Dodaj do ulubionych

Fake Hunter

07.04.22, 16:22
Można upolować wiele kaczek, dziennikarskich i nie tylko. Społeczny projekt weryfikacji informacji. Można dodawać swoje zgłoszenia.
fakehunter.pap.pl/
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Fake Hunter 07.04.22, 19:06
      O, fajne! (A mało brakowało żebym w ogóle nie weszła w wątek, bo w pierwszej chwili pomyślałam, że będzie o podróbkach kaloszy.)
      • kk345 Re: Fake Hunter 07.04.22, 19:50
        🙂
    • mdro Re: Fake Hunter 07.04.22, 20:17
      A pisowskie fejki też ujawniają?
      • buka-123 Re: Fake Hunter 07.04.22, 22:06
        Możesz zgłosić osobiście. Mnie zaskoczyło pewne zdjęcie historyczne mocno osadzone w wielu źródłach, a okazało się, że to z zupełnie z innego miejsca, czasu i wydarzenia.
    • juztubylam Re: Fake Hunter 07.04.22, 20:47
      Ja bym poszła dalej - zacząć tępić dziennikarzy za chwytliwe tytuły pod którymi treść jest zupełnie inna.
      Bardzo często tytuł jest kłamstwem, specjalnie kontrowersyjny żeby ludzie czytali. A wielu czyta tylko tytuł i przekazuje dalej tę informację. Zaś po otwarciu artykułu sens treści jest zupełnie inny niż wymowa tytułu.

Jest to równie obrzydliwe jak trollowskie fake newsy - a postępują tak wszystkie socjal media czy to gazeta czy niezależna.
    • taki-sobie-nick Re: Fake Hunter 07.04.22, 22:25
      Ciekawe, że tylko informacji na temat Rosji i Ukrainy.
      • buka-123 Re: Fake Hunter 08.04.22, 00:37
        Nie tylko, w menu rozwijanym - pokaż więcej - masz kilka kategorii. Np. gospodarka, kovid, finanse, szczepienia itd....
        • taki-sobie-nick Re: Fake Hunter 08.04.22, 00:42
          To co innego.

Niemniej na pierwszy i drugi rzut oka takie dominują.
          • taki-sobie-nick Re: Fake Hunter 08.04.22, 00:47
            Przy czym:

a) cokolwiek by się kliknęło, na górze, na tle grafik, są wciąż te same informacje o Rosji i Ukrainie;

b) w dziale "Wszystkie" wychodzi tylko Rosja i Ukraina, przynajmniej na pierwszej stronie, a w dziale "Geopolityka" to samo, nawet dokładnie te same informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka