03.07.22, 10:39
Kotlety schabowe, ziemniaczek, marchewka.
W piekarniku bym upiekła jakoś, tak żeby wszystko razem się piekło; kiedyś robiłam coś takiego, ale nie pamiętam, jak.
Jakieś porady, pomysły? Da się coś tak, żeby jadalne było?
Dziecko ma długie zęby na zwyczajne schabowe, a sosy - mówi, że są nudne 🤔🙄
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Schabowe 03.07.22, 10:47
      Na przykład:
      Możesz pokroić mieso na kotlety, ułożyć w naczyniu zaroodpornym, posmarować od góry majonezem, na to tarta marchewka, sól pieprz. I do piekarnika.
      Ziemniaki możesz w dowolny sposób ugotować, upiec, nawet puree, czy podsmażone- też będą pasowały.
      • qwirkle Re: Schabowe 03.07.22, 12:38
        aqua48 napisała:

        > Zrób klasyczne kotlety, a w piekarniku upiecz ziemniaki z marchewką, czosnkiem
        > i cebulą.


        Za dużo roboty. Upiec wszystko razem w żaroodpornym smile
        • mava1 Re: Schabowe 03.07.22, 13:38
          klasyczny schabowy smaży się 2-3 minuty, ile w tym "za dużo roboty"? wejdź na Okrasę, na stronie Lidla, tam "krok po kroku" pokazuje, jak smażyć schabowego, np. żeby panierka się trzymała. Ja smażę schabowe jak już wszystko jest ugotowane, ziemniaki, surówka.
          Chyba że nie chcesz 'schabowych" tylko schab, w różnych odsłonach.
          • mister-monster Re: Schabowe 03.07.22, 14:30
            mava1 napisał(a):
            > klasyczny schabowy smaży się 2-3 minuty, ile w tym "za dużo roboty"?

            Jeśli ktoś lubi pół surowe, to smaży schabowe 2-3 minuty.
            A roboty jest więcej przed smażeniem. Chodzi mi o rozbijanie i panierowanie.
            • mava1 Re: Schabowe 03.07.22, 15:10
              no jak ktoś lubi schabowe o grubości 5 cm to rzeczywiscie, będzie półsurowy...
              Rozbity schabowy ma ok. 1 cm.
              A roboty PRZED jest z kazdym mięsem, porównywalnie.Jak nie panierowanie to przyprawianie, marynowanie czy co tam jeszcze wynika z propozycji. I rozbijanie, mniejsze lub wieksze, w każdym przypadku
                • mava1 Re: Schabowe 04.07.22, 15:30
                  nieprawda.
                  Obejrzyj sobie linkschabowe wg okrasy
                  oraz
                  Kotlety schabowe powinno się smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Dzięki temu mięso będzie smaczne a panierka chrupiąca.
                  Kiedy długo smażysz to panierka odchodzi od mięsa a samo mięso "nie zyskuje" niczego. Ale co kto lubi, u mnie lubią odstającej panierki.
                  • mister-monster Re: Schabowe 04.07.22, 15:38
                    mava1 napisał(a):
                    Kotlety schabowe powinno się smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju po ok. 2 minuty z każdej strony.

                    Kotlety schabowe smaży się na smalcu a nie na oleju w dużej ilości. To już chyba lepiej wrzucić kotlet do frytkownicy, może coś z tego wyjdzie.
                    I dwie minuty na stronę nie wystarczą.
                    • mava1 Re: Schabowe 04.07.22, 15:58
                      na smalcu smażą ortodoksi, można i na oleju, byle w odpowiedniej jego ilości. Smalec wpływa wyłącznie na doznania smakowe a nie na sposób smażenia.
                      I nie upieraj się, że 2 min. nie wystarczą, zapytaj wujka gugla, gdzie są wypowiedzi kucharzy a nie amatorów. Każdy mówi, że 2 min. to wystarczający czas dla 1 centymetrowego schabowego.
                      To ciekawe, że kiedy robi się chińszczyznę, z grubszych kawałków mięsa, smaży się je (także w większej ilości tłuszczu) tylko 3-4 minuty i jakoś nikt nie pyszczy, że mięso półsurowe...zastanawiące...że dla 1 centymetrowego kotleta 2 minuty to za mało.
                      • mister-monster Re: Schabowe 04.07.22, 16:08
                        mava1 napisał(a):
                        Smalec wpływa wyłącznie na doznania smakowe a nie na sposób smażenia.

                        Wpływa, bo na niektórych olejach można smażyć na dużym ogniu a na smalcu raczej na mało-średnim.



                        > I nie upieraj się, że 2 min. nie wystarczą, zapytaj wujka gugla, gdzie są wypow
                        > iedzi kucharzy a nie amatorów. Każdy mówi, że 2 min. to wystarczający czas dla
                        > 1 centymetrowego schabowego.

                        A co ja będę słuchał jakichś kucharzy.
                        Z własnego doświadczenia wiem że dwie minuty smażenia to za mało.
                        • mava1 Re: Schabowe 05.07.22, 00:28
                          >Wpływa, bo na niektórych olejach można smażyć na dużym ogniu a na smalcu raczej na mało-średnim.

                          gadasz głupoty ale już nie chce mi sie z tobą dyskutować.
                          Schabowego generalnie nie smaży sie na "dużym ogniu" bo się sfajczy.
                          Zresztą żadnego mięsa nie smaży się na "duzym ogniu", moze poza chińszczyzną w woku.
                          Smaż sobie tego schabowego ile chcesz, nawet 10 minut.
                  • tilijka123 Re: Schabowe 05.07.22, 14:13
                    Panierka odchodzi gdy opanierowane kotlety czekają na smażenie. Wtedy panierka chłonie wilgoć z mięsa.
                    Jak opanierujesz kotleta tuż przed wrzuceniem na tłuszcz możesz smażyć długo, a panierka nie odejdzie.
                    • mister-monster Re: Schabowe 05.07.22, 14:23
                      tilijka123 napisała:

                      > Panierka odchodzi gdy opanierowane kotlety czekają na smażenie. Wtedy panierka
                      > chłonie wilgoć z mięsa.
                      > Jak opanierujesz kotleta tuż przed wrzuceniem na tłuszcz możesz smażyć długo, a
                      > panierka nie odejdzie.

                      Nieprawda.
                      Panierka odchodzi jak się za wcześnie odwraca kotleta na drugą stronę.
          • panna.nasturcja Re: Schabowe 03.07.22, 17:23
            Schabowe smażę około pół godziny, nie wiem jak w trzy minuty miałyby się usmażyć.
            Najpierw obsmażam na dużym ogniu z obu stron, potem zmniejszam gaz do minimum, przykrywam i spokojnie dochodzą jak ziemniaki sie gotują, dzięki temu są soczyste i mokre, kilka razy przewracam.
                • bene_gesserit Re: Schabowe 03.07.22, 20:23
                  Rzadko jem mięso, ale jeśli jem, uważam, żeby go drugi raz nie zabić. Sflaczała, rozmiękła panierka na zabili-go-jeszcze-raz kotlecie? Faktycznie, nie zamierzam.

                  Schabowy polega na tym, że w chrupiącej panierce ma się kryć aromatyczne, wilgotne mięso. Schab, długo męczony na patelni po prostu robi się suchy. Panierka pod przykryciem wilgotnieje. To nie jest kwestia mojego braku lub nie doświadczenia - to fizyka i chemia. Jeśli kogoś karmisz, jedzą pewnie owoce twojego kuchennego zamroczenia przez grzeczność, biedni.
            • kk345 Re: Schabowe 04.07.22, 07:33
              panna.nasturcja napisał(a):

              > Schabowe smażę około pół godziny, nie wiem jak w trzy minuty miałyby się usmaży
              > ć.
              > Najpierw obsmażam na dużym ogniu z obu stron, potem zmniejszam gaz do minimum,
              > przykrywam i spokojnie dochodzą jak ziemniaki sie gotują, dzięki temu są soczys
              > te i mokre, kilka razy przewracam.
              😳
              • miss_powiatu Re: Schabowe 05.07.22, 13:49
                Nie śmiejcie się ale moja matka całe życie tak robiła. Cudowne soczyste schabowe w panierce przykrywała pokrywką, żeby doszły. Brrr.... do tej pory mi słabo na samo wspomnienie.
                • nowaczek12345 Re: Schabowe 05.07.22, 14:03
                  Moja babcia jeszcze podlewała trochę wodą i dodawała nieco maggi do tego podduszania. Wychodziło coś gumowego w środku i paciajowatego z zewnątrz i mocno słonego od maggi. Masakra, jak sobie przypomnę.
    • bene_gesserit Re: Schabowe 03.07.22, 12:41
      Schab pod gruszkami i serem pleśniowym

      Doprawione (sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek, majeranek), podsmażone i lekko rozbite plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodopornym, na nie połóż plaster/plastry gruszki, to posyp serem pleśniowym. Zapiekasz krótko, żeby nie wysuszyć schabu (o ile mnie pamięć nie myli, w oryginalnym przepisie schab zalewało isę doprawioną śmietaną, ale to zbytek łaski. Daję na dno trochę wody, żeby schab nie podsechł).

      Nie bardzo to przepis na tę porę (raczej jesień- zima), ale jest naprawdę pyszny. W jakiś chłodniejszy letni dzień też do zrealizowania.
    • ga-ti Re: Schabowe 03.07.22, 13:02
      Schabowe to schabowe, mają swój urok, zwłaszcza, gdy ktoś inny je usmaży wink
      Zwykle kroję schab na plastry i piekę albo w worku, wtedy jest bardziej soczysty, choć mało ekologicznie, albo układam w naczyniu żaroodpornym. Można na dno cebulę w plastry (ewentualnie podsmażoną wcześniej) albo plastry cebuli włożyć pomiędzy kawałki mięsa. Można dodać pokrojoną paprykę tez na dół albo między plastry, podobnie czosnek. Jak się uprzeć to i marchewkę można dodać podobnie, ale my nie bardzo lubimy, ewentualnie max jedną w plasterki, bo może być za słodko. Mięso przyprawiam solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami jakimiś ulubionymi.

      A ziemniaki lubimy w ósemki, wymieszane z olejem i ziołami, solą, pieprzem, papryką, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika. Często dorzucamy do ziemniaków paprykę w paski, czosnek, cebulę.
    • australijka Re: Schabowe 03.07.22, 20:25
      Sosy są nudne? No tak. Oceny, jak piszą mamy, języka polskiego 70-85 % a angielskiego 85- 100%.
      No więc sosów jest około 500. Może któryś okaże się godny podniebienia albo przynajmniej zaskoczy i nudą wiać przestanie.
      Ale fakt, schabowy marchewka i ziemniaki to mało porywający obiad. Też bym marudziła. Dzieci znają już smaki innych kuchni, potrawy kiedyś w Polsce nie gotowane, to poprzeczkę ustawiają wysoko. Nie wiem ile smakosz ma lat ale może niech sam spróbuje połączyć składniki i wyczaruje własny sos. I już zawsze będzie w domu pod nazwą imienia dziecka. Sos Brajanka czy Tadeuszka lub Zosi.
      • 7katipo Re: Schabowe 04.07.22, 07:51
        Aleś mi dołożyła 😁😁😁
        Nudne są sosy, które ja robię. A ze mnie kuchcik BARDZO przeciętny.
        Upiekłam wszystko razem, brajanek zjadł. Chwalił nawet 😋
        I - wybacz szczerość - nie skumałam zupełnie, co do rzeczy mają oceny z egzaminu? Brajanek nie zdawał w tym roku 🤔🙄😛
        • australijka Re: Schabowe 04.07.22, 23:36
          Nie , wcale nic nie dokładałam. Ja też nie jestem mistrzem patelni. Chodzi mi o zabawę z dzieckiem, bo tak łatwiej przekonać do czegoś. A sosów jest mnóstwo i czasami to samo danie z innym sosem smakuje wyśmienicie.
          Z tymi językami chodzi mi o to, ze wszystkie dzieci mają lepsze oceny z angielskiego a polski ubożeje. Język , który ma najwięcej przymiotników nagle skurczył się do fajny, zajebisty, nudny, spoko, epicki i kilka innych. Nie żebym w twój ogródek kamykiem celowała. Jeśli zrobiłam ci przykrość wybacz. Pozdro dla Brajanka. Zuch chłopak. 👌
      • mava1 Re: Schabowe 05.07.22, 00:48
        >Dzieci znają już smaki innych kuchni,

        dzieci to raczej znają to, co serwują im rodzice. Nawet jeśli jedzą na stołówkach to też raczej nie są to "wykwintne smaki innych kuchni" bo stołówki tną koszty, jak sie da. Predzej dzieciaki zjedzą tam "makaron z sosem truskawkowym" niz krewetki czy szparagi.
        A akurat mój syn (jeden z dwóch) żadnego sosu nie tolerował, nawet nie próbował mięsa w sosie. Nie i koniec, z założenia więc nie było na co namawiać. Czy miał 5 lat, czy 15, wszystko jedno.
        Drugi syn za to bardzo lubił sosy więc to raczej nie kwestia ich jakości.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka