Dodaj do ulubionych

Mało jeść

19.08.22, 20:45
Jak jeść mało, minimalnie? Odkryłam że bardzo polepsza mi to samopoczucie, mało jedzenia i dostaje energii, czuje się lekko i więcej mi się chce. Wytrzymałam dwa tygodnie. Ktoś tak żyje na stałe? Może któraś z was? Czy można do tego przywyknąć?
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Mało jeść 19.08.22, 20:51
      Może przygotowywać tylko niesmaczne posiłki?
      • milva24 Re: Mało jeść 19.08.22, 20:57
        big_grin Młody Sheldon mi się przypomniał.
        • leokadiaxx Re: Mało jeść 19.08.22, 21:01
          A co z tym Sheldonem? Chodzi o to żeby jeść smacznie ale mało w ciągu dnia, ja się zawsze lubiałam się najadać i często pod korek, nie tyłam bo nie mam tendencji ale ciągle trawiłam i czułam się źle.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Mało jeść 19.08.22, 21:25
        To jest strategia mojej ex-teściowej! big_grin
    • szara.myszka.555 Re: Mało jeść 19.08.22, 20:59
      Teraz jest tak gorąco, że żyję na chodnikach i kefirach...

Z reguły jem dwa razy dziennie, czasem raz, ale za to duże porcje. Zawsze tak było, dobrze mi z tym. Wyniki w normie.
      • kamin Re: Mało jeść 19.08.22, 22:12
        Zazdroszczę. U mnie jest tak: latem tyje, bo pije lemoniady, jem owoce, lody, gofry. Upał i słońce lubię, apetyt mi dopisuje.
        Zima tyję, bo sobie poprawiam humor jedzeniem, jest mniej warzyw, ciągnie mnie do tzw. comfort food
    • klaramara33 Re: Mało jeść 19.08.22, 21:00
      Taki stan pobudzenia jest naturalny. Organizm wyzwala więcej energii, żeby zdobyć jedzenie ale nie trwa to wiecznie.
      • leokadiaxx Re: Mało jeść 19.08.22, 21:02
        klaramara33 napisała:

> Taki stan pobudzenia jest naturalny. Organizm wyzwala więcej energii, żeby zdob
        > yć jedzenie ale nie trwa to wiecznie.
        Tzn że zacznę się źle czuć na dłuższą mete mało jedząc???
        • klaramara33 Re: Mało jeść 19.08.22, 21:04
          Tak może być jeśli dieta będzie źle zbilansowana.
          • leokadiaxx Re: Mało jeść 19.08.22, 21:06
            Nie zmieniłam nic w diecie poza ilością.
            • bib24 Re: Mało jeść 19.08.22, 21:23
              jeżeli jesz dużo mniej niż potrzebujesz i będziesz tak jeść dziesiątki lat to albo ci metabolizm zwolni albo po jakimś czasie umżesz z niedożywienia.
              • ga-ti Re: Mało jeść 19.08.22, 21:29
                A może żołądek się jej skurczy i już nie będzie mogła zjeść więcej? wink a za dziesiątki lat to i tak pewnie umrze, nawet jeśli będzie dużo jadła smile
    • potworia116 Re: Mało jeść 19.08.22, 21:41
      Ja jem raczej mało, mam tak od zawsze. Po prostu impuls 'pelno, dosc' jest bardzo silny, a każdy nadprogramowy kęs odczuwam jako wielki dyskomfort.
    • te_de_ka Re: Mało jeść 19.08.22, 21:42
      Im więcej pracuję, tym mniej jem. Im bardziej praca jest dla mnie emocjonującym wyzwaniem, tym mniej myślę o jedzeniu. Ale unikam sytuacji, w których jem minimalnie, bo to mnie może wykończyć, szczególnie w sytuacji, gdy muszę być mocno skoncentrowana albo gdy mam dużo stresu. Zawczasu przygotowuję sobie wałówkę na czas, gdy będę mocno zajęta. Żeby nie objadać się ponad miarę, unikam ludzi, którzy lubią dużo jeść i - co jeszcze gorsze- wciskają jedzenie osobom ze swojego otoczenia.
      Dlaczego zafiksowalaś się na jedzeniu "minimalnie"? Jesteś na redukcji? Moja witalność zależy od wielu czynników nie tylko od jedzenia. Wśród bardzo ważnych czynników mojego dobrego samopoczucia wymieniłabym dobry sen, aktywność fizyczną i spoleczną, brak długotrwałego nadmiernego stresu + oczywiście zdrowe jedzenie.
      • raczek47 Re: Mało jeść 19.08.22, 22:24
        Jej pewnie chodzi o to,jak nie najadać się "do wypęku",kiedy powiedzieć stop i zostawić te dwa ostatnie kartofle na talerzu. Mnóstwo ludzi ma z tym problem.
        A z tym ,że mniejsza ilość jedzenia daje więcej energii i lepsze samopoczucie się zgadzam .Na mnie też tak działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka