę nadmiar soku, który rabarbar puści i nie rozmoczyło tego kruchego pod spodem).
          A jak masz na zbyciu białka z jajek, z których żółtka poszły na kruche, to ubijasz na bezę, dodajesz budyniu w proszku (można też mąki ziemniaczanej po prostu) i dajesz między rabarbar a kruszonkę pierzynkę bezową wink
    • kaki11 Re: Rabarbar 17.07.21, 22:40
      Z rabarbaru można zrobić kompot, chociaż ja lubię też go wymieszkać wtedy z innymi owocami (np. czereśniami, ostatnio dodałam jeszcze maliny). Robię też ciasto, ale nie drożdżowe tylko jogurtowe z kruszonką (w sumie robię je z jakimikolwiek owocami które akurat mam) albo crumble. Ostatnio jadłam gdzieś pierogi z rabarbarem i chyba truskawkami ale nie wiem jaki jest przepis na farsz bo nie ja robiłam sad
    • zielonyjeziorak Re: Rabarbar 17.07.21, 22:47
      Na szybko kompot - gotujesz rabarbar kilka minut aż zmięknie, doprawiasz cukrem do smaku. To przepis na kompot z czegokolwiek, zawsze wychodzi. Jak ze słodkich owoców, to można doprawić sokiem z cytryny.

Ciasto to ja lubię kruche z rabarbarem i bezą, ale potrzebowałabyś ciut więcej rabarbaru (w przepisie 600 g, ja biorę co najmniej 1 kg):

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_kruche_z_rabarbarem_beza/przepis.html
      • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:50
        Orany! Szarlotka na rabarbarze! Akurat mam mniejszą blachę. Niech się tylko chłodniej zrobibig_grin
    • beaucouptrop Re: Rabarbar 17.07.21, 22:52
      Zrób konfiturę/ kompot do ciasta. Odbierasz, kupisz zasypujesz cukrem na 20 minut. Później gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 min. Możesz dodać truskawki, szczyptę imbiru, wanilii i cynamonu.
      • beaucouptrop Re: Rabarbar 17.07.21, 22:52
        Odbierasz, kupisz oczywiście.
        • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 22:55
          Jak się obiera rabarbar? Może głupie pytanie, ale to serio mój pierwszy raz.
          • beaucouptrop Re: Rabarbar 17.07.21, 23:08
            Odcinasz konce i lekko podwazasz nożem skórkę od góry i ściągasz do dołu paskami. Tak jak skórkę ze spazonego pomidora. Nie wiem czy dobrze wytlumaczylam.
            • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 23:11
              Coś jak białe szparagi. Kumamsmile Dzięki!
              • zielonyjeziorak Re: Rabarbar 18.07.21, 00:06
                Ja nie obieram, a już na pewno nie do kompotu, który ma się gotować 30 minut, już po 10 będzie całkowicie rozgotowany.
                • beaucouptrop Re: Rabarbar 18.07.21, 00:10
                  Jedni odbierają inni nie. Sa różne szkoły. Ja obieram. Szczególnie na końcu rabarbarowego sezonu.
    • qohen.leth Re: Rabarbar 17.07.21, 22:53
      Przepis akurat na pół kg rabarbaru (albo pół kg wiśni czy pół kg śliwek - wymiennie):
      Pół kostki masła zmiksować z pół szklanki cukru, dodać trzy całe jajka, zmiksować, dodawać po łyżce (ciągle miksując) szklankę mąki pszennej zmieszanej z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia oraz dużą łyżką mąki ziemniaczanej (może być zamiennie budyń waniliowy bez cukru), zmieszaną masę wylać do małej formy keksowej, na wierzch rabarbar pokrojony w kawałki ok 1-cm (można trochę upchnąć palcem do środka) i piec ok. 45 min. Szybkie, mało słodkie ciasto, zawsze wychodzi, najlepsze jeszcze ciepłe smile
      • qohen.leth Re: Rabarbar 17.07.21, 23:11
        Oczywiście pokrojony rabarbar obrany uprzednio ze skórki wink
    • beaucouptrop Re: Rabarbar 17.07.21, 22:54
      A tutaj przepis na ciasto www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_z_imbirem/przepis.html
    • princesswhitewolf Re: Rabarbar 17.07.21, 23:01
      Tylko pol kg?
      • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 23:13
        Jako amator nie wiem czy to dużo czy mało. Ćmiło mi się drożdżowe na małą blachę.
        • princesswhitewolf Re: Rabarbar 17.07.21, 23:15
          No to na drozdzowe wyjdzie mniej. Jak za duzo owocu to ciasto moze opasc. Cieniutkie plasterki radze.

Na kompot taki jednorazowy- w sam raz. Polecam dodatek z truskawek

Na dzemy na zapasy na " nadchodzaca wojne z Ruskimi" troche malo. Wyjdzie pare sloiczkow tylko, ale swietne sa po dodaniu rumu.
          • bialeem Re: Rabarbar 17.07.21, 23:25
            Drożdżowe to u mnie nie pierwszyzna, choć rzeczywiście robię rzadziej niż kruche. W tej wilgotności będzie miało problem z wyrośnięciem więc odpada.
            Już i tak mam tendencję do gotowania dla wojska. Jak zacznę robić przetwory, to skończę jak mój ojciec.
            Rum ciemny czy jasny? Z ciekawości, bo pewnie nie zrobię (patrz wyżej), ale sam smak rabarbar+rum brzmi jak coś z czego można zrobić jakiś krótkoterminowy deser.
            • princesswhitewolf Re: Rabarbar 18.07.21, 10:08
              Ja robie z bialym rumem ale z ciemnym tez pewno dobre
    • snakelilith Re: Rabarbar 17.07.21, 23:06
      Możesz też umyć, pokroić w kawałki i w porcjach zamrozić. Mam, używam, np do muffinów. Wrzucam zamrożone do ciasta i od razu do piekarnika.
      Rarabarbaru dodaję też do brzoskwinowego chutney. Cała lato robię świeże, nie do słoików i wykorzystuję jako sos np. do kurczaka i ryżu. Brzoskwinie są dostępne całe lato, a rabarbar dodaję zamrożony.
    • bene_gesserit Re: Rabarbar 18.07.21, 00:22
      Kompot rabarbarowy nie tylko jest ożywczy, bo kwaśny, ale i ma niesamowitą, gładką konsystencję.
      Nie dodawaj cukru, ugotuj pół na pół z jabłkami. Albo dodaj odrobinę soku z jabłek (soki jabłkowe są od paru lat niemożliwie słodkie). Ja odcedzam farfocle. Pij z lodówki.

Ewentualnie zrób coś w rodzaju chutneya - rabarbar, smażona cebula, imbir, ocet, cukier, rodzynki plus co ci pasuje: skórka i sok z pomarańczy, kmin rzymski i cynamon, ziele angielske i czosnek. Świetny do serów albo wieprzowiny.
      • bialeem Re: Rabarbar 18.07.21, 00:30
        Jak tu któraś wspomniała o przetworach, to pomyślałam o chutneyu, ale bardziej z brzoskwinią, goździkiem, cynamonem i hmmm gałką? Za mało go kupiłam na eksperymenty i nie chcę się babrać w słoiki, ale jak będę w docelowej kuchni, to się pobawięsmile
        • bene_gesserit Re: Rabarbar 18.07.21, 00:52
          Ale to nie musi być przetwór. Można to zapakować na gorąco do słoika i wystudzone schować do lodówki - nie zapleśnieje co najmniej przez tydzień, ale raczej będzie wcześniej zjedzone. A eksperymentować można rzeczywiście, bo rabarbar ma nie tylko mocny smak, ale i wyrazisty aromat. Kardamon, gruszki, skórka cytrynowa, woda różana albo z kwiatu pomarańczy, daktyle - widziałam też, ale nie próbowałam receptur z gorczycą i curry - można zaszaleć.

PS mi z truskawkami zupełnie nie pasuje. Żeby podkręcić kolor kompotu czy czego tam, wystarczy dodać plasterek buraka pod koniec przetwarzania (i potem go wyjąć).
          • bialeem Re: Rabarbar 18.07.21, 01:07
            Kardamon! Wiedziałam, że czegoś nie kupiłam do tymczasowej kuchniuncertain
        • snakelilith Re: Rabarbar 18.07.21, 01:01
          Jaki słoiki? Z pół kg rabarbaru nie opłaca się robić żadnych słoików. Robisz garnek chutney, zjadasz w ciągu kilku dni, przechowując w lodówce. Do mięsa, do ryby, do chleba , do ryżu, czy co tam ci przyjdzie do głowy.
    • thank_you Re: Rabarbar 18.07.21, 00:32
      Crumble. smile
      Obieram rabarbar i kroję go w kostkę, rozpuszczam łyżkę masła w garnku, wrzucam rabarbar, dodaję odrobinę słodzidła, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i duszę kilka minut. W tym czasie w robocie zagniatam kruche ciasto. Studzę rabarbar, wykładam do kokilek i zapiekam do zrumienienia.
      Uwielbiam.
    • snajper55 Re: Rabarbar 18.07.21, 01:29
      bialeem napisał:

> Znów kulinarnie. Zamroczyło mnie przy zakupach i kupiłam pół kg rabarbaru. Nigd
      > y nigdzie nic z rabarbarem nie robiłam. Mgliście myślałam o drożdżowym, bo tylk
      > o w tej formie rabarbar jadłam, ale temperatury nie te, a i trzeba to chyba jak
      > oś potraktować najpierw. Nie wiem.
      > Co zrobić z rabarbarem?

Ciasto na proszku. Pychota i do tego szybko się robi. Miksujesz 4 jajka z cukrem (3/4 szklanki) , dodajesz ojej (1/2 szklanki), mąkę z proszkiem (1.5 szklanki), ewentualnie aromat, wykładasz na blachę, wrzucasz pokrojony i obrany rabarbar i pieczesz 45 min w 170 - 180 stopniach.

S.
      • marta.graca Re: Rabarbar 18.07.21, 07:51
        To jest moje ukochane ciasto ❤️❤️
      • marta.graca Re: Rabarbar 18.07.21, 07:53
        Moje ulubione❤️zawsze się udaje!
        • snajper55 Re: Rabarbar 18.07.21, 19:37
          marta.graca napisała:

> Moje ulubione❤️zawsze się udaje!

Próbowałem też wariantu z mlekiem. Wychodzi bardziej wilgotne, bardziej ciężkie. Ja chyba wolę wersję bez mleka. smile Choć z mlekiem jest rzadsze i lepiej się "poziomuje" w foremce.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka